Gözden kaçırmayın

11 ayın sultanı Ramazan geldi ve oruç tutulurken de, kronik hastalıkları olanlar için durum nedir?
Hastalığı olanlar “oruç tutabilecek miyim?” sorusu ile karşı karşıya kalıyorlar.Özellikle de kalp hastaları...
Ramazan ayının bu yıl da uzun ve sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle özellikle kalp hastaları açısından bazı uyarıları, Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Fatih Oğuz anlatıyor.
Geçmiş yıllardaki kısa günlerde oruç tutulan Ramazanlarda genel durumu uygun, ilaçları müsait olan kalp hastalarımıza oruç tutabileceklerini söylerken, bu yıl bunu büyük bir risk olarak görüyoruz.
Çünkü Temmuz sıcakları uzun günler birleşince 16 saatlik açlık, kalp hastaları için tehlikeli olabilir. Bu süre içinde hayati ilaçlarını uygun aralıkla alamayacakları gibi, hastaların elektrolit, su ve tuz kaybı da dikkate alınmalıdır.
16 saat boyunca yeterli su alınamaması tansiyon düşüklüğü, fenalık hissi ile sonuçlanarak kalpte sorunlar oluşturabilir. Kanın koyulaşmasına bağlı olarak toplardamar tıkanmaları ve koroner damarların tıkanmasına bağlı kalp krizi, beyin damarlarının tıkanmasına bağlı felç olabilir.
Kimlerin oruç tutması çok riskli?
• Son 1 yıl içinde kalp krizi geçirenler, • Kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, • Çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar, • Kontrolsüz hipertansiyon hastaları, • Kalp kapak protezi ya da artmış inme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları sağlıklı değildir.Kalp hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?• Oruç tutma kararından önce kendinizi takip eden doktorunuzla görüşün. • Ramazan ayı çok sıcak ve uzun günlere geldiği için uzun süreli susuzluk ve açlık sonucunda yaşayabileceğiniz problemleri öğrenin. • İftarda çabuk ve çok miktarda yemek yemekten kaçının. • Akdeniz mutfağı dediğimiz sebze ve salata ağırlıklı, et olarak da balığın tercih edildiği beslenme biçimini tercih edin. • Yağlı yemeklerden uzak durun. Çok hızlı ve yağlı yemekler tüketmeniz mide ve bağırsak sistemine giden kan miktarı artışı nedeniyle kalbinizin de iş yükünü artıracaktır. Bu da ani kalp krizlerine neden olabilir. • Günlük ihtiyacınız olan besin miktarını iftarla sahur arasında bölüştürerek azar azar ve sık alın. • Hekiminizin tarafından başka bir şey önerilmediyse en az 2 litre suyu iftarla sahur arasında tüketin. Özellikle ilaç tedavisi altında olan hipertansiyon ve bilinen kalp damar hastası olan hastaların bu konuya özen göstermesi hayati önem taşır. ORUÇ TUTULACAKSA GÜNDÜZ UYKUSU ŞART
Kardiyoloji Uzmanı Dr.Oğuz,”İftar ve sahur arasındaki uyku süresinin çok kısa olduğunu ve sahurdan sonra uyumanın mümkün olmayacağını belirtiyor.
“ Ramazan boyunca öğle saatlerinde ya da öğle sonrası 1-2 saatlik uyku, son derece dinlendiricidir, açlık ve susuzluğun yarattığı stresi azaltır. Uyuduktan sonra geri kalan zamanı daha verimli değerlendirmeyi sağlar.
Öğle uykusu uyuyanların uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski yarı yarıya düşmektedir. Çünkü uykuda beden ile birlikte ruhsal dinlenme de vardır. Fizik olarak uykusuzluğa dayanılabilir ama ruhsal olarak dayanmak mümkün değildir. Eğer hafta içi gündüz uykusu mümkün değilse hafta sonu çok iyi uyumaya özen gösterilmelidir.
Kalp hastalarının, Ramazan öncesi kurmuş oldukları düzeni, Ramazan’da da korumaya gayret göstermeleri gereklidir. Kalp yetersizliği, damar hastalığı, ritm bozukluğu gibi kalp hastalıkları taşıyan kişiler ile şeker ve böbrek rahatsızlığı olan kalp hastaları için diyet önemlidir.
Bu tür hastalıkları olan kişilerin, oruç tutmasının sakıncalı olabilir. Kalp hastaları arasında (kesinlikle oruç tutmaması gerekenler) ile (dikkatli davranarak oruç tutması gerekenler) şeklinde bir ayrım yapılabilir.
-Düzenli ilaç kullanımı gerektiren kalp problemi olan, kalp hastalığı geçirmiş veya tedavi gören kişiler oruç tutmamalı, dini görevlerini başka şekillerde yerine getirmelidir.
-Hastalığı tedaviyle kontrol altında tutulabilen kalp-damar hastaları,- kalp krizi geçirmiş ve by-pass geçirmiş kişiler, ritm problemi yaşayanlar ile kalp yetersizliği olan kişiler ise normal diyet kurallarına uymak suretiyle oruç tutabilirler.
Bu diyet kurallarında en çok dikkat edilmesi gereken ise ağır, yağlı ve kızartma yöntemiyle yapılan yemekler ile tuzdan zengin yiyeceklerden kaçınmaktır. Bu beslenme uyarısı, sadece kalp hastaları için değil, gündüz aç kalıp akşam saatlerinde iftarla yoğun yemek tüketimine geçen herkes için önemlidir.Çünkü uzun süre aç kalan mideye yüklü miktar yiyecekle açlığın giderilmesi hasta olmayan kişilerin bile sağlığının bozulmasına sebep olabilir.”
Tüm hastalarımıza hayırlı ramazanlar diliyorum
Yorumlar
Yorum Yap