Gözden kaçırmayın

Baget Yüzük Fiyatları 2025Baget Yüzük Fiyatları 2025

Pakistan Deniz Kuvvetleri için dizayn edilen tankerin yüzde15`i tamamlandı.
 Savunma Sanayii Müsteşarlığının hissedarları arasında yer aldığı STM tarafından Pakistan`ın Karaçi limanında inşa edilen denizde ikmal tankerinin yüzde 15`lik kısmı tamamlandı. 
İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Pakistan Savunma Üretimi Bakanlığı ile Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) firması arasında 22 Ocak 2013`te sözleşmesinin imzalanmasının ardından 27 Kasım 2013 günü de ilk sac kesimi töreni ile yapımına başlanan tankerin inşası Karaçi`deki askeri tersanede sürüyor.
Türk savunma sanayisinin askeri gemi dizaynı ihracı açısından ilk olma özelliği taşıyan tankerin yapımına Türkiye`den getirilen malzemeler ile devam edilirken, limandaki tersanede çalışmalar devam ediyor. 
Pakistan Deniz Kuvvetleri için dizayn edilen ve tamamlandığında 15 bin 600 ton ağırlığında 155 metre boyunda olacak tanker 20 knot sürat yapabilme kabiliyetine sahip olacak. 
Denizde İkmal Sistemi (RAS/FAS) ve helikopter iniş/kalkış imkanını da barındıracak olan, dizayn faaliyetleri Türkiye`de, inşası Pakistan`ın Karaçi Limanı`nda sürdürülen tankerin yapımının 4 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. 
TANKERİN OMURGASI PLANLANANDAN 6 AY ÖNCE KIZAĞA KONDU
Çalışmalarla ilgili bilgi veren projenin yöneticisi ve STM Pakistan temsilcisi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Halil Baş, çalışmaların süratle devam ettiğini belirterek projenin Türk savunma sanayinin ihracata geldiği noktayı göstermesi açısından önem taşıdığını söyledi.

Baş, projeye Türkiye`den getirilen yerli malzemeler ile devam edildiğini belirterek, "Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden 7 ay gibi kısa bir süre sonra, 27 Kasım 2013 günü, ilk gemi inşa çelik sacının kesim töreni gerçekleştirilerek Pakistan Deniz Kuvvetleri Denizde İkmal Tankeri inşasına başlandı ve planlanandan yaklaşık 6 ay önce 7 Mart 2014`te omurgasını Kızağa Koyma Töreni limanda gerçekleştirildi. Bu aşamada da ilk 16 tekne bloğu kızak üzerine çıkartılarak, 39 tekne bloğunun değişik aşamalardaki imalatına Karaçi Tersanesi`nde devam ediliyor.
Projedeki ikinci kilometre taşının proje takvimine göre yaklaşık 6 ay önce gerçekleştirilmesi, inşa sürecinin ilerlemesi ile ilgili olarak sevindiricidir" diye konuştu. 
YÜZDE 15`LİK KISIM TAMAMLANDI

Projenin maliyetinin tersane işçilik bedeli dahil 84 milyon dolar olduğunu kaydeden Halil Baş, şöyle devam etti: 
"Projenin şu ana kadar yapılan çalışmalar doğrultusunda yüzde 15`lik kısmı tamamlandı. Projede ilk kilometre taşı sacların kesilmesi, ikincisi ise blokların kızağa oturtulmasıydı. Üçüncüsü de inşallah geminin denize indirilmesi olacak. Yaklaşık 2 yıl sonra da yani proje 3,5 yılı doldurduğunda gemiyi denize indirmeyi ve çalışmalar dördüncü yılına girdiğinde de gemiyi Pakistan donanmasına teslim etmeyi planlıyoruz. 
Türkiye`den şu ana kadar yaklaşık 2 bin ton civarında malzeme geldi. Hemen hemen her gün malzeme aktarımı devam ediyor. Tankerin inşasında bin 500 kişi çalışıyor. Bu da tabii ki Pakistan ekonomisine iş gücü bakımından ayrı bir katkı sunmuş oluyor."