Mara'nın Görgöz'e karşı hukuk mücadelesi sürüyor

Mara

Sevilay Mara, CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz'ün kamuoyunu yanıltıcı açıklamaları nedeniyle, yargı yolunu kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar  eski Merkez  İlçe Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Sevilay  Mara,  CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz  ' ün  parti içinde Sevilay  Mara' nin şikayette bulunduğu konu hakkında,  kamu oyunu yanıltıcı açıklamaları nedeniyle , bu basın açıklamasının haberini yapan  Afyon Postası internet sitesinin haberi hakkında Afyonkarahisar  2. Sulh Ceza Hakimliğinden  haberin erişime  engellemesi kararını aldırmıştı.

 

Daha sonra Afyon Postası ' na gönderdiği tekzipin yayınlanmaması üzerine sosyal medya hesabından  noter vasıtasıyla gönderdiği tekzip metnini yayınlayarak kamuoyunu bilgilendirmişti. 


Noter tastikli ve eklerinde mahkeme kararlarını içeren tekzip şu şekilde;

 

CHP'li  Sevilay Mara'nın, .................com.tr internet sitesinde hakkında çıkan habere gönderdiği ve yayınlatamadığı bildirilen cevap ve düzeltme metni aşağıdadır.


 İHTARNAME  
                                              

KEŞİDECİ    : Sevilay MARA     (TC kimlik no: .........................
                       Dumlupınar Mah. Kadınana Cad. Dumlu Sitesi. B-Blok. 
                       No: 69/1. Kat:2. Daire: 10      AFYONKARAHİSAR

MUHATAP    : 1- www...................com.tr internet haber sitesi
                       2- E A (Sorumlu Yazı İşleri Müdürü)
                       Osmangazi Mah. Cahar Dudayev Cad. No:10/15 03030

                        AFYONKARAHİSAR 

 

KONU        : 12.04.2022 tarihinde www.afyonpostasi.com.tr internet sitesinde yayımlanan ve Afyonkarahisar 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 13.04.2022 tarihli ve 2022/1584 Değişik İş Sayılı kararı ile erişimi engellenen habere ilişkin Cevap ve Düzeltme metninin tamamının işbu ihtarnamenin tebliğinden itibaren iki (2) gün içerisinde üzerinde her hangi bir değişiklik yapmadan ve ekleri ile birlikte, ilgili haberin yayımlandığı sayfalarda ve aynı puntolarla bir hafta süreyle yayımlamanızı, aksi takdirde gerekli yasal yollara başvuracağımı ve yargılama giderlerinden sorumlu tutulacağınızı ihbar ve ihtar ederim.  

 

AÇIKLAMALAR    :

12 Nisan 2022 tarihinde www.afyonpostasi.com internet gazetesinde 
“CHP’li Görgöz’den çarpıcı açıklama: Hodri meydan dedi ve belgeleri paylaştı” başlıklı haber yayımlanmıştır. 

13.04.2022 tarihinde yaptığım başvuru üzerine, Afyonkarahisar 2.Sulh Ceza Hakimliğinin 2022/1584 Değişik İş sayılı 13.04.2022 tarihli kararı ile, “paylaşımlara konu içeriklerin  Sevilay Mara’nın kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğu gerekçesiyle Erişimin Engellenmesine” karar verilmiştir. 

Erişimin Engellenmesine ilişkin kararın bir örneği de, karar gereğinin ifası amacıyla, Erişim Sağlayıcıları Birliğine tebliğ edilmiş ve gereği ifa edilmiştir. 

Haberin, içeriğinde geçen açıklamalarla gerçeği tam yansıtmayan beyanlarla kamuoyunu yanlış yönlendirmesi ve kişilik haklarıma saldırı niteliğinde olması sebebiyle, bahse konu haberi tezkip etme zorunluluğu doğmuştur.

 

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’un 9.maddesinde “İçerik nedeniyle hakları ihlâl edildiğini iddia eden kişi, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak kendisine ilişkin içeriğin yayından çıkarılmasını ve hazırladığı cevabı bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasını isteyebilir. İçerik veya yer sağlayıcı kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki gün içinde, talebi yerine getirir. Bu süre zarfında talep yerine getirilmediği takdirde reddedilmiş sayılır.” hükmünde belirtildiği üzere ekte yer alan cevap ve düzeltme metninin üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan, EKLERİ İLE BİRLİKTE ilgili haberin yayımlandığı sayfada ve aynı puntolarla bir hafta süreyle yayınlamanızı ihtar etme gereği doğmuştur.   


    
Anayasa’nın 32.maddesi “cevap ve düzeltme hakkını Anayasal bir hak olarak düzenlemiştir. Bilindiği üzere 5651 sayılı Kanunun 4.maddesine göre, “içerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur. İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Ancak sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur.” Hükmü mevcut olup, aynı zamanda TCK’nın 125.maddesine göre de bir kimseye onun şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil isnat etmek suretiyle saldıran kişinin 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve Adli Para Cezası ile cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır. 

 

EK – Cevap ve Düzeltme metni.

 

 

 ....................... İNTERNET GAZETESİ’NİN CUMHURİYET HALK PARTİSİ   AFYONKARAHİSAR MERKEZ İLÇE BAŞKANLIĞI ESKİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ DR. SEVİLAY MARA HAKKINDAKİ 12.04.2022 TARİHLİ GERÇEK DIŞI VE KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI NİTELİĞİNDEKİ HABERE CEVAP VE DÜZELTME METNİ

 

www..................com internet haber sitesinde 12.04.2022 tarihinde yayınlanan ‘’CHP’li Görgöz’den çarpıcı açıklama: Hodri Meydan dedi ve belgeleri paylaştı” başlıklı haber ile Yalçın Görgöz‘ün 11.04. 2022 tarihinde yaptığı basın açıklamasındaki gerçeği tam yansıtmayan, haksız ve asılsız beyan ve iddialara yer verilmiş ve bu beyanların yayımı ile birlikte şahsımın kişisel hakları saldırıya uğramıştır. Şöyle ki;

 

1-Haberde haklarında suç duyurusunda bulunduğum ve dosyada şüpheli sıfatı ile bulunan Emirdağ İlçe Başkanı Barış Can ve İl Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Köksal haklarında Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen 08.10.2022 tarihli Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karardan bahsetmesine rağmen, karara yaptığım itirazdan ve itirazımın Ahmet Köksal yönünden kabul edilerek yeniden soruşturma başlatıldığından hiç bahsedilmemiştir. 
Oysa, Savcılık kararına yaptığım itiraz üzerine, Afyonkarahisar 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2021/4470 Değişik İş sayılı 10.12.2021 tarihli kararı ile “Şüpheli Barış Can hakkındaki itirazımın REDDİNE, diğer şüpheli Ahmet Köksal hakkında itirazımın ise Kabulü ile hakkındaki Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararın KALDIRILMASINA ve hakkında yeniden soruşturma başlatılmasına karar verilmiştir. (EK-1)
Haberde yayınlanan (Ortadan KALDIRILAN) kararının, Mahkemece verilmiş son karar gibi yayınlanması da hukuka, hakkaniyete ve mevcut delil durumuna uygun olmamıştır.

 

2-Haber içeriğinde yer alan Yalçın Görgöz’ün basın açıklamasında “Kendi yazısı ve imzasıyla burada partimize verdiği 2017 yılında belgeler var” ifadesi kamuoyunu yanıltıcı bir ifadedir. Şöyle ki, aynı belgeler Savcılık dosyasına da sunulmuş olup, tanık ifadelerinde bu asılsız ve iftira niteliğindeki dedikodunun şüpheli Ahmet Köksal’dan 2020 parti kongreleri sırasında ve şüpheli Barış Can‘dan 2020 ve 2021 Ocak ayında duyulduğu beyan edilmektedir. Savcılık dosyasında suçun işlenme tarihi olarak benim birinci tanık tarafından dedikodudan ilk haberdar edildiğim 1 Mart 2021 tarihi kabul edilmektedir. 

 

3- Tanıkların, ben Cumhuriyet Halk Partisi 2020 kongreleri sırasında Merkez İlçe Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyeliğine adayken Ahmet Köksaldan ve yönetim kurulu üyesi seçilmemden sonraki 2021 tarihinde şüpheli Barış CAN ‘dan duyduklarını beyan ettikleri DEDİKODU ASILSIZ VE İFTİRA İÇERİKLİ OLSA DA, bana haber veren tanıkların Savcılıkta verdiği ifadelerdeki cümleler Türk toplumunun ahlaki değerlerini ve kadınların hassasiyetlerini sarsan nitelikte olup, bu kararın yayınlanması kişilik haklarıma ağır saldırı niteliğindedir.
 

4-Haber, Savcılık dosyasında yer alan tüm evrakları içermediğinden, şikayet nedenim tam anlaşılmamış ve şikayet konusu olan iftiranın haberi ilk gören okuyucular tarafından “sanki doğruymuş gibi” algılanmasına ve haksız bir zan altında bırakılmama neden olmuştur. 
Haberde, OLMAYAN BİR RAPOR İLE İSMİM YANYANA GEÇİRİLEREK ŞAHSİ ve SİYASİ İTİBARIMA, TOPLUMSAL SAYGINLIĞIMA SALDIRI YAPILMIŞ, BU VESİLE İLE KİŞİLİK HAKLARIMIN AĞIR ŞEKİLDE İHLALİNE YOL AÇILMIŞTIR.

 

5-Haberin içeriğine erişiminin engellenmesi için başvurduğum Afyonkarahisar 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 13.04.2022 tarih ve 2022/1584 Değişik İş sayılı kararı ile 5237 sayılı TCK’nın 136. Maddesinde düzenlenen “verileri hukuka aykırı olarak yayınlama suçunun” oluşabilme ihtimali nazara alındığında Sevilay MARA’nın kişilik haklarının ihlal edildiği ve bu paylaşımlara konu içeriklerin Sevilay MARA’nın kişilik haklarına saldırı mahiyetinde  olduğu” gerekçesiyle haberin ERİŞİMİNİN ENGELLENMESİNE” karar verilmiştir. (EK-1)

 

6- www..................com gazetesi imtiyaz sahibi ve basın açıklamasında Yalçın Görgöz‘den Savcılık kararını alan N A yı haberi yayınlamadan bir gün önce 11.04.2022 tarihi akşamı whatsapp üzerinden “08.10.2021 tarihli Savcılık kararının, Afyonkarahisar 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 10.12.2021 tarihli ve 2021/4770 Değişik İş Sayılı karar ile ortadan kaldırıldığına dair kararın mahrem kısımlarını göndermeden sadece son karar kısmını göndererek (EK-2) soruşturmanın devam ettiği” konusunda bilgilendirmeme rağmen, ortadan kaldırılmış Savcılık kararını olduğu gibi haber içeriğinde yayınlamıştır. Bu şekilde aynı zamanda soruşturmanın gizliliğinin ihlali ihtimali doğmuştur.  


Kararı dağıtan Yalçın Görgöz, kararı gazeteye ulaştıran N.A ve ................ gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü S A hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.

 

7- N A ve .............com tr internet sitesi hakkında Afyon Gazeteciler Cemiyeti Derneği’ne kişisel haklarıma saldırı niteliğinde olan ilgili haber hakkında basın etiği ve toplumun hassasiyetleri açısından değerlendirilmek üzere dilekçe gönderilmiştir.

 

8- Muhatap internet gazetesi, haberi yaparken yapması gereken araştırmayı doğru gerçekleştirmemiş, tarafıma ulaşmamış görüşmemiş, 1 gece önceden gönderdiğim yeni kararı da dikkate almamıştır. Haberin kasıtlı veya kasıtsız yazılmış olmasının, yarattığı sonuç bakımından önemi bulunmamaktadır. Zarar, haberin yayınlandığı anda gerçekleşmiştir.

 

08.10.2021 tarihli (Ortadan KALDIRILAN) Savcılık kararının sadece sonuç kısmının belirtilmesiyle haberin özü verilebilecek iken, siyasi amaçla güç gösterisine dönüştürülen basın açıklamasında dosyada taraf dahi olmayan Yalçın Görgöz tarafından basın mensuplarına dağıtılan Savcılık kararında geçen, şikayet konusu olan,iftira niteliğindeki dedikodunun detaylarını yayınlayarak haberi okuyanları rahatsız eden, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve haber değeri bulunmayan, buna karşın Türk toplumunun hassasiyetlerini derinden yaralayan bir yazının yayınlanmasına  sebep olunmuştur.

 

Bu nedenlerle, sair yasal haklarım saklı kalmak üzere; suç duyurusunda bulunduğum iftiralı dedikodu hakkında gerçek bilgiler verilmeden yapılan bu haberi tezkip eder ve tüm bu hususları kamuoyuna saygı ile duyururum.
                                                                                                                                                                                                                20.05.2022
                                                                                                                                                                            Cevap ve Düzeltme Talep Eden - Sevilay MARA

EK-1: Afyonkarahisar 2. Sulh Ceza Hakimliğinin, ..................com.tr internet haber sitesindeki habere Erişimin Engellenmesine dair 2022/1584 D.İş sayılı 13.04.2022 tarihli kararı, 

 

EK-2: Afyonkarahisar 1. Sulh Ceza Hakimliğinin, Barış Can hakkında verilen Kovuşturmaya Yer Olmadığına dair karara itirazımın reddine, Ahmet Köksal hakkındaki  Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararın ise Kaldırılmasına ve yeniden Soruşturma başlatılmasına dair 2021/4770 D.İş sayılı, 10.12.2021 tarihli kararı. (Tanık ifadelerinin yer aldığı mahrem ve toplumun hassasiyetlerini zedeleyici kısımlar kapatılmıştır.)



LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.