Gözden kaçırmayın
Maver Kemal Arsoy okulunda sporAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Maden Mühendisliği Bölümü tarafından 4 Mart 2014 Salı günü “Patlayıcı Maddeler Eğitim Semineri” düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitime AKÜ Maden Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.
Eğitim programı hakkında bilgiler veren Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sarıışık, “Bugünkü eğitimimizde Kırlıoğlu Patlayıcı Maddeler Firmasından Maden Mühendisi arkadaşlar sizlere bilgi verecekler.
Patlayıcı maddeler ile ilgili eğitim seminerimizin asıl amacı, özellikle maden ve kimya sektöründe kullanılan hammaddelerin tanınmasıdır. 3 saat süren eğitim sonrası katılımcılara sertifikaları da verilecek. Bu yüzden eğitimimizde sonuna kadar bulunmanız gerekmektedir. Umarım eğitim programı herkes için başarılı geçer” dedi.
Kırlıoğlu Patlayıcı Maddeler Firmasından Maden Mühendisi Halil İbrahim İşçen, “Patlayıcı maddeler, çeşitli kimyasal maddelerin karışımından oluşan sürtünme ve darbe gibi enerji verildiğinde çok hızlı kimyasal reaksiyona uğrayan, kimyasal reaksiyon sırasında çok miktarda gaz ve büyük miktarda ısı açığa çıkaran maddelerdir.
Açığa çıkan ısı nedeniyle oluşan gazlar, büyük sıcaklığa sahiptir ve bu sıcaklıktan dolayı delik içerisinde yüksek basınç elde edilir. Meydana gelen reaksiyonun hızı ses hızından yüksek ise, bu tip maddeler patlayıcı maddeler olarak tanımlanır. Meydana gelen reaksiyonun hızı ses hızından daha düşük ise, bu tip maddeler zayıf patlayıcı maddeler veya parlayıcı maddeler olarak isimlendirilir” dedi.
İşçen ayrıca, “Patlayıcının yasal olarak kullanılması için kendi istediği gibi değil, kullanıcının istediği şekilde patlaması lazım. Patlayıcı maddelerde tüzük kapsamı altına alınmış ve tüzükle bunların hepsinin kullanım esasları belirlenmiştir. Yasal olmayan patlayıcılar maalesef kazaların da ana sebepleridir. Bunları kullanmaktan kesinlikle kaçınmanızı istiyorum” diye konuştu.
Maden Mühendisi Şahin Yüksel, “Elektrikli kapsüllerle illa ki karşı karşıya geliyoruz. Elektrikli kapsülün Türkiye’de üretimi yasak. Montaj halinde geliyor ve bu yüzden sadece makine kimya üretiyor. Bakır ve alüminyum kapsüllerin işlevleri aynıdır. Kapsülün ateşlenmesinden sonra bakır reaksiyona girmeyerek çabuk soğumaktadır. Alüminyum kovan patlama sonrası reaksiyona devam eder.
Elektrikli ateşleme sistemleri gecikmesiz elektrikli kapsül ve milisaniyeli gecikmeli elektrikli kapsül olarak ikiye ayrılıyor” şeklinde konuştu. Patlayıcı maddeleri kullanım amaçlarına göre de sınıflandıran Yüksel, “Askeri tip patlayıcı maddeler ile sivil ticari amaçlı kullanılan patlayıcı maddeler bulunmaktadır. Biz sivil patlayıcı maddeler kısmı ile ilgileniyoruz. Diğerinin üretimi zaten yasak ve sadece makine kimya tarafından üretiliyor ve askeriyeden özel izin alınması gerekiyor.
Bu patlayıcı maddeleri birbirinden ayıran özellik bütün patlayıcı maddeleri birbirinden ayıran kritik çaptır. Yani belli bir çapın altında patlayıcı maddeler patlamazlar. Sivil amaçlı patlayıcı maddelerde niklogliserin bulunuyor. Patlayıcı madde böylece şekil değişikliğine uğruyor. Niklogliserin çok hassas bir patlayıcıdır. Bunun için emniyete alınması gerekiyor” dedi.
Maden Mühendisi Salih Tayfun Yılmaz ise, “Ben de meslek hayatımda başımdan geçen bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Elektrikli kapsülle patlatma yapan bir işyerinde çalışıyordum. Yanımda çalışan görevli de 25 yıllık ateşçiydi. Bu kapsül hava şartlarından etkilenen bir üründür. Mayıs ayındaydık, havada herhangi bir sorun yoktu. Biz delikleri kapsüllerle doldurmaya başladık.
İkinci delikleri doldurmaya başladığımızda hava şartları birden kötüleşti. Yıldırım düşmeye ve şimşek çakmaya başladı. Hemen telefon edip bizi alandan almalarını istedik. Arkadaşlar gelip bizi araçla aldı. Sahanın içinden henüz çıkmamışken elektrikli kapsüllerin bulunduğu bölgeye yıldırım düştü ve kendiliğinden kontrolsüz bir şekilde patlama meydana geldi. Bize bir şey olmadı ama oradan saniyelerle kurtulduk. Benim o zamanlar bu nonel (elektriksiz) kapsüllerden haberim yoktu.
Tavsiyem bu ürün dışında başka bir ürün kullanmayın. Artık yeni bir işe girsem elektrikli kapsülle patlatma yapılıyor deseler ben kabul etmem. Bizim meslekte kaza bir kere kişinin başına gelir. Zaten ikinci bir şansın olmaz, hayatınızı kaybedersiniz. Para kaybedilebilir ama can hiçbir zaman geri gelmez. Sizler de bir şantiyenin başına geçeceksiniz, birilerinin sorumluluğunu alacaksınız ve bunlar üzerinden bir şekilde onları korumak zorundasınız” dedi. Eğitim programı, öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.
Yorumlar
Yorum Yap