Gözden kaçırmayın

Fiyatlar  Afyon Belediyesinden de ucuzFiyatlar Afyon Belediyesinden de ucuz

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde Çevre Hizmetleri Birliği tarafından yıl içerisinde düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyasına destek veren okullar ödüllendirilirken, atıksular ve sıvı atıkların bertaraf edilmesine destek veren işletmelere 2013 Yılı Çevreye Saygılı İşletme ödülü verildi. 
İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü`nde düzenlenen programın açılış konuşmasını Hüseyin Vahit Okumuşer yaptı. 5 Haziran günlerinin daha sağlıklı bir dünya için umutların yeşerdiği bir gün olduğunu söyleyen Hüseyin Vahit Okumuşer, tabiatı tahrip etmeden, çevreyle uyumlu olarak yaşamayı hedeflediklerini söyledi. 
"DÜNYAMIZ, KİRLETİLEMEYECEK KADAR KÜÇÜK, TEMİZLENEMEYECEK KADAR BÜYÜKTÜR"
Öncelikle çevre bilincinin oluşması gerektiğine dikkat çeken İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Hüseyin Vahit Okumuşer, bu bilincin eğitimle mümkün olabileceğini söyledi.
Bunun küçük bir örneğinin düzenlenen organizasyonla yaşandığını kaydeden Müdür Hüseyin Vahit Okumuşer; "Dünyamız, kirletilemeyecek kadar küçük, temizlenemeyecek kadar büyüktür" diye konuştu. Çevrenin korunması ve güzelleştirilmesinin el birliği ile başarılabileceğini ifade eden Vahit Okumuşer, "Daha temiz bir çevre için el ele" dedi.

"MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN BAHÇESİ HAVA ALANI GÖRÜNÜMÜNDE ASFALTLANDI"
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bahçesinin Afyonkarahisar Belediyesi tarafından asfaltlandığını ifade eden İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Hüseyin Vahit Okumuşer; "Bahçemizin tamamı, Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban`ın talimatları ile Belediyemiz tarafından mükemmel bir şekilde adeta bir hava alanı görünümünde asfaltlanmıştır.
Bu vesileyle Sayın Belediye Başkanımıza, çalışanlarına sonsuz şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu. 
"ÇÖPTEN GELİR ELDE EDİYORUZ"
Çevre Hizmetleri Birlik Müdürü H. Mehmet Durak ise Çevre Hizmetleri Birliği, evsel atıkların düzenli depolanması ve biyogazdan elektrik enerjisi üretim tesisi ile çöpten gelir elde eder hale geldiğini söyledi. 
Ambalaj atıkları geri kazanım projesinin 2009 yılında başlatılarak, şu anda tüm il merkezinde ve 9 ilçede ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama çalışmaları devam ettiğini söyleyen Birlik Müdürü Mehmet Durak; "Ambalaj atıklarının yanı sıra elektronik atıkların ve tıbbi atıkların bertarafı ile geri kazanımı konusunda da Birliğimizin çalışmaları mevcuttur.
Atık pillerin çevreye ve insan sağlığına zararlarını en aza indirebilmenin ilk şartı, halkımızın atık pillerin doğaya ve insanlara vermiş olduğu zararlar konusunda bilinçlenmesidir.
Bu konuda bilinçlenen vatandaşlarımız ve çocuklarımızın atık pillerin geri kazanımı konusunda üzerlerine düşen görevleri yapacağı inancıyla Çevre Hizmetleri Birliği olarak 2007 yılında atık pillerin doğaya verdiği zararları azaltmak için TAP Vakfı ile atık pil toplama çalışmalarına başlanmıştır.
2009 yılından bu yana da gelenekselleşen okullar arası Atık Pil Toplama Kampanyaları düzenlenmektedir. Yine bu yıl İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri ile kampanyaya 56 okul katılarak yaklaşık 3.5 ton atık pil toplanmıştır.
Kampanyaya katılan ve en çok atık pil toplama oranına ulaşan ilk ondört okula okulların ihtiyaçlarına göre aldığımız ödülleri bugün teslim edeceğiz" diye konuştu. 
"KAYNAĞINDA TEDBİR ALINMASI GEREKİYOR"
Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesisi`nin, Afyonkarahisar Belediyesi ile birlikte 6 belediye ve 9 köye hizmet verdiğini söyleyen Atıksu Arıtma Birlik Müdürü Övgü Coşkun ise; "Tesisimizde günlük 220 bin kişinin atıksuları bertaraf edilmektedir.
Atıksu Arıtma Tesisinin rantabıl olarak çalışabilmesi ve Sürdürülebilir Çevre Yönetimi için bu sorunların çözülmesi, kaynağında tedbir alınması gerekmektedir" diye konuştu.

