Tarih: 28.06.2012 18:31

Sinanpaşa`da Bezelye Hasadı

Facebook Twitter Linked-in

Sinanpaşa Ziraat Odası Başkanı Abdullah Türkyılmaz, geçen yıla göre iyi olan bezelye fiyatının, bu yıl dekara verimde yüzde 30, yüzde 40 oranında düştüğünü söyledi.

Sinanpaşa ilçesinde 15-20 Haziran günleri arasında başlayan ve bir ay süren bezelye hasadı yoğun şekilde devam ediyor.

Bu yıl çiftçinin yüzünün bezelyeden güldüğünü söyleyen Sinanpaşa Ziraat Odası Başkanı Abdullah Türkyılmaz, geçen yıla göre iyi olan bezelye fiyatının aksine, dekara verimde yüzde 30, yüzde 40 gibi düşüş olduğunu söyledi.

“Bezelye fiyatları büyük şehirlerdeki arz ve talebe göre yükselip düşmektedir” diyen Türkyılmaz, bu yıl bezelye fiyatlarının 80 kuruş ile 1 lira arasında seyrettiğini ifade etti.

Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi üreticinin bezelye ekiminde kendi iş gücüyle ve komşularıyla beraber dayanışma halinde hasat edebileceği kadar ekim yapmalarının da uygun olduğunu söyleyen Türkyılmaz, “Aksi halde bezelye hasatı 2-3 gün içinde olduğu için ürün bozulmaktadır.

Ürün bozulunca pazar payını kaybetmektedir. Çiftçilerimiz pazardan nasıl mal almak istiyorsa, kendileri de o şekilde ürünü bozmadan toptancıya verirlerse, gelecek yıllarda bezelye fiyatının daha iyi olmasına neden olacaklardır” diye konuştu.


Ürünün aracılara ulaştırılması erken saatlerde olduğunda tüccarın insafına kaldığını belirten Türkyılmaz, “Arabası dolan tüccar fiyatı aşağı çekmektedir. Üreticilerimiz mallarını akşam saatlerine doğru tüccara ulaştırırsa, hem mal bozulmamış olur, hem de malın fiyatı düşmez” dedi. YEHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —