Gözden kaçırmayın

Filistin ve İsrail arasında ateşkesFilistin ve İsrail arasında ateşkes

Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande ve iktidar partisi, Fransız milletvekillerinin Suriye’ye giderek Beşşar Esed’le görüşmesine sert tepki gösterdi.

Muhalefet ise Avrupa’da Esed’le yeniden irtibata geçilmesinin tartışıldığı bir dönemde düzenlenen ziyaretin Hollande’ın onayı ile gerçekleştiğini iddia etti. 
Fransa’da 4 kişilik bir milletvekili heyetinin çarşamba günü Şam’da Beşşar Esed’le görüşmesi Fransa’yı karıştırdı.
Esed rejimine karşı Türkiye’yle birlikte en sert tavır alan Fransa’nın Cumhurbaşkanı François Hollande, Şam ile diplomatik ilişkileri kesmelerinden 3 yıl sonra Esed’le ilk siyasi temasa tepki gösterdi.
Ziyaretin kendisinden habersiz yapıldığını belirterek kınadı. Hollande, “Fransız parlamenterler sadece kendi yetkilerini kullanarak 200 bin insanın hayatına mal olan iç savaşın sorumlusu olan bir diktatörle görüşmüştür.” dedi.
Ziyareti sert şekilde eleştiren Başbakan Manuel Valls de, “On binlerce kişinin ölümünden sorumlu Beşşar Esed ile görüşmeye gittiler. Ben bu girişimi en sert ifadelerle kınıyorum.” dedi.
İktidardaki Sosyalist Parti Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis ise Esed’in sadece bir “diktatör” değil aynı zamanda bir “kasap” olduğunu söyledi.
Şam’a giden heyetin liderliğini yapan Sosyalist Parti Milletvekili Gerard Bapt’ın da disipline sevk edileceğini açıkladı. Bapt, kendi partisinden gelen tepkiler üzerine Esed’le görüşmeye katılmadığını açıkladı.
Ancak, Esed rejiminin propaganda amacıyla yayınladığı görüntülerde Fransız milletvekilinin de Esed’le görüşen heyette yer aldığı ortaya çıktı.
Ziyaretin, Suriye’de iç savaşın başlamasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen Esed’in hâlâ koltuğunu koruması ve artan IŞİD tehdidi sebebiyle Avrupa Birliği’nde Esed’i ‘tekrar muhatap alalım’ tartışmalarının başladığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Şam heyetinde yer alan muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Jacques Myard ise ziyareti savunarak, “Suriye’deki durumu anlamak için buraya geldik. Esed’le görüşmemiz çok verimli geçti.
Hastaneleri ve okulları ziyaret ettik. İlaç ve gıdalara yönelik ambargo uygulanması büyük bir skandal. Suriye’de Fransızca eğitim veren öğretmenlerimizi de devlet yüzüstü bırakmış durumda.” dedi.
Suriye’yle ilişkilerin kesildiği eski Cumhurbaşkanı Sarkozy döneminde başbakanlık yapan UMP üyesi François Fillon da ziyaretin doğru bir karar olduğunu savunarak, “Her iki tarafı da dinlemek lazım.” dedi.
Aşırı sağcı Milli Cephe adına açıklama yapan Florian Philippot da ziyareti desteklediklerini açıkladı. 
DIŞİŞLERİ’NİN HABERİ YOK MUYDU?

Tartışmalara katılan yurtdışındaki Fransızlardan sorumlu Sosyalist Parti Milletvekili Pouria Amirshahi, Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın Esed ziyaretinden önceden haberdar olduğunu ifade ederek, “Herkes şimdi ‘ben bilmiyordum’ demeyi tercih ediyor.” eleştirisinde bulundu.
Ortadoğu’da yaşayan Fransızları parlamentoda temsil eden UMP milletvekili Alain Marsaud da, “Böyle bir ziyaretin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın onayı olmadan düzenlenebileceğini düşünmek naiflik olur.
Ciddi bir siyasetçi olan Bapt’ı yakından tanıyan biri olarak Hollande’ın onayı olmadan bu ziyareti düzenleyeceğine inanmam.” ifadelerini kullandı.
ABD’nin şimdiden Esed rejimiyle yakınlaşma sinyalleri verdiğini savunan Marsaud, “Önümüzdeki yıl Fransa IŞİD’e karşı Esed’in yanında yer alacak.
Bu ziyaret iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması için küçük bir pencere açmış oldu.” ifadelerini kullandı. Le Monde gazetesi de,’Esed görüşmesinin karanlık noktaları’ başlıklı haberinde milletvekillerinin yanında Fransa’nın Lübnan Büyükelçiliği’nde ve Fransız Savunma Bakanlığı’nda görev almış iki eski bürokratın yer aldığına dikkat çekti.Zaman