Asker ailelerinin umutlu bekleyişi hüzne döndü

Asker ailelerinin umutlu bekleyişi hüzne döndü

Afyonkarahisar’ın Ataköy semtinde bulunan Şehit Uzman Çavus Mete Saraç Kışlasında meydana gelen patlama nedeniyle 25 Askerimiz Şehit oldu.

Asker ailelerinin umutlu bekleyişi hüzne döndü
Patlamanın basın yayın organlarında duyurulmasının ardından Afyonkarahisar’a gelen asker aileleri, sabahın ilk ışıklarına kadar evlatlarından haber alabilmek için uğraştı.

Afyonkarahisar’a gelen asker aileleri için sağlık çadırları kurularak, baygınlık geçiren ve rahatsızlanan ailelere burada müdahale edildi.

Asker aileleri zaman zaman kendilerine bir açıklama yapılmaması nedeniyle tepkilerini dile getirdiler.

Asker ailelerinin beklediği açıklamayı ise Genel Kurmay Başkanlığı internet sitesinden duyurdu. Yapılan açıklamada 25 askerin Şehit olduğu bildirildi.

Dün gece 21.10 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Geniş güvenlik önlemi alınırken, olay yerine toplanan kalabalık, ikinci bir patlama olabileceği endişesiyle dağıtıldı.

Patlamanın ardından Kışlada çıkan yangın 4 saate yakın bir süre sonra kontrol altına alınabildi.

Orgeneral Kıvrıkoğlu geldi
Patlamanın ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz üst düzey askeri yetkiler ve Askeri Savcılar gece geç saatlerde olay yerine geldi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu ilk yaptığı açıklamada, “4 asker 3 sivilin yaralandığını ölü sayısı konusunda askeri yetkililer bir açıklama yapacaktır” dedi.

Bakan Eroğlu: patlamanın terörle bir alakası yok
Patlamanın ardından dün gece yazılı bir açıklama yaparak bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açıklamasının ardından memleketi Afyonkarahisar’a hareket etti.

Eroğlu, bölgede yaptığı inceleme ve yetkililerden aldığı bilgiler ışığında gazetecilere bir açıklama yaptı.

Eroğlu, ``Tamamen bir tasnif, sayım yapılırken meydana gelen bir kaza, terörle alakası yok`` dedi.

Cephanelikteki patlamanın ardından başlayan yangının, mühimmat çevreye yayıldığı için gece saat 02.00 civarında kontrol altına alındığını ve şu anda yangın tehlikesinin kalmadığını belirten Eroğlu, cumhuriyet savcılığının soruşturmaya başladığını, gerekli tespitlerin yapıldığını söyledi.

Şehitler için askeri törenin birkaç gün içerisinde yapılacağını ifade eden Eroğlu, ``Acısı büyük olan yakınlar var, onlara da psikolojik destek vermek için buradayız, acı çok büyük, ateş düştüğü yeri yakıyor. Milletimizin başı sağ olsun`` diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi`nde tedavi altına alınan yaralıları ziyaretinin ardından ``15 yaralımız vardı. 7 tanesi ayakta tedavi edildi, 8 yaralımızın tedavisi sürüyor, hayati tehlikeleri yok`` dedi.

Kimlik tespiti için DNA

``Şehit cenazeleri kimlik tespiti için Ankara`ya mı götürülecek?`` sorusu üzerine de Bakan Eroğlu, şehitlerin kimlik tespitleriyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, bu konuda herhangi bir karar verilmediğini bildirdi.

Eroğlu, ``Maalesef patlamanın neticesiyle bazıları parçalanmış. Bunların DNA testlerinden geçmesi gerekiyor`` dedi.

Olay yerinden canlı yayın

Afyonkarahisar`ın Ataköy ilçesindeki 500. İstihkâm Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası`ndaki mühimmat deposunda meydana gelen patlamanın ardından yaygın basın kuruluşlarının canlı yayın araçları, olay yerine gönderildi.

Patlamayla birlikte çevreye saçılan mühimmatlara ulaşan NTV ekibinin çektiği görüntüler, facianın boyutlarını gözler önüne serdi.

