Gözden kaçırmayın

Kaygı Bozukluğu Nedir?Kaygı Bozukluğu Nedir?

“Organ bağışı hayat kurtarır”
 
Her yıl 3–9 Kasım tarihleri arasında organ ve doku bağışına dikkat çekmek için kutlanan Organ ve Doku Bağışı haftası dolayısıyla Gün FM’de özel bir yayın gerçekleştirildi.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programın konuğu Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici oldu.

“Bazı hastalıkların tedavisi sadece organ bağışı ile mümkündür”

Organ bağışının insanlara özgü bir duygu olan insanlık adına bir şeyler yapabilme ve ardında bıraktıklarıyla kalıcı olabilme duygusunu en iyi şekilde ifade eden bir davranış olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, “Bazı hastalıklar vardır ki tedavisi sadece ve sadece organ veya doku nakli ile mümkündür.
Bu tür hastalıklar bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından biridir” şeklinde konuştu. 
“Organ bağışında bulunmak isteyen kişi Doku ve Organ Bağış Belgesini doldurur”

Organ bağışını bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi olarak açıklayan Yemenici, “18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.
Bu isteğini iki tanık huzurunda sözlü ve yazılı olarak yapılması ve ayrıca bunun bir doktor tarafından onaylanması gerekir. Organ bağışında bulunmak isteyen kişi Doku ve Organ Bağış Belgesini doldurur ve bu belgeyi bir kimlik gibi sürekli yanında bulundurur ve ailesini bu konuda bilgilendirmelidir.
Organ bağışında bulunmak isteyenler İl Sağlık Müdürlüğümüze ve hastanelerimize müracaat edebilirler. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu da organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamış ve caiz olduğunu bildirmiştir” diye değerlendirmede bulundu. 
“Herkesi organ bağışında bulunmaya çağırıyorum”

Tıbbi ve cerrahi tüm tedavi yöntemler denendikten sonra artık yaşama ümidi kalmayan kimselerin organ vericisi olabileceklerini söyleyen Yemenici, “Beyin ölümü kararı iki kişilik uzmanlar heyeti tarafından hastanın değerlendirilmesi ve tüm incelemeler tamamlandıktan sonra, ailesinin onayı ile gerekli organ alınabilir.
Kişi organ bağışında bulunmuş dahi olsa evde gerçekleşen ölümlerde kişinin organlarından nakil yapılamamaktadır” şeklinde konuştu. 
Programda beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farkları da anlatan Yemenici, “Bitkisel hayatta hastanın solunumu devam eder. Bu hastalar aylarca, yıllarca yaşayabilirler.
Bazı durumlarda iyileşme şansları vardır. Beyin ölümünde hasta solunum cihazına bağlıdır. Ortalama 24–36 saat içinde hayatını kaybeder. Hayata dönmesi mümkün değildir” dedi.


Herkesi organ bağışında bulunmaya çağıran İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, organ bağışının hayat kurtardığının altını çizdi. 
Yayın sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile de görüşen Yemenici, yayın dolayısıyla teşekkürlerini iletti. Akar ise organ bağışının çok önemli bir konu olduğunu kaydederek, kamuoyunda bu konuyla ilgili farkındalık yaratmanın önemine değindi.