Gözden kaçırmayın

Afyon Keçesi çağdaş moda ile buluşuyorAfyon Keçesi çağdaş moda ile buluşuyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından düzenlenen “Stresle Başa Çıkma Yöntemleri” konulu konferans 30 Nisan Çarşamba günü Atatürk MYO konferans salonunda gerçekleştirildi.

Konferansın açılışında konuşan Öğr. Grv. Gülay Madan, stresin, organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanmasıyla ortaya çıkarak yansımasını fizyolojik, psikolojik ve sosyal düzeylerde gösteren spesifik olmayan tepki olduğunu söyledi. Madan, “Tehlike ile karşılaşınca canlı kendini korumaya çalışır.
Eğer savaşabileceği türden tehlikeyse savaşır, savaşamayacağı türdense ondan kaçar” dedi. 
Stresin hayatın bir gerçeği olduğunu belirten Madan, şöyle devam etti:
“Stres genellikle olumsuz bir şey olarak düşünülür. Aşırı stres, insanı iş göremeyecek bir duruma getirip, ciddi sorunlar da yaratabilir. Ancak stresin olumlu bir yanı da vardır. Herkes için değişebilen ama belirli dozda stres, varoluşun olumlu bir özelliğidir ve etkili bir işleyiş için gereklidir.
Bu tür stres organizmada fiziksel ve ruhsal gelişmelere, büyümeye ve olgunlaşmaya yol açar. Olumlu ve olumsuz stres arasındaki farklılık, kişinin stres oluşturucu olay ya da ortamı nasıl algıladığına ve onunla nasıl başa çıktığına bağlıdır.” 
Stresin kelime kökeni Latince estrictia

Psikolojik Danışman Kader Cartıllı ise, bireyin duygusal ya da fiziksel durumuna karşı olası bir tehdit sezdiğinde, vücudunda ya da beyninde oluşan tepkiye stres dendiğini kaydetti. Cartıllı, “Stres, kelime kökeni olarak Latince estrictiadan gelmektedir. 17. yüzyılda stres, felaket, bela, musibet, dert, keder, elem gibi anlamlarda kullanılmıştır. 18. ve 19. Yüzyıllarda, kavramın anlamı değişmiş ve güç, baskı, zor gibi anlamlarda kullanılmıştır.
19. yüzyıl ve 20. yüzyıl da ise stres, bedensel ve ruhsal hastalıkların sebebi olarak düşünülmüştür” diye konuştu. 
Stresin olumlu ve olumsuz olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Cartıllı, “Olumlu Stres, bireyi güdüleyici ve teşvik edici rol oynar. Ün kazanmak, İşte ilerleme gibi istenilen fırsatları yakalamadaki zorluklar iyi stres olarak adlandırılmıştır.
Olumsuz Stres ise, çok az veya çok fazla gerilim altında olunduğunda ortaya çıkar. Ölüm, işsizlik, mesleğinde ilerleme gösterememe gibi durumlar, olumsuz yaşam deneyimleri kötü stres olarak adlandırılır. Stresin fiziksel ve bedensel belirtiler, psikolojik belirtiler ile duygusal ve davranışsal belirtiler olmak üzere çeşitleri vardır” ifadelerini kullandı. 
Cartıllı konuşmasına şöyle devam etti:
“Kaygı, Yaklaşmakta olan tehlikeye karşı geliştirilmiş tepkilerdir. İnsanlar, aynı stresli olaya farklı tepkiler vereceğinden, bireysel farklılıklar gösterir. Sürekli kaygı durumları kas gerginlikleri, baş ağrıları, uykusuzluk, nefes alıp vermede zorluk, panik ve kalbin düzensiz ve hızlı atması gibi fiziksel belirtileri vardır.
İnsanlarla ilişkileri kesme ve soyutlanma gibi sosyal etkileri de vardır. Depresyon, Strese karşı gösterilen bir yanıttır. Depresyon, stres sonucu gelişen bir olgudur. Tükenmişlik, kişinin uzun süre işle ilgili stres yapıcılara maruz kalması sonucunda ortaya çıkan duygusal, zihinsel ve fiziksel tükeniş olarak tanımlanır” Konferans, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.