Ailede iletişim ve sevgi konferansı yapıldı

Ailede iletişim ve sevgi konferansı yapıldı

Ailede iletişim ve sevgi konulu konferans yapıldı.

"Ailede İletişim ve Sevgi" konulu konferansta konuşan Afyonkarahisar Mütfüsü Burhan İşliyen, Allah`ın sınırlarını koruyan, teşekkür ve takdir edebilen, nezaketten ve yumuşak huyluluktan ayrılmadan evde huzuru tesis eden ailelerin mutlu olacaklarını vurguladı. İşliyen, aile içi ve evlilik kadar hayatın merkezine sevgi merkezli iletişimin konulması gerektiğini belirtti.
 

İl Müftülük Konferans Salonu`nda Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşleyen tarafından "Ailede İletişim ve Sevgi" konulu konferans verildi. Konferans öncesinde; İmam Hatip Halil Genç tarafından Kur`an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Tasavvuf Musikisi ilahi grubundan Kaan Kasaboğlu, Fethi Erbülbül ve Mehmet Gündöner tarafından ilahiler seslendirildi. Mürşide Söğüt isimli öğrenci Yusuf suresini okudu.
 

PROBLEM OLUŞTURMADAN TEDBİR ALINMALI

Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, "Ailede İletişim ve Sevgi" konulu konferansta aile hayatında huzur ve mutluluğun tesisine yönelik önemli mesajlar verdi. Bir yerde olan ya da başlayan problemin kısa zamanda büyüdüğünü ve ihmaller zinciri ile çözülemez hale dönüştüğünü söyleyen İşliyen; "Üç kız evlat sahibi bir çift bana başvurdu.


Beyefendi evliliklerini kafasında bitirdiğini söylerken eşi hanımefendi ise evliliğinin devamında yana olduğunu belirtiyordu. Karşılıklı olarak anlatılanlara göre hanımefendi yıllarca evde eşi var mı yok mu farkında olmamış.


Bu noktaya gelinceye kadar birçok ihmaller olmuş. İşin özünde baştan tedbirler alarak dönülmez yola girmeme zorunluğu bulunuyor. Evlilik temelleri atılırken tedbirler almak ve bu tedbirleri uygulamak gerekiyor. Bir yerde problem var. Ama kopma noktasına gelindiğinde sözün doğrusu yapılacak çok fazla şey olmuyor." dedi.
 

EŞLER ARASI RIZA ŞART

Aile hayatında eşler arası ilişkilerde sınırların baştan çizilip gereken tedbirlerin alınması gerektiği mesajını veren Müftü Burhan İşliyen, evliliklerin sevgi ve merhamet üzerine bina edilmesi gerektiğini bunun aile hayatı ile sınırlı olmadığını söyledi.


İşliyen, hayat genelinin tümünün sevgi merkezli olması gerektiğini belirttti. İki Müslüman eşin el ele tutuştuklarında günahlarının döküleceği örneğini veren İşliyen; "Bizler hayatın merkezine sevgiyi alan bir Peygamberin ümmetiyiz.


Karı koca birbirinin eksik, gedik ve kusurunu tamamlayan iki unsurdur. Bu nedenle olayları ve meseleleri büyütmek yerine bir taraf diğerinin eksik ya da kusurunu tamamlamalıdır. Eşler birbirlerine değer vermelidir. Eşler arasında karşılıklı rızanın olması mühimdir. Bir eş diğerinin cenneti ya da cehennemi olabilir." diye konuştu.
 

SELAM VE TEBESSÜMDEN VAZGEÇİLMEMELİ

İnsanların yanlışları bilmelerine rağmen yapmayı sürdürdüğünü dile getiren Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, öncelikle kişilerin en huzur buldukları yerin evleri olması gerektiğini vurguladı. Ev huzurunun sağlanması için karşılıklı olarak kişilerin üzerine düi yapması gerektiğini anlatan İşliyen; "Ev içinde eşler, çocuklar aile fertleri birbirlerine değer vermeliler. Resulullah`ın önderliğinde sevgi eksikliğimizi tamamlamalıyız. Evlerimize Allah`ın selamı ile girmeliyiz.


Selam çok büyük etkisi olan bir kelime. Selam Allah`ın kulları ile arasındaki perdeyi kaldırdığında onlara söyleyeceği ilk sözdür. Bu açıdan da çok mühimdir. O kullardan olmayı Cenab-ı Allah hepimize nasip etsin.


Selamın yaygınlaşması gerekir. Güler yüz sadaka mahiyetindedir. Tebessüm etmek önem taşıyor. Hem erkeklerimiz hem de kadınlarımız asık yüzlü olmamalıdırlar." şeklinde konuştu.
 

TENKİT TÜKETİR TAKDİR ÜRETİR

Bir elmanın diğer yarısı gibi eşlerin eksik, kusur ve gereksinimlerini karşılıklı şekilde tamamlaması gerektiğini tekrarlayan Müftü Burhan İşliyen, sevginin davranışlar kadar sözle de ifade edilmesinin önemine değindi.


Eşlerin birbirlerine sevdiklerini söylemekten kesinlikle kaçınmamaları gerektiğini savunan İşliyen;"Eşler birbirlerine seni seviyorum demekten vazgeçmemeliler. Nezaket, nazik tutumlar ve sevgi her düğümü çözer. Unutulmamalıdır ki iyi davranışlar iyiliği getirir. Kötülüğe bile iyilikle karşılık vermek gerekir.


Sevgi ve teşekkür dile evlerimizde hayat genelinde yaygınlaşmalıdır. Kula teşekkür etmeyen Rabbine şükür etmez gerçeğinden ayrılmamak gerekir. Bir konferanstan aklımda kalan bir cümleyi aktaracağım; `Tenkit tüketir takdir üretir.` Teşükkür etmek, takdir etmek bir olgunluktur." ifadelerini kullandı.
 

KAVGADA VE SONRASINDA TAVIR MÜHİM

Her evde ve ortamda tartışmaların, sürtüşmelerin, kırgınlıkların olabileceğini toz pembe bir hayatın sürekliliği olmadığını belirten İşliyen şöyle konuştu: "Ne kadar dikkat edilirse edilsin her evde kavga gürültü olur. Bunun aksini iddia etmek güçtür.


Özellikle evliliğin ilk cicim ayı denilen zaman dilimi dışında sürekli hoşluklar olmaz. Mühim olan tartışma ve kırgınlıklarda takınılacak tavırdır. Asrı Saadet döneminde eşler kavga ettiklerinde kadınlar evde kalırken erkekler evi terk ederdi.


Bir hanımın evini terk etmesi doğru değildir. Büyükler anne babalar, aile fertleri birleştirici ve yapıcı olmak zorundalar. Zıtlaşmalar, kutuplaşmalar problemi çözmek yerine büyütür. Tartışmayı, kavgayı suhuletle ortadan kaldırabilmek önemlidir."
 

TEDBİR BAŞTA ALINMALI, HATA İÇERİDE

Kuran-ı Kerim okunan evlere rahmet geldiğini, Allah kelamı okunmayan evlerde ise şeytanların gelip meleklerin kaçtığını dile getiren Burhan İşliyen, evlerde kişilerin Allah`ın razı olacağı bir yaşam tarzına sahip olmaları gerektiğini telkin etti.


Her anne babanın evlatlarını dini görevlerini yerine getirme noktasında iyi bir üslup ve tutumla teşvik etmesi gerektiğini hatırlatan İşliyen şunları söyledi: "Allah`ın rızasını kazanmak için ibadetler yerine getirilmeli haramlardan kaçınılmalıdır. Hatayı içimizde arayıp tedbirleri en başında almalıyız.


Çocuklarımızla aynı dili konuşup onları anlamakta zorlanıyoruz. Genel itibariyle çocuklarımızın ellerinde bir telefon onlara ayrı bir dünya oluşturuyor. Susup bastırmak patlamaları beraberinde getiriyor.


Sevgi demek muhabbet merkezli iletişim demektir. Çocuklarımızla, eşimizle doğru dili tutturabilmek önemli. Çocuklarınıza lütfen sen yapamazsın demeyin, hakarette etmeyin. Çünkü bunları yaparsanız onları şartlanılmış başarısızlığa itersiniz."
 

NİKAHTA İLAN ŞART, GİZLİSİ OLMAZ
 

Son dönemde sınırsız cinsel özgürlük sloganının pek çok olumsuzluklara ve çirkinlikler yaşanamsına neden olduğunu söyleyen Müftü Burhan İşliyen, vazgeçilmez esas ölçünün Allah`ın sınırlarını koruyup aşmamak olduğunu söyledi. Allah`ın emir ve yasakları, Peygamber Efendimizin sünnetinin sınır olduğunu belirten İşliyen;
 

"Çağımızda internetin televizyona rahmet okutturan bir misyonu var. Çocukların ve gençlerin yetiştirilmesinde bu faktör göz önüne alınarak annelerin ve babaların bilinçli hareket etmeleri mecburidir.


Bu vesile ile değinmek istediğimiz bir konu var. Aynı zamanda sıkça sorulan bir soru ve şikayet konusu. Nikahın gizlisi olmaz. Bilakis nikahta ilan şarttır. Özellikle üniversite gençleri arasında yaygınlaşma eğilimi gösterdiği idida edilen gizli nikah meselesine de bu vesile ile açıklık getirmek istedim." dedi.



Anahtar Kelimeler:

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
8.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
9.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.