Bu proje görme engellilerin hayatını kolaylaştıcak

Bu proje görme engellilerin hayatını kolaylaştıcak

Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenerek Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar İl Özel İdaresi, Zafer Kalkınma Ajansı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Altı Nokta Körler Derneği`nin Afyonkarahisar`daki görme engelliler için hazırladığı "Yollar Engel Değil" projesinin kapanış toplantısı yapıldı.



PROJE DOKUZ AYDA TAMAMLANDI

Afyonkarahisar Valiliği AB Proje Koordinatörü Hasan Hüseyin Oğuz`un koordinatörlüğünde hazırlanıp yürütülen, Türkiye`de ilk kez uygulamaya geçen proje sayesinde Afyonkarahisar`da yaşayan görme engellilerin toplu taşıma araçlarından faydalanmaları sırasında ortaya çıkan ulaşım sorunlarına çözüm getirildi. Böylelikle engelli bireylere engelsiz insanlarla birlikte eşit ulaşım hakkı tanınmış oldu.


Sadece görme engelli bireyler için düşünülen projeyi Afyonkarahisar Belediyesi, diğer engellilere ve Afyonkarahisar`da yaşayan tüm vatandaşa yayacak.
 

Program yazılımını güncelleyecek Belediye, Afyonkarahisar`daki engelli olan yada olmayan tüm bireylerin durakta beklerken gitmek istediği otobüsün nerede olduğunu, kaç dakika içerisinde durağa geleceğini görmelerini sağlayacak. Proje sayesinde görme engellilerin ulaşımında büyük bir sorunu ortadan kaldırarak toplumsal hayatın her alanına aktif katılımı sağlandı.
 

Eski Halk Eğitim Merkezi (RAM) Salonu`nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasınıı Afyonkarahisar Valiliği Avrupa Birliği, Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi`nde görevli Proje Uzmanı Bora Yiğit yaptı. Proje hakkında bilgi veren Bora Yiğit, 9 ay süren projenin toplam bütçesinin 214 bin 994 lira olduğunu söyledi.


Proje kapsamında harcanan miktarın 138 bin 530 lira olduğunu kaydeden Bora Yiğit, tasarruf edilen miktarın ise 76 bin 463 lira olduğunu söyledi. Projenin hazırlık aşaması ve yapılan çalışmalar hakkında da ayrıntılı bilgi veren Bora Yiğit; projeye destek veren başta Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`a, Altınokta Körler Derneği Afyon Şubesi Başkanı Mesut Yurt ve Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Vekili Veli Oğuz`a teşekkür etti.
 

"ENGELLİ DOSTU BAŞKAN"

Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Mesut Yurt ise, projenin nasıl ortaya çıktığı hakkında bilgi veren Mesut Yurt, "Görme engelli kardeşimiz Ankara`da, yanlış durakta icra bir köşede iniyor. Beklerken bir ayak sesi geliyor. Bu ayak sesinin bir bayana ait olduğunu hayal ederek "Hanımefendi bakar mısınız? Ben yanlış yerde indim. Bana yardımcı olur musunuz?" diyor.


Bunu bir kez daha tekrarlıyor. Cevap veren olmuyor. Belli bir süre geçtikten sonra bir at kişnemesi ile kendine geliyor. Konuştuğu kişinin at olduğunu fark ediyor.... Bu sebeple biz ortaya çıktık. 10 sene öncesine kadar dayanan proje için ciddi çalışmalar yaptık. Ancak muhatap bulamamıştık.


Afyonkarahisar`da gerek Valiliğimiz, gerekse engelli dostu Belediye Başkanımızın destekleriyle bu projeyi gerçekleştirdik. Projemiz, Türkiye`de bir ilk. Buna benzer bazı projeler var ancak bunların bir çok kısmı eksik.


çünkü görme engelliler tarafından hazırlanmış bir proje değil. Onların ihtiyaçlarına tamamen cevap vermiş ölçüde değil. Hazırlanarak başarıyla hayata geçen projemiz Türkiye`ye örnek olacak. Belki de Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile Ulaştırma Bakanlığımızın ortaklaşa yaptığı "Gören Göz" adlı projenin bir parçası olacak. Bundan sonra Türkiye`de bu uygulamayı kullanan binlerce görme engelli olacak. " dedi.
 

`HAYALLERİMİZ GERÇEK OLDU`

Projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Mesut Yurt " Şu an hayallerimiz gerçek oldu. Hayallerimizin gerçek olmasına katkıda bulunan Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban`a teşekkür ediyoruz. Konuyu ilk olarak kendisine ilettiğimizde bizlere destek olacağının sözünü vermişti.


Burada yine Tureks firmasına teşekkür ediyoruz. Tureks firması sonuna kadar canla, başla bizim yanımızda oldu. Projenin yazım aşamasında Avrupa Birliği, Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi`nde çalışan Hüseyin Hocamıza, Bora Hocamıza ve orada çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.


Projenin kabul edilmesinde bize destek olan Afyonkarahisar Valimiz İrfan Balkanlıoğlu`na, Sosyal Yardımlaşma Vakfı çalışanlarına ve Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz ve çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum" diye konuştu.
 

"PROJELER BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR"


Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz ise ajansın farklı konularda bu tür sosyal projelere destek verdiğini hatırlatarak bu güne kadar 66 tane sosyal içerikli projenin destek almaya hak kazandığını bildirdi. Projelerin büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Veli Oğuz, "çünkü insanımıza hizmet ediyor.


Hepsi birbirinden kıymetli ve değerli. "Yollar Engel Değil" projesi de gerçekten örnek bir proje. Bir çok görme engelli bireyimize bu noktada büyük destek olacaktır. Zafer Kalkınma Ajansı olarak böylesi önemli bir projeye destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Başta Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu ve Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban olmak üzere tüm yöneticilerimize ederiz" diye konuştu.
 

"TÜRKİYE`DE BİR İLK"

Toplantının son konuşmasını Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Türkiye`de ilk kez uygulamaya geçen projenin önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise; "Artık engelli kardeşlerimiz Afyonkarahisar`ın hangi noktasında olursa olsun halk otobüsü güzergahında durakta beklemek kaydıyla yada durağa gelmeden nereye gitmek istiyorsa durağa gelir gelmez sistemden bir sinyal gönderiyor.


Otobüsteki internet aracılığı ile bilgisayar sistemi sayesinde şoför arkadaşımız hangi durakta görme engelli bireyin kendisini beklediğini görebiliyor. Görme engelli kardeşimizde gideceği otobüsün o durağa ne kadar mesafeli olduğunu cep telefonundan sesli olarak duyuyor" diye konuştu.
 

AFYONKARAHİSAR HALKININ TAMAMI FAYDALANACAK

Sadece görme engelliler için düşünülen bu projeyi Afyonkarahisar Belediyesi olarak Afyonkarahisar halkının tamamına yaymayı planladıklarını söyleyen Başkan Burhanettin Çoban; "Bu sistem şu an 40 otobüste var.


Tüm otobüslere bu sistemi Belediye olarak biz kuracağız. Program yazılımını güncelleyerek Afyonkarahisar`daki engelli olan yada olmayan tüm bireylerin en azından durakta beklerken gitmek istediği otobüsün şu an nerede olduğunu, kaç dakika içerisinde durağa geleceğini görmelerini sağlayacağız.


Tekrar emeği geçen herkese özellikle Afyonkarahisar Valiliği AB Proje Koordinatörü Hasan Hüseyin Oğuz`a, Kalkınma Ajansımızın Genel Sekreteri Veli Oğuz`a,Turex`in çok değerli yönetici ve çalışanlarına, Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mesut Yurt`a canı gönülden teşekkür ediyorum. Projemiz, ülkemize ve Afyonkarahisarımıza hayırlı olsun" diye konuştu.
 

YOLLAR ENGEL DEĞİL PROJESİ NEDİR?

 

Yollar Engel Değil Projesi, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye uygun görülerek, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Altınokta Körler Derneği Afyon Şubesi ile ortaklaşa hazırlandı.
 

Proje kapsamında, cep telefonları için yazılan uygulama ile görme engelli kullanıcı:

- bulunduğu şehirde durak ve araç takibini yapabilmekte,

- Konumuna yakın durakların uzaklıklarını bu veri tabanından kolayca görebilmekte,

- Konumuna yakın duraklardan geçen araç bilgisine erişebilmekte,

- Program, görme engellinin bulunduğu nokta ile, varmak istediği nokta arasında güzergah belirlemesini sağlayabilmekte,
 

- Görme engelli kullanıcı, durakta olmasa dahi, bulunduğu konumdan otobüs hat numarasını girerek, server üzerinden aracın kaç durak ötede olduğunu görebilmektedir. Program, kişinin durağa geldiğini otomatik olarak algılayarak, kişiyi sisteme dahil etmektedir. Bu bilgi, araçtaki cihaz sayesinde şoföre iletilerek, durakta onu bekleyen bir görme engellinin olduğunu bildirmektedir.


Böylece görme engelli bireyin beklediği toplu taşıma aracına binmek için kimseden yardım almasına gerek kalmıyor. Ayrıca, dilerse araçla birlikte hareket etmesiyle telefonundaki uygulamayı kapatarak sistem dışına çıkabildiği gibi, dilerse sistemde kalmaya devam ederek aracın geçeceği durak anonslarının kendisine yapılmasını sağlayabiliyor.
 

Böylece proje ile hedeflenen; bir engellinin toplu taşıma aracını kullanmak istemesi üzerine, engelli birey kimseden yardım almayacak ve ayrımcılığa maruz kalmayacak. Aynı zamanda engelli bireyin özgür bir şekilde sosyal yaşamda rol alması ile toplumsal entegrasyonu sağlanacak.



Anahtar Kelimeler:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
8.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
9.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.