NTV muhabiri Gökhan Gerçek olay yerinden yaptığı yayında, patlamamış el bombalarını izleyicilerine göstermek adına eline aldı ve hem kendini hem de çevredekileri tehlikeye attı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da olay yerinde yaptığı açıklamada dile getirdiği "Bir televizyon kanalında muhabirin elindeki el bombalarını görünce şaşırdık" sözleriyle NTV muhabiri Gökhan Gerçek`e yaptığı yanlış hareket yüzünden veryansın etti.

Şehit isimleri belirlendi
Afyonkarahisar’da Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlasında meydana gelen cephanelik patlamasında yitirdiğimiz şehitlerimizin isimleri belli oldu.

Şehit olan Askerlerimizin isimleri söyle,
"Kıdemli Uzman Çavuş Bedri Naim, Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Döğer, Uzman Çavuş Hüseyin Apaydın, Uzman Çavuş Cüneyt Akkuş; Er Ayhan Kurtsu, Er Kadir Aydın, Er Fatih Şalgam, Er Bayram Uluer, Er Burak Kaplan, Er Emrah Aral, Er Emrah Kartal, Er Hayri Kaya, Er Emre Yıldırım, Er Emrah Sandalcı, Er Mehmet Emre Özer, Er Hüseyin Gökhan Eriç, Er Tolga Taşdan, Er Ahmet Tosun, Er Burak Umut Gedik, Er Onur Fikret Gülger, Er Macit Coşkun, Er Barış Öztürk, Er Mehmet Emin Çuğun, Er Abdullah Tokgöz, Er Faruk Ergeç."
Şehitlerin cenazeleri DNA testi yapılmak üzere Ankara GATA`ya götürülecek.

CHP Heyet gönderiyor
Patlamanın ardından CHP heyeti de incelemelerde bulunmak üzere bölgeye hareket ettiği bildirildi.

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ve CHP Milletvekillerinden oluşan bir heyetin Afyonkarahisar`a giderek taziyede bulunacağı ve temaslar yapacağı belirtildi.

Yurt dışında bulunan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın da proğramını iptal ederek Afyonkarahisar’a hareket ettiği öğrenildi.

MHP de patlama bölgesine heyet gönderdi
Afyonkarahisar’da meydana gelen patlamanın ardından MHP Genel Merkezinden bir heyet Afyonkarahisar’a hareket etti.

YEHA Muhabirinin edindiği bilgiye göre, MHP Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Erdem, Mustafa Kutluata, Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel, patlama bölgesine hareket etti.

Ekibe MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın eşlik edeceği bildirildi.

Ekip, patlama bölgesinde incelemede bulunacak, Valilik, Garnizon Komutanlığı ile yaralıları ziyaret edecek.

Heyet geçtiğimiz gün Şırnak’ta Şehit olan Üsteğmen Sami Çiftçi’nin ailesini de taziye ziyaretinde bulunacak.

Patlamanın şiddetini gün ışığı ortaya çıkardı
Afyonkarahisar`daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası`nda yaşanan patlamanın büyüklüğü sabah saatlerinde gün yüzüne çıktı.

Patlamanın yaşandığı kışlanın, yaklaşık 7 kilometre uzağındaki Kanlıca Mahallesi`nde evlerin duvarları yıkıldı, arabalar parçalandı, çok sayıda patlamamış el bombası bulundu.

Bölgede ise patlamış ve patlamamış çok sayıda el bombası bulundu. Vatandaşlar hemen jandarma ekiplerini ararken, uzmanlar mahallede geniş çaplı inceleme başlattı.

Patlamanın ardından gelen tartışmalar
Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, 25 askerin şehit olduğu Afyonkarahisar`daki patlamada kaza olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Solmaztürk, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, askeri mühimmatın dayanıklı sandıklarda bulunduğunu, dış darbelere dayanıklı olduğunu bildirdi. Bir el bombasının yeri düşmesiyle patlamayacağını belirten Solmaztürk, özetle şunları söyledi:

"Kaza demek mümkün değildir. Kaza ise bu nasıl kaza. Bir kere patlamanın yaşandığı saat 21.15`de o sayım yapılmaz. Orada daha çok uzman askeri personel bulunur. Uzman personelde bu tür olaylara karşı eğitimlidir. Erlerin bulunması mühimmatın biryerden bir yere taşınması içindir.
O saatte 25 asker orada ne yapıyordu. Şemdinli, Beytüşşebap gibi yerlerde olabilir, sıcak çatışma var mühimmat lazım olabilir ama Afyon`da niye o saatte bu yapılıyor. Oradaki patlamaya PKK saldırısı demek ne kadar mümkün değilse bu bir kaza demekte o kadar mümkün değil."

Patlamanın Türkiye’deki yankıları
Aydın`ın düşman işgalinden kurtuluşunun 90.yılı kutlamaları, Afyonkarahisardaki patlamada şehit olan ve yaralanan askerler sebebiyle iptal edildi.

Aydın Valiliği`nden yapılan yazılı açıklamada, "Aydın`ın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü kapsamında 6, 7, 8 ve 9 Eylül 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 7 Eylül kurtuluş etkinlikleri, Afyonkarahisar`da meydana gelen patlamada kaybettiğimiz şehitlerimiz için iptal edilmiştir. Kaybettiğimiz şehitlerimize Allah`tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar dileriz" denildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afyonkarahisar`da askeri mühimmat deposunda dün gece meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu kazaya ilgili, "Bu elim olay, ciddi bir şekilde araştırılmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Afyonkarahisar`da askeri mühimmat deposunda dün gece meydana gelen patlamayla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Gül, açıklamasında şunları kaydetti:

"Afyonkarahisar`da, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı`na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı`ndaki cephanelikte dün gece meydana gelen patlamada, 25 askerimizin şehit olması nedeniyle, milletçe büyük bir üzüntü yaşıyoruz. Afyonkarahisar`dan gelen haber, acılarımızı katlamış, yürekleri dağlamıştır. Milletimizin başı sağolsun. Bu elim olay, ciddi bir şekilde araştırılmaktadır. Mukaddes vatan görevini yaparken şehit olan askerlerimize Allah`tan rahmet, kederli ailelerimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı dileklerimi iletiyor, yaralılarımızın bir an önce iyileşmesini temenni ediyorum."

Başbakan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar`da 25 askerin şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel`e başsağlığı mesajı gönderdi.

Başbakan Erdoğan`ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel`e gönderdiği başsağlığı mesajı şöyle:
"Afyonkarahisar`daki Mühimmat Depo Komutanlığı bünyesinde yer alan bir cephanelikte, dün akşam meydana gelen patlamada, 25 askerimizin şehit olduğunu, 4 askerimizin de yaralandığını büyük bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Hepimizi derinden üzen bu elim hadisede şehit düşen askerlerimizin ailelerine, yakınlarına, aziz milletimize ve sizin şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarına sabır ve metanet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Afyonkarahisar`da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada, 25 askerin şehit olması nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Şahin, Afyonkarahisar`daki Kara Kuvvetleri Komutanlığı`na bağlı 4`üncü Mühimmat Depo Komutanlığı`nda, dün saat 21.15 sıralarında meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerin şehit olduğunu, 4 askerin ise hafif şekilde yaralandığını ifade etti. Şahin, mesajında, "Milletimizi derinden üzen bu olay nedeniyle, Afyonkarahisar halkımıza ve bütün milletimize geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerimizi sunar, şehadet mertebesine erişen kahramanlarımıza Yüce Allah`tan rahmet, kederli aileleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri`nin tüm mensuplarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileriz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar’daki patlamayla ilgili olarak "En büyük acı Metmetçiklerimizin şehit olmasından duyduğumuz acıdır. Acıların en büyüğü olan bu acı yüreğimizi dağlıyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, 25 askerin şehit olduğu Afyonkarahisar`daki patlamada nedeniyle yayımladığı mesajda, şehitlere rahmet, yaralı askerlere acil şifa, şehitlerin aileleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri`ne ve Türkiye`ye başsağlığı diledi.

Kılıçdaroğlu mesajında şu ifadelere yer verdi.
"Biliyoruz ki en büyük acı evlat acısıdır. En büyük acı Metmetçiklerimizin şehit olmasından duyduğumuz acıdır. Genelkurmay Başkanlığı`nın yaptığı açıklamaya göre, 25 Mehmetçik Afyonkarahisar`daki patlamada şehit oldu. Acıların en büyüğü olan bu acı yüreğimizi dağlıyor. Bu büyük acıyla yüreklerimizi dağlayan şehit Mehmetçiklerimize rahmet, yaralı askerlerimize acil şifa, şehitlerimizin aileleriyle, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Milletimize, Türkiye`ye başsağlığı diliyor, yaralı askerlerimizin ailelerine de geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum."



Anahtar Kelimeler:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.