Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar`ın Dazkırı İlçesi Yukarıyenice ve Sarıkavak Köyleri arasında kalan Kuştepe Mevkii’nde yer yer görülen orman zararlısı çam kese böceği ile Dinar Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince mekanik ve biyolojik yöntemlerle mücadele ediliyor.
Bölgemizde özellikle toprağın verim gücünün zayıf olduğu bölgelerde kızılçam ağaçlarında oluşturduğu keseler nedeniyle halk arasında çam kese böceği olarak bilenen zararlı (T.Pityocampha) ile mücadele kapsamında, eylül-ekim aylarında yumurta koçanı,ekim-kasım ve ocak-şubat aylarında keselerin toplatılması ile mekanik mücadele ediliyor.
Toplanan keseler ormanların uygun alanlarına oluşturulan, kenarları kanal şeklinde su bulunan adacıklarda muhafaza edilerek, tırtılların ormana zarar vermesi önlenmiş, aynı zamanda yararlı tırtıl parazitlerinin yaşam döngüsü sağlanmış oluyor.
Önlem alınmadığı takdirde, yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden böcek tahribatı, ağacı zayıf düşürerek, kabuk böcekleri ve diğer zararlıların arız olmasına zemin hazırlıyor.
Zararlı için bölgeye avcı böcek salınacak
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “ Ormanlardaki mevcut ağaç türlerimize arız olan zararlılarla doğaya ve orman ekolojisine uygun olarak mekanik ve biyolojik mücadele yapılıyor.
Dazkırı İlçesi Yukarıyenice ve Sarıkavak Köyleri arasında kalan Kuştepe Mevkiinde yaklaşık 300 hektarlık alanda seyrek miktarda görülen çam kese böceği ile mekanik mücadele kapsamında eylül-ekim aylarında yumurta koçanlarının toplanıldığı, zararlının tırtıla dönüşerek oluşturduğu keselerde içerisinde toplu yaşadığı kış mevsiminde keselerin toplama işlemine devam ediliyor.
Zararlının alandan tamamen çıkartılması kapsamında çam kese böceğinin avcısı olarak bilinen ve yalnız orman zararlıları üzerinde etkili (C.sycophanta)türünün önümüzdeki aylarda laboratuvar şartlarında üretilerek bölgeye salınacağı” belirtildi.
Yorumlar
Yorum Yap