Gözden kaçırmayın
Demirkırkan En düşük emekli maaşı asgari ücrete denk olmalıMilliyetçi Hareket Partisi Afyon Milletvekili Kemalettin Yılmaz, TBMM’ de gündem dışı söz alarak çiftçilerin sorunları ve çözüm önerileri hakkında konuşma yaptı.
Çiftçinin yaşamış olduğu sıkıntıları daha öncede meclis kürsüsünden defalarca gündeme getirdiğini belirten Milliyetçi Hareket Partisi Afyon Milletvekili Kemalettin Yılmaz, TBMM’de gündem dışı söz alarak çiftçilerin sıkıntıları ve çözüm önerilerini tekrar gündeme taşıdı.
Milletvekili Yılmaz, “Çiftçimiz, üreticimiz sözde desteklerle oyalanmaktadır. Çiftçiye hak ettiği desteği ne zaman vereceksiniz? Can çekişen tarım sektörüne desteği musalla taşında mı vereceksiniz? ” dedi.
Milletvekili Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
Tarımın, çiftçinin, et ve süt üreticisinin hali perişan
“Bu kürsüden onlarca defa tarımın ülkemiz ve dünya için öneminden, ülkemizde tarımla uğraşan çiftçinin, et ve süt üreticisinin sorunlarını ve çözüm yollarını defalarca dile getirmiş ve takip etmiş olmanın vicdanı rahatlığı içindeyim.
Benim vicdanım rahat da, sizlerin rahat mı? Bilmiyorum.
Zira tekrar söylüyorum ülkemizde tarımın, çiftçinin, et ve süt üreticisinin hali perişan.
Tarım arazileri her geçen gün tarım dışı kalmaya devam ediyor.
Meralar, mera kapsamında çıkartılarak ahbap çavuş ve yandaşa peşkeş çekiliyor.
Çiftçi üretip ürettiğine pişman ediliyor.
Bakanlıktan teknik destek alamayan üretici ne yapacağını şaşırmış vaziyettedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı eleman eksikliği ve olanlarında yetkisizleştirilmesi ve koordinasyon eksikliğinden atıl vaziyettedir.
13 yıldır Araştırma-Üretim ve Yayım Koordinasyonu hala sağlanamamış.
Eleman eksikliği nedeniyle hizmetler aksıyor
Atama bekleyen Ziraat Mühendisleri, Veteriner Hekimler, Gıda Mühendisleri, Su Ürünleri Mühendisleri, Teknisyen ve Teknikerler yıllarca uyutulmuş, kandırılmıştır.
Tekrar söylüyorum; Sayın Bakan, eleman eksikliğiniz hizmetleri aksatıyor. Bu yanlış tercih ve politikalarınızın olumsuzluğunu önümüzdeki yıllarda çiftçimiz, üreticimiz ve neticede ülkemiz çekecektir.
Çiftçimiz, üreticimiz sözde desteklerle oyalanmaktadır. Çıkartılan tarım kanununa göre Milli Gelirin ‰1’i tarıma destek olarak verilmesi gerekirken bu oran yıllardır ‰0.5’i geçmemiştir. Çiftçiye hak ettiği desteği ne zaman vereceksiniz?
Can çekişen tarım sektörüne desteği musalla taşında mı vereceksiniz?
Ucuz mazot gemiciklere varda traktöre neden yok?
Çiftçi, besici, süt üreticisi; banka faizi, borç, kredi taksiti, icra, ipotek ve hapishane kıskacında inim inim inlemektedir.
Girdi maliyetleri çiftçinin belini bükmüştür. Tarımsal girdiler olan mazot, ilaç, gübre, tohum, fidan, fide, yem, tarımsal sulamada kullanılan elektrikten alınmakta olan KDV ve ÖTV acilen kaldırılmalıdır. Özellikle tarımsal sulamada kullandığı elektrik borçları acilen yeniden yapılanmalıdır.
Çiftçiye söz verdiğiniz yeşil mazotu unuttunuz. Denizcilik sektörüne, gemiciklere vermekte olduğunuz ucuz mazotu, traktöre, sulama motoruna, patpata, biçerdövere, yani çiftçiye, üreticiye çok gördünüz.
4 çeker lüks çipe konulan mazot ile traktöre konulan mazotun aynı fiyattan satıldığı belki de tek ülke Türkiye’dir.
Çiftçimize, besicimize, süt üreticimize sahip çıkalım
AB çiftçilerinin aldığı desteğin hiç olmazsa yarısını çiftçimize verdiğinizde ciddi bir katkısı olacaktır. Çiftçimiz el emeği, göz nuru, alın terinin karşılığını alması en tabi hakkıdır.
Petrol ve doğalgazdan sonra en çok dövizi ithal ettiğiniz yağ hammaddeleri için ödemekteyiz.
Ham yağ açığının ve yem açığının kapatılması için her türlü imkân (insan, toprak, su, güneş) altyapı mevcuttur. Sadece doğru tercih ve politikalarla alım garantili sözleşmeli üretim sistemiyle milyarlarca döviz ülkemizde kalacaktır. Bu suretle;
Diğer ülkelerin üreticisi, çiftçisi yerine ülkemiz üreticisi, çiftçisi, besicisi desteklenmiş olacaktır.
Ülkemizde tarım hasta dedik inanmadınız, can çekişiyor diyoruz SOS veriyor diyoruz inanmıyorsunuz.
Tarım ölünce, tarım bitince her türlü gıda ithaline canlı hayvan et-süt ithaline yağ ve yem hammaddesi ithaline, kurbanlık ve saman ithaline mecbur ve mahkûm olunca mı inanacaksınız?
Gelin doğumdan ölüme her insanın ihtiyacı olan, olmazsa olmazı olan tarım sektörüne, üreticimize, çiftçimize, besicimize, süt üreticimize sahip çıkalım.
Hem üreticimizi, hem tüketicimizi koruyalım, hem bugünümüzü hem de yarınlarımızı heder etmeyelim.” dedi.
Yorumlar
Yorum Yap