Bu amaçla birliğin 2013 yılında vatandaşlarımıza ve işletmelere yönelik olarak atıksu ve çevre bilincini sağlamak için eğitim ve bilinçlendirme projesi başlattığını kaydeden Övgü Coşkun; "Öğrencilere yönelik olarak; "Mete ve Neşe Temiz Su Peşinde" isimli 3 boyutlu animasyon filmi hazırlatılmıştır.
İşletme yöneticilerine ise; "Atıksu Arıtma Tesisinin Arıtım Aşamalarını" anlatan 3 boyutlu animasyon filmi hazırlatılmıştır. Bunlarla beraber ülkemizdeki ve dünyadaki temiz su kaynaklarının kıtlığı ile suları tasarruflu kullanmamızın önemi anlatılmıştır.
Birliğimiz tarafından bu çalışmalar yürütülürken diğer taraftan da işletmeler, hastaneler, oteller ve sanayi kuruluşları ile görüşmeler yapılmıştır. SKKY 25 maddesinin Birliğimize verdiği yetkiye istinaden bu işletmelerden atıksuların ve sıvı atıkların yönetimi ve bertarafı hakkında işbirliği teklifinde bulunulmuştur.
2013 yılında 68 işletmeden ‰90`nı atıksularının kirlilik seviyesini düşürerek arıtma tesisinin kabul değerlerinin altında atıksu üretmişlerdir. Bitkisel ve madeni yağlarını lisanslı geri dönüşüm ve bertaraf tesislerine göndermişlerdir.
Bu işletmelerden özellikle 10 işletme, sıvı atıklarını ve atıksularını çok iyi bir şekilde yönetmektedirler. Çalışmalarımızda bize gönülden destek veren başta; Birlik Başkanımız, Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban`a İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın`a, İl Çevre Şehircilik Müdürü Vahit Okumuşer` e personeline, teşekkür ederim." diye konuştu. 
"ÇEVRE DUYARLILIĞI YAŞAM TARZI HALİNE GELMELİ"
Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ise 5 Haziran Dünya Çevre Günü`nü kutladı. Kimsenin kirli bir çevre içerisinde yaşamak istemeyeceğini aktaran Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın; gerek Atıksu Arıtma Birliği, gerekse Çevre Hizmetleri Birliği tarafından çevre bilincinin arttırılmasına yönelik yapılan çalışmaların takdir topladığını söyledi.
Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, çevre duyarlılığını kutlamanın yanında yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini sözlerine ekledi. 
Programın son konuşmasını Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Çevre yatırımlarının fark etmediği, gözle görünür yatırımlar olmadığını söyleyen Başkan Burhanettin Çoban, yerel yöneticiler pek bu yatırımlara girmek istemezler.
Çevre yatırımları insanların hissetmediği, görmediği yatırımlardır. İnsanlarca görülmese, hissedilmese bile bence çevre yatırımları şehir için yoldan, kaldırımdan, parktan, bahçeden çok daha önemli yatırımlardır. Çünkü bizim geleceğimiz kirleniyor. Eber Gölü, şehrimizin değil, ülkemizin bir hazinesi. 2011 yılı Kasım ayına kadar Afyonkarahisar Belediyesi olarak biz günde 44 bin metreküp atıksu bırakıyorduk.
2011 Kasım ayından bu tarafa artık Eber Gölü, en azından Afyon Belediyesi kaynaklı kirlenmiyor. 
İLERİCİLİK, SADECE "BEN İLERİCİYİM" DEMEKLE OLMUYOR
Şuanda Akşehir, Burdur, Uşak illerinin tüm tıbbi atıklarını yakın zamana kadar, İzmir, Manisa, Denizli Antalya illerinin tıbbi atıklarını Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri birliğine ait Tıbbi Atık Sterilizasyon ünitesinde arıtıyorduk.
Ve mutlaka yine 2012 yılı Mayıs ayından bu tarafa çöp tesisimizde elektrik üretiyoruz. İlericilik, sadece "ben ilericiyim" demekle olmuyor. Bunun icraata yansıması gerekir. Bugün İzmir hala daha çöplerini vahşi depoluyor. Yıl 2014 Mayıs ayı Afyon 2009 yılında bu sisteme geçti. İzmir`de hala daha çöpler vahşi depolanıyor.
Ben çevrecilerin esas gezide değil sadece burada eylem yapmasını istiyorum. Madem çevre duyarlılığı var neden bu duyarlılık burada gösterilmiyor. Hala daha İzmir`in atıkları tabiata doğaya bırakılıyor. Afyonkarahisar bu noktada çok güzel bir duruma geldi. " dedi. 
Yapılan konuşmaların ardından Çevre Hizmetleri Birliği tarafından yıl içerisinde düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyasına destek olan okullar fotokopi makinası, dizüstü bilgisayar,projeksiyon, santranç eğitim seti ile ödüllendirildi.
Ayrıca 2013 Yılında Atıksularını Arıtma Tesisine gönderen işletmelerden, Atıksular ve Sıvı Atıkların Bertaraf edilmesi konusunda destek veren işletmelere Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından 2013 Yılı Çevreye Saygılı İşletme ödülü verildi.