Tarih: 26.06.2012 20:05

Bezelye hasadı başladı

Facebook Twitter Linked-in

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesinde, son yıllarda başlıca tarım ürünleri arasında yer alan bezelye üretiminin hasadı başladı.

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesinin temel ürünleri arasında ilk sırayı alan bezelye dikimine yaklaşık 8 yıl önce başlandı.

Sinanpaşa`da yoğun olarak bezelye ekimi ilçe merkezi, Kırka, Güney, Düzağaç, Tokuşlar, Küçükhüyük, Serban, Taşoluk ve Nuh beldeleri ile Karacaören, Saraycık, Ayvalı köyünde yapılıyor. 7 bin dekarlık bir alanda ekimi yapılan bezelye, ilçedeki üretim kalitesi ve lezzeti ile Türkiye de sayılı yetiştirme bölgeleri arasında yer alıyor.
Doğrudan tüketici pazarlarına ve sanayi üretimine dönük olarak yetiştirilen bezelyede yıllık rekolte yaklaşık 8 bin 400 ton olarak gerçekleşirken, 2012 sezonunda sanayi tipi bezelye 80 kuruş, pazara yönelik üretimi yapılan bezelye ise 1 liraya toptan olarak satılıyor.

Bezelye çiftçinin yüzünü güldürdü

Son yıllarda Sinanpaşa ve çevresinde bezelye ekiminin giderek arttığını belirten Sinanpaşa Ziraat Odası Başkanı Abdullah Türkyılmaz, bu yıl bezelye alım fiyatları diğer ürünlere göre çok iyi olduğunu söyledi. Bezelyenin cinsine göre kilosunun 80 kuruş ile 1 lira 35 kuruş arasında satıldığını ifade eden Türkyılmaz, “İlçemiz Güney beldesinde 6-7 yıl önce başlayan bezelye ekimi son yıllarda ilçe geneline yayılmış ve alternatif ürün olarak elde edilen gelir bu yıl çiftçinin yüzünü güldürmüştür`` diye konuştu. YEHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —