Gözden kaçırmayın

Bayram boyunca vatandaşlar ücretsiz taşınacakBayram boyunca vatandaşlar ücretsiz taşınacak

Afyonkarahisar`ın tarihi ve kültürel değerleri başta olmak üzere sahip olduğu tüm güzelliklerin profesyonel anlamda tanıtılması adına yapılacak çalışmaların değerlendirileceği "Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Çalıştayı" tamamlandı. 
Afyonkarahisar`daki kültür ve turizm anlamında ilerleme kaydetmek amacıyla, kültürel değerlerimizi ön plana çıkarmak adına ülke genelinde ve uluslararası anlamda farkındalık oluşturmak ve kültürel değerlerimizi turizmle birleştirerek ilimize bir çok yönde kazanım sağlamak için düzenlenen çalıştay açılış konuşmaları ile başladı. 
Korel Termal Otelde düzenlenen çalıştaya Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ve Eşi Berrin Güner, Milletvekili Halil Ürün, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Vali Yardımcısı Mehmet Yılmaz, İGM Başkanı Salih Sel, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, İl Müdürleri, turizm sektöründe faaliyet gösteren iş adamları ile çok sayıda davetli katıldı. 
"ÜNİVERSİTE OLARAK ÇALIŞMALARIMIZ EN ÜST SEVİYEDE"
Çalıştay`ın açılış konuşmasını Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak yaptı. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyon Kocatepe Üniversitesi`nin gerek eğitim, gerek sağlık, gerek termal turizm, gerekse sağlık turizmi ve turizm alanında çeşitli çalışmaları en üst düzeyde yürüttüğünü söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi`nin 42 bin öğrenci kapasitesi, 1342 akademik personelle ve bine yakın çalışanla ilimizde hizmet verdiğini kaydeden AKÜ Rektörü Solak, "Öncelikle eğitim alanında kültür ve turizme yönelik eğitim fakültemiz, edebiyatla ilgili bölümler ve turizm alanında da turizm fakültemizde çok çeşitli birimler açtık ve aktif hale getirdik.
Bu birimlerde kaliteli ve nitelikli insan sayısını her geçen yıl arttırdık" dedi. Üniversitede eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısında da ciddi mesafe aldıklarını kaydeden AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak; "Şehrimizin tanıtımı adına 38 ülkeden 455 öğrencimiz var. Bunlar içimizde yaşıyorlar, üniversitemizde eğitim görüyorlar ve gittikleri ülkelerinde Türkiye, Anadolu, İç Ege ve şehrimiz hakkında en güzel kültür elçileri olacaklar." dedi. 
"BAŞKANIMIZ BİZE BÜYÜK DESTEK OLDU"
Kültürel anlamda üniversitenin yazılı ve sözlü yayınlarından da söz eden AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak; sivil toplum kuruluşlarıyla da bu anlamda işbirliği halinde olduklarını ifade etti. Üniversite olarak ilimizin tanıtımı adına 20`ye aşkın fuar organizasyonuna katıldıklarını dile getiren AKÜ Rektörü Solak, Vali Hakan Yusuf Güner`in talimatlarıyla Afyonkarahisar`ın tanıtım filmi çalışmalarına da başladıklarını söyledi. Kültür ve Turizmin belirli bir seviyeye gelmesi için alt yapının sağlam olması gerektiğine dikkat çeken AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak; "Sayın Belediye Başkanımız dört yılı aşkın süredir önce alt yapıyı bitirdi.
Bizler de üniversite olarak kendi alt yapımızı tamamladık. Altyapı olmadan, bazı şeyleri yapmanız mümkün olmuyor. Kültür ve turizm açısından altyapının bittiği, çevre düzenlemelerinin giderek iyileştiği, değişik etkinliklerin belli bir düzeye geldiği ortamda bunları konuşabiliriz. Ben bu yüzden Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi. 
Afyon Kocatepe Üniversitesi`nin gelişimi adına Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`ın kendilerine verdiği destekten de söz eden AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak; bu sayede Afyonkarahisar`ın ayrı bir termal vadi, sağlık vadisi, turizm vadisinin olduğu il olduğunu sözlerine ekledi. 
"TURİZMİ ÖNCELİKLİ HİZMET ALANI OLARAK SEÇTİK"

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Belediye`nin turizme yönelik kurumsal vizyon, ve faaliyetlerinden bahsederek konuşmasına başladı. 
Göreve geldiği 2009 yılında turizm konusundaki planları, kentsel kalkınma misyonu altında yer verdiklerini söyleyen Başkan Burhanettin Çoban; "Şehrimizde turizm denilince ilk akla gelen, uzun yıllar öncesine dayanan şifa amaçlı kaplıca geleneğimiz, hepimizin malumudur.
Tüm gelir gruplarından ve Türkiye`nin her bölgesinden binlerce vatandaşımız, uzun yıllar boyu şifalı sularımızdan yararlanmak için buraya gelip kalmışlardır. Yolların kesişim noktasında olmamız hasebiyle şehrimize has, diğer bir önemli turistik tecrübe ise yol boyu tesisçilikteki tanınmış firmalarımızın neredeyse şehir kimliği ile özdeşleşmiş işletmelere sahip olmalarıdır.
Afyonkarahisar Belediyesi olarak ilimizdeki turizmle ilgimiz, belediye mevzuatımızdan kaynaklanan görevlerle, politik olarak bu sektörü öncelikli hizmet alanı olarak seçmiş olmamıza ve stratejik hedeflerimiz arasına koymamıza dayanmaktadır. Aynı zamanda belediyemiz halen Gazlıgöl Kaplıcalarının da fiili olarak işletmecisi olduğundan kurum olarak sadece ilgili olmadığımızı, sektörün içinde olduğumuzu da ifade etmek isterim.
2009 yılında ilk defa göreve geldiğimizde turizm konusuna, planlarımızda kentsel kalkınma misyonu altında yer verdik. Eylem planlarımıza ışık tutan ise Turizm Bakanlığı 2023 Strateji Belgesi oldu. Bu belge Türkiye`deki bütün turizm türlerini detaylı analiz eden ve her bir bölge ve şehir için ayrı ayrı tavsiyelerde bulunan önemli bir belgedir. 
Bu belgede termal turizm, bütün Türkiye`de dört ana bölgeye ayrılmakta ve Afyonkarahisar, bu dört bölgeden en önemlisi olan Firgya termal turizm bölgesinde ilk sırada yer almaktadır. Öneri olarak ise iki temel husus üzerinde durmaktadır: 1. Termal turizmi sağlık turizmi ile desteklemek, 2. Termal turizmi spor ve eğlence turizmi ile "zenginleştirmek"Bu iki hedeften bizi ilgilendiren hususları göreve geldiğimizde kendi misyonumuz haline getirdik" dedi. 
"KÜLTÜREL MİRASI CANLANDIRICI FAALİYETLERDE BULUNDUK"

Yatırım kararlarını spor ve eğlence ile termal turizmi zenginleştirici bir dizi faaliyeti planlayarak hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Çoban; "Spor Kompleksi ve Sukay park bu çeşitlendirme anlayışın sonucu hayata geçmiştir.
Afyon Belediyesporun kurulması ve çeşitli branşlarda sağlam bir şekilde desteklenmesi yine bu amaçla yapılmış faaliyetlerdir. Bundan başka sadece termal turizme odaklanmayıp bakanlık belgesinde yer alan diğer turizm türlerindeki önerileri de dikkate aldık ve şehrimizin kültürel mirasını da canlandırıcı faaliyetlerde bulunduk.
Afyon Mevlevihanesi ve şifalı aşure geleneği ile kültür turizmine de katkımız devam etmektedir. Milletvekillerimiz ise diğer turizm çeşitleri konusunda girişimlerini sürdürmektedir. Sağlık turizmi ile doğrudan bir görevimiz olmamakla birlikte özellikle üniversitemizin gayretlerine bizler de siyasi destek verdik ve şehrimiz son zamanlarda termal sağlık turizminin de merkezi olma noktasına geldi.
Örneğin TBMM ile yapılan bir protokolle artık milletvekillerimizin ve ailelerinin fizik tedavileri Kocatepe Üniversitesi Fizik Tedavi hastanesinde yapılmaktadır. Üniversiteden ayrı olarak büyük bir fizik tedavi hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından planlanmaktadır. Emniyet Müdürlüğüne ait termal özelliğe sahip tesis bitme aşamasındadır. AK Parti yıllık toplantıları, iki yıldan beri şehrimizde gerçekleşmektedir. 
"YAŞANABİLİR AFYONKARAHİSAR, KÜLTÜR ŞEHRİ AYONKARAHİSAR VE YEŞİL AFYONKARAHİSAR"
30 Mart yerel seçimlerinde Afyonkarahisar halkının teveccühleri ile Afyon tarihinde ard arda ikinci kez seçilen ilk belediye başkanı olduğunu hatırlatarak konuşmasını sürdüren Başkan Burhanettin Çoban; " Bu şerefli ünvanın benim açımdan önem şudur:Bir dönem önceki hizmetlerimizden halkımız memnun olduğunu göstermiş ve aynı yolda ilerlememiz hususunda bizleri tercih etmiş, yönlendirmiştir.
Bizlerde ikinci kez hazırladığımız stratejik planımızda turizm konusunda ilkinin tamamlayıcısı bazı projeler geliştirdik. İlk dönemde dört ana hedefimizden biri olan kentsel kalkınma başlığı altında ele aldığımız ve "termal turizmin çeşitlendirilmesi" esasına dayanan politikamız, yeni dönemde daha da nitelikli hizmetlerle ve yeni vizyonumuzla zenginleşmiştir.
Yeni stratejik planımızda üç ana stratejik hedefimizi mevcuttur: Yaşanabilir Afyonkarahisar, Kültür Şehri Ayonkarahisar ve Yeşil Afyonkarahisar... Bu üç ana hedefimiz de doğrudan ve dolaylı olarak turizmin her aşamasında ve her alanında katkı sağlayıcı faaliyetlerle donatılmıştır. Özellikle Afyon`u kültür şehri yapma hedefimiz altında çok önemli bir restorasyon hamlesi başlattık. Kültür Bakanlığımızın Müzesinden ayrı bir Kent Tarihi müzesi kurma konusunda en önemli aşamaları tamamladık.
Çok sayıda kültürel eserin basımını belediye olarak üstlendik. Yeşil bir Afyonkarahisar hedefimiz altında termal turizmi şaha kaldıracak projelerimiz hızla ilerliyor. Akarçay rekreasyon alanı ve Kent Ormanı ile başlayan çok geniş alan düzenlemelerimiz, yeni dönemde özellikle termal turizm bölgesinde hayata geçecek "temalı parklarla" termal turizmi daha da zenginleştirecektir. Yapacağımız farklı parkurlarla şehrimizi otomobil ve motosiklet yarışlarının da merkezi olmaya aday olacaktır. 
Henüz olgunlaşma aşamasında olduğundan sürpriz sayılabilecek bazı hizmetlerimizi de zaman içerisinde göreceksiniz. (araba müzesi ve yarış atları bakımı merkezi gibi)... 
"YATIRIMCININ HER ZAMAN YANINDAYIZ"
Konuşmasının son bölümünde turizmle ilgili şahsi gözlem ve görüşlerimi konuklarla paylaşan Başkan Burhanettin Çoban; " Bir anlamda kısa bir swot analizi sunmak ve özellikle termal turizme yaklaşımımı açıklamak isterim. Gerek belediye başkanı olarak gerekse bir vatandaş olarak ilimizde sunulan hizmet kalitesinin bizzat gözlemlediğim birçok Avrupa ve Dünya ülkesinden daha üstün olduğunu söyleyebilirim. İlimizdeki sektör mensuplarının yabancı yatırımcı konusundaki olgun ve paylaşımcı tutumları, bizlerin de gelen yatırımcılara kucak açmamızı kolaylaştırmaktadır.
Bu geniş vizyona sahip olmalarından dolayı sektör mensuplarını şükranla anıyorum. Öyle ki yatırım yapmayı düşünmeyen, sadece termal konusunda fikir edinmek için Afyona gelen girişimcilerin kararları, ilgi ve alakamız karşısında değişmekte yanımızda kendi ekiplerine talimat vererek sıcağı sıcağına yatırım kararları alabilmektedirler. Bizler de sadece çeşitlendirme ve yeşil alan konusunda değil çeşitli altyapı hizmetleri sunarak turizmcilerin ihtiyaçlarını karşılamaktayız.
Önemli bir sorun olan temiz su hattı, ağaç sökme makinesi ile yetişkin ağaç transferi ve oteller bölgesinin güzelleştirilmesi, su yönetim sistemleri kurulması, turizme verdiğimiz desteklerin diğer yansımalarıdır." dedi. 
Önümüzdeki yıl hizmete girecek Spor Kompleksi`nin kentimiz ve ülkemiz açısından çok büyük bir öneme sahip olduğunu işaret eden Başkan Burhanettin Çoban; "Kentimiz ve ülkemiz açısından çok önem arz eden spor kompleksi yatırımımız önümüzdeki yıl hizmete girecektir.
İklim şartlarının (rakım, nem, sıcaklık, güneş vs.) uygun olması konaklama ve yemek kalitesinin en üst seviyede olması ve özellikle üniversitemizce yapılan sağlık tesisleri ile benzersiz imkanlar sunulması nedeni ile her branştan spor kulüplerinin tercih edeceği kamp ve turnuva merkezi olacağımız günler yakındır.
Futbol kulüplerinin ihtiyaç duyduğu en az 3-4 68*105 metre ebadında futbol sahalarının yapılmasıyla özellikle yurt içi ve yurt dışından bir çok futbol kulübü ilimize akın edecektir. Yine kulüpler için ağaçlık yani ormanlık alanda atletizm alanları da oluşturmamız gerekmektedir." dedi. 
"ORTAK HAREKET ETME VAKTİ GELMİŞTİR"
Oteller arasındaki tatlı rekabetin ticari sınırlar dahilinde olduğunu vurgulayan Başkan Burhanettin Çoban; ortak hareket etme zemin ve kanalları geliştirme vaktinin geldiğini söyledi. Başkan Çoban; "Bütün bu olumlu gelişmeler arasında geleceğin planlanması açısından birkaç hususu vurgulamak isterim.
İlk olarak otellerimiz arasındaki tatlı rekabet hamdolsun ticari sınırlar dahilinde kalmaya devam etmekte, doğal ve kabul edilebilir tarzda sürmektedir. Bununla birlikte hepsini ilgilendiren hususlarda ortak hareket etme zemin ve kanalları geliştirmelerinin vakti gelmiştir. Buna önderlik edecek kendi dernekleri, ticaret odası, valilik ve belediyemiz göreve hazırdır.
Termal turizm sektöründe yıla yayılan doluluk oranı şimdilik tatminkar düzeylerde olduğundan pazarlama ve tanıtım konusuna yeterince önem verilmemektedir. Türkiye haritasını açtığınızda her bölgede termal turizm konusunda dişli rakipler zaman içerisinde karşımıza çıkacak ve pazardaki payımıza ortak olacaktır.
Geleceği şimdiden görmek ve tedbir almak açısından yurt içi ve yurt dışı tanıtım faaliyetlerine önem vermek, çeşitli akreditasyon ve standardizasyon belgelerine sahip olmak, sigorta sistemlerine ve acentalar zincirlerine katılmak gelecekte de sektörün ayakta kalabilmesi açısından önem taşımaktadır. 
Ne var ki bizim dışımızda gerçekleşen hareketliliğin bize etkilerini ancak rekabet, tanıtım ve kalite ile öne çıkarak aşabiliriz, bu konuda da asıl görev işletmelerimize düşmektedir. İç turizmde artacak hareketliliğin bizlere neler getirip götüreceği iyi analiz edilmeli ve sektördeki çeşitlilik, sizler tarafından artırılmalıdır.
Özellikle üç yıldızlı otel eksikliği ve yurt dışı müşteri potansiyeline önem verilmemesi gözlemlediğim hususlardandır. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacı lisans ve ön lisans düzeyinde üniversitemiz tarafından karşılanmakla birlikte ara eleman konusunda meslek kurslarının yaygınlaştırılması da gerekmektedir.Toplantının şehrimize turizm sektörüne ve çalışanlarına hayırlı olmasını temenni ediyor sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum" diye konuştu. "NELER YAPABİLECEĞİMİZİN CEVABINI ALACAĞIZ"
İllerin kalkınma ve geçmişe ile buluşması kentte var olan başta yerel paydaşlar ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere yatırımcılar ve Bakanlık temsilcileri ile güçlü hale geldiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Vali Hakan Yusuf Güner ise amaçlarının kültür ve turizm konusunda ortak hareket etmek olduğunu vurguladı.
Vali Hakan Yusuf Güner konuşmasında, "Sayın Başbakanımız ve hemşehrimiz Ahmet Davutoğlu ve Hanımefendilerinin Kasım ayında ilimizi ziyareti sırasında gündeme getirdiği talimat ve önerileri ile birlikte, ilimizin kültür ve turizmi konusundaki marka değerini artırmak için hep birlikte neler yapabileceğimizin cevabını bugün arayacağız. Bu çerçevede, kısa Valilik ziyaretinde Sayın Başbakanımızın ilimizin aktörlerine tavsiyeleri, sokak sağlıklaştırılmasının yaşayan bir şekilde hayatiyet bulması, sokak sağlıklaştırılması yapılırken sucuk, mermer müzesi gibi ziyaret ve gezi konaklarının oluşturulması, kültürel olarak vakıf eserleri olan Sultan Divani Mevlevihane Müzesi ve Yoncaaltı Camii ile Çavuşbaş Mahallesinde bulunan konakların, çeşmelerin geçmişteki özgün halinin ziyaretçilere açılması hususunda yoğunlaşmıştır.
Bu konuda; Valiliğimizce gerekli yazışmalar ilgili kurum ve yerel kuruluşlar bağlamında yapılarak tarafımdan bizzat takip edilmektedir. Ayrıca; Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu ile yapmış olduğumuz istişarelerden bu çalışmaların Valiliğimiz tarafından yerel yönetimlerle birlikte koordine edilerek takibi de sağlanacaktır.
Bu vesileyle Sayın Başbakanımız ve Bakanımıza ilimiz için çok önemli olan bu konudaki önerileri nedeniyle teşekkürlerimi arz ediyorum.Afyonkarahisar Belediyesi`nin de destekleriyle 6 aylık sürede 13 farklı proje oluşturduklarını kaydeden Vali Hakan Yusuf Güner;"Yaklaşık 6 aylık süreç içerisinde proje bazlı yönetim anlayışıyla belediyemiz ve ilimiz aktörlerinin desteği ile 13 adet proje oluşturulmuştur. Bu projeler arasında yer alan ve "Kültürel Rönesans" anlamında şehrimizle ilgili çıkış noktası oluşturan "Kent Vizyonu Projemiz" il ve ilçelerimizi kapsayacak şekilde yol haritamızı ve eylem planımızı oluşturacaktır. Bugün yapacağımız Çalıştay İl Merkezine yönelik olarakTurizm Alt ve Üst Yapısı,Kültürel Değerler,Kültür ve Turizmin Gelişiminde İnsan,Afyonkarahisar Şehrinin Profesyonel Olarak Pazarlanması başlıklarından oluşacaktır. Valiniz olarak ben, paydaşlarımızın ve sizlerin tanımladığı konuların sürecini koordine edeceğim.
Bu çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlamak için Kültür ve Turizm Müdürlüğünden sorumlu Vali Yardımcımız ve Belediye Başkan Yardımcımızın başkanlığından Belediye bünyesinde bir birim oluşturularak, birim amirleri arasında koordinasyon sağlanacaktır. Burada alınan kararlar ve oluşturulan eylem planları bu birimin sekretaryasında yürütülecektir.
Yapacağımız beyin fırtınası sonucunda masadaki moderatörlerimiz gerekli notları ve kayıtları tutacaktır. Bunlar, eylem planı haline getirilerek sorumlu birim ve kurumlar belirlenecektir. Bundan sonra burada herkesin belirteceği görüşler, hedefler ve ödevler olarak yer alacaktır. Bunların ayıklanması ise turizm konusunda uzman akademisyenler ve Çalıştay Yürütme Kurulu`nca yapılıp, belediyedeki birime aktarılacaktır "dedi. "BİRLİKTE "BİZ" ODAKLI YENİ YÖNETİM ANLAYIŞI" Günah keçisi aramak ve birilerinin sırtına binme anlayışının modern yönetim anlayışında rafa kalktığını söyleyen Vali Güner; . "Artık hep birlikte "Biz" odaklı yeni yönetim anlayışı Yeni Türkiye`yi resmetmektedir. Burada yapacağımız çalışma, kişilerin değil hedeflerin ön plana çıktığı, herkesin sahipleneceği profesyonel bir çalışma olmalıdır.
Bu anlamda; kültür ve turizm alanında hedeflerimizi "İrade Olmadan İdare Olmaz" anlayışıyla el ele yürütürsek şehrimiz, Afjet`de olduğu gibi kültür ve turizm alanında yapılacak olan çalışmalarda da ülkemize model olacaktır.Geçtiğimiz Çarşamba-Perşembe günü iki günlük Ankara temaslarımda termal turizme katkı sağlamak amacıyla Ömer-Gecek-Gazlıgöl Altyapı Hizmet Birliği`ne 1.8 Milyon TL, FRİGKÜM için 700 Bin TL, ilimize model olacak tarihi Valilik Binasının restorasyonu ve bahçe düzenlemesi için 500 Bin TL Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan hesabımıza intikal ettirilmiştir.
Ayrıca; yine yaklaşık iki haftalık proje takip sürecinde Zafer Kalkınma Ajansı`ndan yaklaşık 120 Bin TL`lik turizmle ilgili projeler için kaynak temin etmiş olduk. Ayrıca; bu çalışmalar, bugünkü çalıştayda bu yönde atacağımız adımların temeli olacaktır. Demek ki iki ayda bir çalıştay, yaklaşık 3 milyon TL`lik kaynak ve 2 proje gerçekleştirilebiliyormuş. Tabii ki bunlar çok küçük adımlar. Asıl aktörlerimiz olan yatırımcılarımıza müteşekkiriz. Turizm sektöründe yatırım yapılabilecek potansiyele sahip ilk 5 il arasındayız" dedi. "YATAK KAPASİTEMİZ 25 BİNE ULAŞACAK" Afyonkarahisar`da ticari faaliyetlerini sürdüren 8 adet beş yıldızlı otel sayesinde ülkemizin en fazla termal yatak kapasitesine sahip kenti olduklarını ifade eden Vali Hakan Yusuf Güner; " Aynı zamanda inşaatı devam eden 4 adet beş yıldızlı otelimizle toplamda turizm belgeli diğer otellerimizle birlikte yatak kapasitemiz yaklaşık olarak 25.000`e ulaşacak ve sadece ulusal pazarda değil uluslararası pazarda da sağlık turizmi alanında söz sahibi olacağız.
Ayrıca termal turizm başkenti olan kentimize ilimiz dışındaki işadamları ile gurbetçilerimizi de bu sektöre yatırım yapmaya davet ediyorum.Sağlık Bakanlığı`nca hazırlanan Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı`nda 2018 yılına kadar yaklaşık olarak 2.5 milyon kişinin ülkemize gelmesinin öngörülmesi ve bu sektörden 9 milyar dolar gelir elde edilecek olması özellikle ilimiz için büyük bir fırsattır. Ülkemizde termal turizm denince akla ilk gelen kent şehrimizdir.
Özellikle ulusal basını yakından takip eden birisi olarak kentimiz için yapılan "Termal Turizmin Başkenti" tanımlamasının ulusal gazete ve dergilerde sürekli olarak vurgulandığını görmekteyim.Dünya standartlarını aşan özelliklere sahip tesislerimiz, dünyanın kür ve tedavi yöntemleri konusunda giderek bilinçlenmesi ve bu tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi, termal tedavi konusunda ihtisaslaşmış üniversite hastanemizin varlığı, termal tedavi fiyatlarımızın uygunluğu olması ve termal tedavi konusunda en son teknolojilerin kullanılması hem ilimiz ve bölge insanına, hem de yabancı turistlere sağlık hizmetlerinin ve konforun sunulması özellikle sağlık turizmi alanında stratejiler ortaya koymamızı gerekli kılmaktadır.Burada şunu da önemle vurgulamak istiyorum.
Kentimizin kültür ve turizm alanındaki tanıtım çalışmalarında sağlık turizmiyle birlikte kültür ve turizm alanında da farkındalık meydana getirebileceğimiz özellikleri ön plana çıkartmak için buradayız.
Kentimiz; tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle mutlaka görülmesi gereken bir şehirdir. Aynı zamanda bugün; tarih, kültür, doğa, termal, inanç, kongre ve yayla turizmi gibi geniş bir yelpazede değerlendirebileceğimiz potansiyele sahibiz" dedi.
"BİR ŞEHRİN ADI SEMBOL YAPISI İLE ÖZDEŞLEŞMİŞTİR"
Afyonkarahisar`ın Cumhuriyetin kuruluş yıllarına şahitlik eden adeta bir açık hava müzesi niteliğinde olduğunu ifade eden Vali Güner; "Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmışız. Kentimiz Mevleviliğin ikinci adresidir. Bedesten`deki her bir dükkanımızın kendine has kişiliği bulunmaktadır.
Ülkemizdeki 9 adet tematik bölgelerinden biri olan Frigya Kültür ve Termal Turizm Gelişim Bölgesine ilimiz de dahildir. Destinasyon niteliğindeki termal turizm tesislerimiz, Yerel Tarih Araştırma Merkezlerimiz, çeşitli müzelerimiz, turistik mekanlarımız, turizmin geliştirilmesi yönelik kurulan FRİGKÜM ve Ömer-Gecek Mahalle İdare Birliklerimiz, üniversitemizin bilimsel çalışmaları, 2012 yılında hizmete giren Zafer Bölgesel Havaalanımız, yakın zamanda tamamlanacak olan spor kompleksimiz ve çalışmaları devam eden hızlı tren projemiz...
Kısaca kültür ve turizm konusunda hem çeşitlilik avantajını, hem de bu avantajları harekete geçirecek imkanları elimizde bulunduruyoruz. Bir şehrin adı sembol yapısı ile özdeşleşmiştir. Şehre gelen turistlerin hemen hemen hepsi sembol yapıyı ziyaret etmeye veya görmeye çalışmaktadır.
Afyonkarahisar`ın sağlık turizminin gelişmesi için aslında bizim de yaptıklarımızın bu politikanın bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda; kalemizi, tarihi yapılarımızı, inanç merkezlerimizi, müzelerimizi bu tarihi ve kültürel çeşitliliği sağlık turizmi ile bütünleştirme gayreti içerisinde olmalıyız.
