Gözden kaçırmayın

“Her yıl 1 milyon yeni meme kanseri vakası görülüyor”
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına AKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bal konuk olarak katıldı.
Programda meme kanseri konuşuldu.
“Yıllık 370 bin–400 bin insanın hayatını kaybettiği biliniyor”
Meme kanserinin çoğunlukla kadınlarda görüldüğünü kaydeden AKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bal, “Bu hastalık çok yaygın görülen bir hastalıktır.
Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon yeni meme kanseri vakası olduğu ve yıllık 370 bin–400 bin insanın hayatını kaybettiği biliniyor.
Sayılar değişmekle birlikte özellikle kadınlarda meme kanseri, akciğer kanseriyle birlikte en sık görülen kanser türü. Meme kanseri yüzde 99 kadınlarda, yüzde 1 oranında ise erkeklerde görülür.
Meme kanserinin en sık başvuru olgusu memenin herhangi bir yerinde ağrısız sert kitle görülmesidir. Hastalar bunu fark edip bize başvuruyorlar.
Bunun dışında meme kanserinde dikkatli olunması gereken bazı uyarılar vardır. Memenin herhangi bir yerinde daha önce olmamış düzensizlikler, meme başında çökme olması, ciltte portakal kabuğu görünümlü bir tablonun ortaya çıkması, memeden çoğunlukla tek taraflı olan akıntılar da meme kanserinin bulguları arasındadır” diye konuştu.
“Her 8–9 kadından birinde görülmektedir”
Meme kanserinde risk faktörlerinden de söz eden Bal, “Bunların ilki kadın olmaktır. 50 yaş ve üzerindeki tüm kadınlar bu hastalık için risk grubunu oluştururlar.
Her 8–9 kadından birinde görülmektedir. Bunun dışında bazı genetik faktörlerde riski arttırır. Birinci derecede akrabalarda meme kanseri görülmüşse normal popülâsyona göre yine yakalanma riski artar.
Daha önce meme kanseri görülmüş ve tedavi edilmiş hastalarda tekrar etme riski de yine normal popülâsyona göre iki kat daha fazladır. Bir de memede tespit edilmiş bazı lezyonların meme kanserini arttırdığı söylenebilir” şeklinde konuştu.
“Meme muayenenizi ihmal etmeyin”
Genç hastalarda görülen kitlelerin sıklıkla iyi huylu meme kitleleri olduğunu belirten Bal, “Ancak 20–25 yaşında da meme kanseri vakaları görülebilir.
Bu nedenle bir kitle, şişlik veya anormal bir şey fark ettiğinde hastalarımızın bir hekime müracaat etmeleri önemlidir. Erken tanı çok önemlidir.
Bu nedenle kadınlarımızın kendi meme muayenelerini belli periyoda yapmaları lazımdır. 20’li yaşlardan sonra bu muayene her ay yapılmalıdır” diye değerlendirmede bulundu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap