Gözden kaçırmayın

Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıAfyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptı

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Afyonkarahisar`ın abide şahsiyetlerinden Mevlana`nın Torunu Sultan Divani Hazretlerini Anma ve Şifalı Aşure günü etkinlikleri Mevlevi Türbe Camii`nde aşure ikramıyla sona erdi.
 
Mevlevi Türbe Camii, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen Sultan Divani Hazretlerini Anma ve Şifalı Aşure günü nedeniyle tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Binlerce vatandaş, 40 hatimli 40 kazanda pişirilerek hazırlanan şifalı aşureden yiyebilmek için Mevlevi Camii`ne akın etti. 
BÜTÜN DÜNYANIN İLGİSİ MEVLANA`YA YÖNELDİ

Cuma Namazı`nın kılınmasının ardından sema gösteriyle başlayan programda, Belediye Musiki Eğitim Merkezi Mehteran Takımı da mini konser verdi. Mevlevihane Müze Müdürü Hasan Özpunar`ın Aşure geleneğe ile ilgili kısa bir bilgi vermesinin ardından programın açılış konuşmasını yapan Konya Karatay Mevlana İmam Hatip Ortaokulu Meslek Dersi Öğretmeni Lokman Derya Solmaz, Hz. Mevlana`nın asırlar önce rahmeti rahmana kavuşmasına rağmen günümüzde bütün dünyanın ilgisinin ona yöneldiğini söyledi. Bu doğrultuda Mevlana`nın, dünya insanlığının ihtiyacı olan bütün manevi coşkunun merkezi olduğunu belirten Solmaz, Afyonkarahisar`ın ise 16. yüzyılda Sultan Divani döneminde, Mevlevilik kültüründe önemli bir merkez olduğunu kaydetti. 
AŞURE GELENEĞİ AFYON`DA YENİDEN CANLANDI

Bazı kaynak ve ritüellerin sema geleneğinin burada şekillendiğini gösterdiğini vurgulayan Solmaz, "Yine bunun yanında insanlık tarihi ile neredeyse aynı zamana eş değer olan aşurenin bu Mevlevihane`de farklı bir boyut kazandığını biliyoruz. Özellikle Bektaşi ve Alevi geleneğinin birlikte yaşandığı bu Mevlevihane`nin dervişleri ile birlikte karılan aşure, ayrıca bu mahallede yaşayan gayrimüslim azınlıkların da katılımıyla ayrı bir güzellik kazanmıştır. Ne var ki bazı kaynaklarda, bu gelenek dünyanın birçok yerinde Mevlevihanelere yayıldığı gibi son asırlarda unutulmuş. 1990`ların başında Afyonkarahisar`daki büyüklerimiz tekrar bu geleneği canlandırmış ve belediyenin üstlenmesiyle bugünkü kurumsal haline kavuşmuştur" dedi.

"AŞURE, BEKTAŞİ, SÜNNİ VE GAYRİMÜSLİMLERİ BİR ARAYA GETİRMİŞ"

Afyonkarahisar Mevlevihanesi`nin dünyada Konya`dan sonra ikinci önemli Mevlevihane olduğunu belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şifalı aşure geleneğinin sadece bu Mevlevihane`de 500 yıldır hiç ara vermeksizin devam ettiğini söyledi. Mevlevihane`nin bulunduğu mahallenin gayrimüslimlerle Müslümanların bir arada yaşadığı bir mahalle olduğunu hatırlata Başkan Çoban, "Geçmişte bu Mevlevihane, ne kadar Müslüman Türk kardeşlerimizin bir ibadethanesi olsa da bu mahallede yaşayan gayrimüslimlerin de önem verdiği bir mekân. Özellikle burada yaşayan gayrimüslimler de aşure gününde evlerindeki hububatları getirmişler. Bu bakımdan bu etkinlik, hem Bektaşi hem de Sünnilik kültürünün ve hem de gayrimüslimlerin içerisinde yer aldığı en güzel etkinliklerden bir tanesidir" dedi. 
"UNESCO KÜLTÜR MİRASI OLARAK İNCELEMEYE ALDI"

Yıllar önce bu mahallede yaşayıp yurtdışına göç eden insanların çocuklarına Mevlevi Camii`ni ve aşure geleneğini anlattığını ifade eden Başkan Çoban, yakın zaman önce yurtdışından ilimize gelen bir vatandaşın, bu konuyu bizzat kendisinin söylediğini kaydetti. Bu etkinliği devam ettirdikçe tüm dünyaya duyuracaklarını vurgulayan Başkan Çoban, "UNESCO bu etkinliği yaşatılması gerekli kültür mirası olarak incelemeye aldı. İnşallah bunu da kendi listesine dahil edecek. Tüm hemşerilerimize, kazan sahiplerine ve katkı verenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu. 
"BU GÜZELLİĞİ YAŞATAN BÜTÜN İNSANLARIN AYAĞININ TURABIYIM"

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`ın davetiyle daha önceki etkinliklere de katılan Emirdağ Karacalar Köyü`nden Aşık Yoksul Derviş Şemsettin Kubat, yine etkinlikteki yerini aldı. Kısa bir konuşma da yapan Şemsettin Kubat, kendisine bu fırsatı verdiği için Başkan Çoban`a teşekkür etti. "Gönül birliği ile el birliği ile bu güzelliği yaşatan bütün insanların ayağının turabıyım" diyen Kubat, konuşmasını aşure ile ilgili yazdığı şiiri okuyarak tamamladı. 
İl Müftü Burhan İşliyen`in duası ve Lokman Derya Solmaz`ın Gülbank duası okumasının ardından etkinliğe katılan davetlilere ve vatandaşlara şifalı aşure ikram edildi. Etkinliğe, Mersin`den gelen bir kalabalık bir grupta katıldı. Mevlevi Camii`nin yanı sıra şehrin birçok noktasında şifalı aşure dağıtımı yapılarak çok sayıda insanın bu şifalı aşureden yemesi sağlandı.