Gözden kaçırmayın
Kütahya ve Uşaktan bile gerideyizGün FM’de yayınlanan Basın Odası programında bu hafta hem ilimiz, hem de ülkemizdeki mülteciler konusu değerlendirildi.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa her hafta olduğu gibi Gazeteciler Ahmet Tunca ve Polat Yılmaz yorumlarıyla katıldılar.
“İlimizde şu an yaklaşık 3 bin civarında mülteci olduğunu biliyoruz”
İlimizde bulunan mevcut Suriyeli mültecilerin dışında yeni bir grubun daha geleceği bilgisini aktaran Gazeteci İsmail Akar, “Bu gelecek olan gruptan bine yakınının da Sandıklı ilçesine yerleştirileceği söyleniyor.
İlimizde şu an yaklaşık 3 bin civarında mülteci olduğunu biliyoruz. İlimizin sokak ve caddelerinde de mültecilere rastlıyoruz. Üstelik diğer ülkelerden bu mültecilerle ilgili ülkemize ciddi bir destek yok.
Her ne kadar savaşla ilgimiz olmasa da Orta Doğu’daki sıkıntının en büyük bedelini mülteciler nedeniyle Türkiye ödüyor diyebiliriz.
Türkiye kıt kanaat geçinen, işsizliğin, ekonomik sıkıntıların olduğu bir ülke. Mevcut nüfusa bir de mülteciler eklenince sıkıntılar daha da artıyor ” şeklinde konuştu.
“Rakamlar arttıkça mülteciler meselesi ciddi bir sorun olmaya başladı”
İlimiz gibi küçük bir şehirde ve ilçelerimizde mültecilerin sayısının artmasının yeni sorunlar ortaya çıkarabileceğini kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “Mesela geçtiğimiz günlerde İstanbul’da mültecilerle ilgili yaşanan hadise buna en çarpıcı örnektir.
İstanbul gibi büyük şehirlerde sokakların Suriyeli mültecilerden geçilmediği söyleniyor.
Antep, Mersin, Hayat gibi güney illerimizde mülteciler iş yaşamına haksız rekabet dolayısıyla zarar verdiler. İşyeri açma hakları var.
Rakamlar arttıkça mülteciler meselesi ciddi bir sorun olmaya başladı. Dört yıl önce mültecilerin sayısının 150 binle sınırlanacağı bildirilmişti.
İş çığırından çıktı. Koskoca Avrupa ülkelerinde 300 bin civarında mülteci olduğu söyleniyor. Ama sadece ülkemizde gelecek olanlarla birlikte 2 milyon civarında bir mülteci var. Bunlara ülkemizde çalışma hakkı, kimlik hakkı gibi haklar veriliyor.
Türkiye yolgeçen hanına döndü. Mültecileri ülkenin geneline yaymak bence doğru değil. Bu mültecilere ciddi miktarda para harcadığımız söyleniyor. Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz” diye konuştu.
“Hayali işlerle bir şeyler yapılmaz”
Ülkemizin dış politikasının yanlışları sonucu mültecilerin mesele haline geldiğini söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Sen kapıyı ardına kadar açarsan herkes gelir. Bu insanlar şu an zaten Suriye’deki savaştan kaçıyorlar.
Daha önce de Ege Denizi’nde iptidai şartlarda geçmeye çalışıyorlardı. Kaçabilen kaçıyordu, kaçamayanlar denizde hayatını kaybediyorlardı.
Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanıyken açıkladığı Yeni Osmanlıcılık bu mülteciler sorunuyla duvara toslamıştır. Hayali işlerle bir şeyler yapılmaz.
Sosyal yardımlaşmadan üç kuruş maaş alabilmek için sırada bekleyen vatandaşlarımız varken Suriyeliye iş, para veriyorsun. Ülkemizin kendine göre dinamikleri var. Bunları gözetmek yetkililerin işidir.
Dışişlerini yönetmek matematik kadar bilgi isteyen bir hadisedir. Bu kadar çok mültecinin gelmesi demografik yapıyı ve asayişi bozacaktır. Ekonomik yapı bozulacaktır. Mültecilere kimlik ve iş vermek doğru değildir.
Bu insanlar şimdi savaş dolayısıyla bize sığınmışlardır. Ama sular durulunca geri dönmeleri sağlanmalıdır. Kalıcı olmalarını sağlamak sıkıntılar doğurur” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Basın Odası’nda ayrıca uzun süredir kamuoyunda tartışılan bedelli askerlik ile siyasi partilerdeki son durum da yorumlandı.
Yorumlar
Yorum Yap