İlimizdeki bütün kurumlarımızın, çeşitli projelerle ve yarattığı sosyal canlılıkla kent yaşamına katkı sağlayan üniversitemizin, sektör örgütlerimizin, birlikler ve üreticilerimizin ve yerel basın temsilcilerimizin kültür ve turizm alanında stratejiler geliştirmemiz için katkı vermelerini bekliyorum. Zaten "ortak akıl" yaklaşımı daha kalıcı yaklaşımlara ön ayak olmuştur. Bu yapıcı yaklaşımı hemen her kesimden beklediğimi söylemek istiyorum.
Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen yerel paydaşlarımıza, iş dünyamızın değerli temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına, çalıştaya yakın ilgi gösteren basınımıza özellikle de bu tür faaliyetlere asıl anlamını veren siz değerli katılımcılara teşekkür ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum" diye konuştu. 200 PROJE ÖNERİSİ ORTAYA ÇIKTI
Afyonkarahisar tanıtım filminin izletilmesiyle devam eden çalıştay, ana konu başlıklarının görüşülmesiyle devam etti. Yaklaşık iki saat süren bu bölümde, turizm alt ve üstyapısı, kültürel değerler, kültür ve turizmin gelişiminde insan ve şehrin profesyonel olarak pazarlanması konuları masaya yatırıldı.
Salonda oluşturulan yuvarlak masalarda söz konusu konular tek tek ele alınarak fikir terakkisinde bulunuldu. Çalıştay sonunda AKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir başkanlığında çalıştayın genel değerlendirmesi yapıldı. Katılımcılar tarafından belirlenen yaklaşık 200 proje önerisini tek tek okuyan Prof. Dr. Şuayip Özdemir, fikirleriyle çalıştaya destek veren tüm katılımcılara teşekkür etti. "PROJELERİ EYLEM PLANINA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"
Çalıştay, Vali Hakan Yusuf Güner`in kapanış konuşmasıyla sona erdi. Afyonkarahisar`ın gelişmesi, kültür ve turizm anlamında daha güçlü olması için güzel bir birliktelik kurduklarını belirten Vali Güner, "Biraz önce yapılan çalıştay değerlendirmesinde gördük ki 200 civarında proje önerisi ortaya çıktı.

Proje önerilerinin bu denli çok olması bu şehrin ne kadar dinamik olduğunu gösteriyor. İşin bundan sonraki kısmında, ortay çıkan bu önerileri değerlendirip, Belediyemiz ve Rektörlüğümüzle birlikte eylem planına dönüştüreceğiz. Projenin adı, hangi kurumla yapılacağı belli olacak ve süreci tanımlanacak. Ayrıca belirli zaman dilimlerinde işlerin takibi yapılacak" dedi. 
"GİDERKEN HAYIRLA YAD EDİLMEK İSTERİM"
Sokak sağlıklaştırması için Afyonkarahisar Belediyesi`nin ve Afyonkarahisar Valiliği`nin 1`er milyon lira ayırdığını açıklayan Vali Güner, diğer projelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarıyla yapılacağını söyledi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`a işbirliğinden ve sağduyusundan dolayı teşekkür eden Vali Güner, "Afyonkarahisar`ın bir evladı gibi bu şehir için çalışıyor" dediği AKÜ Rektörü Mustafa Solak`a da tebrik ve teşekkürlerini iletti. Afyonkarahisar`da güzel ve kalıcı hizmetler imza atmak istediğini ifade eden Vali Güner şöyle konuştu: "Ben buraya iki tane valizle geldim.
Allah ömür verirse yine aynı şekilde döneceğim. Hayırla yad edilmek insanlar için ikinci bir ömürdür. Umarım hayırla yad edilecek hizmetler ve dostluklarla bu şehirden ayrılırım" dedi.