Gözden kaçırmayın

2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?

Kırmızı et fiyatları son iki ayda yaklaşık yüzde 35 arttı.
Geçen aralık ayında kilogramı 24 ile 30 lira arasında değişen dana kıymanın kilosu 36 liraya yüksedi.
Dana kuşbaşı 28 liradan 36’ya tırmandı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, yem ve yem hammaddesinin ithalata, dolayısıyla döviz kuruna bağımlı olması sebebiyle et fiyatlarında artış yaşandığını ifade etti.
Geçen yıl ithal edilen 6 milyon ton yeme 3 milyar dolar ödendi. Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci ise dişi hayvanların bilinçsizce kesilmesinden dolayı iç piyasada doğurgan hayvan sıkıntısı oluştuğunu, bunun da üretimi düşürerek fiyatları artırdığını söyledi. 
Aralık ayından itibaren kırmızı et fiyatlarında yüzde 30 ile 35 arasında artış gözleniyor. Kurban Bayramı’ndan itibaren aralıklarla artan et fiyatları, yeni yılla beraber yükselişe geçti.
Kırmızı et fiyatlarının ocak ile şubat arasında 4 liraya yakın arttığı belirtiliyor. Geçen ay kilogramı 36 liradan başlayan dana pirzola bu ay 40 liradan fazla tüketiciye ulaşıyor.
Bonfilenin kilogramı 47 liradan 52 liraya fırladı. Markette dana biftek 40 liradan satışa çıkarken, semt kasaplarında 36 liradan başlıyor. Kasaplardaki fiyatlara göre ise tavuk fiyatlarında çok büyük değişiklikler olmadığı belirtiliyor.
Bütün tavuk kasaplarda, 7 ile 10 lira arasında satışa çıkıyor. Market fiyatlarına bakıldığında da bu fiyatların daha da arttığı görülüyor. 
Son günlerde hızlı fiyat artışı gösteren et piyasası ne vatandaşı ne de üreticiyi memnun ediyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, yem gibi hammadde ürünlerinin çoğunun ithal edildiğini, döviz kurunun yükselmesiyle üreticinin bu ürünleri pahalıya satın aldığını belirtiyor.
Doğu Anadolu Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, yemdeki ithalata bağlı olmanın sebebini Türkiye’de yem ürünlerinden pamuk tohum küspesi haricinde her şeyin yurtdışından ithal edilmesine bağlıyor. Pamuk küspesinden randıman sağlanamadığını ifade eden Ilıcalı, yağlı tohum gibi ürünlere ihtiyaç duyulduğunu, bunların da ithal edildiğini söylüyor. 
Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci ise fiyat artışlarındaki bir diğer sebebi dişi hayvanların kesilmesiyle iç piyasada doğurgan hayvan sayısının azalmasına bağlıyor. Dermenci, son üç yılda yaklaşık 3 milyon dişi hayvan kesildiğini, 17 milyon olan anaç hayvan sayısının 14 milyona düştüğünü belirtiyor. Bunun da iç piyasayı sıkıntıya soktuğunu ve fiyatları artırdığına dikkat çekiyor.
Dermenci, ayrıca piyasadaki spekülatörlerin suni olarak fiyatları artırmaya çalıştığını, yüzde 40 olan ithalatın suni zamlarla yüzde 100 artmasını istediklerini kaydediyor. 
Türkiye, yem hammaddesi üretimi ihtiyacını karşılayamıyor. Yem hammaddeleri ithalatı her geçen yıl artarken, döviz kurundaki artış ithalatın maliyetini de artırıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre yaklaşık 6 milyon ton yem hammaddesi ithal edildi, 3 milyar dolar ödeme yapıldı. Yem hammaddelerinin temininde dışa bağımlılık sebebiyle döviz fiyatlarındaki artış, maliyetleri doğrudan artırdı.
Geçtiğimiz yıl yeme ödenen 3 milyar doların bu yıl döviz fiyatlarının yükselmesi sebebiyle daha artması bekleniyor.