Yücel Çakmaklı anıldı

Yücel Çakmaklı anıldı

Afyonkarahisarlı sinema yönetmeni Yücel Çakmaklı vefatının beşinci yılında, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen panel ve sergi ile anıldı.
 
1960`lı yıllarda Türk Sineması`nda yeni bir çığır açan Yücel Çakmaklı, çektiği filmlerle Milli Sinema Akımının öncüsü oldu. 1937 Afyonkarahisar doğumlu olan Çakmaklı, başarılarıyla sinema dünyasında ilimizi gururla temsil etti. 2009 yılında vefat eden ünlü sinemacıdan geriye, genç nesillere örnek olacak yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği pek çok film ve dizi kaldı.

BELEDİYE`DEN VEFA ÖRNEĞİ
Sinema dünyasında böylesine önemli başarılara imza atan Yücel Çakmaklı`yı unutmayan Afyonkarahisar Belediyesi, büyük ustayı düzenlediği panel ve sergi ile anarak büyük bir vefa örneği gösterdi.

Yücel Çakmaklı`nın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği filmlerin afişleri ilk kez Sultan Divani Mevlevihane Müzesi`nde sergilendi. Sergi açılışında konuşan Mevlevihane Müzesi Müdürü Hasan Özpınar, Türk sinemasında dini ve milli filmleriyle çığır açan hemşehrimiz Yücel Çakmaklı`yı böyle bir sergi ve panelle anmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Çakmaklı`nın çocukluğunda Mevlevihane`den büyük feyz aldığını kaydeden Özpınar, serginin Mevlevihane`de düzenlenmesinin bu açıdan ayrı bir anlam ifade ettiğini söyledi.

HAYATI VE ESERLERİ ANLATILDI
Sergi açılışına, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Arı, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kazım Çengelci, Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkanı Yönetmen Yılmaz Atadeniz, Sinema Tarihçisi-Yazar Vadullah Taş, Elif Film kurucularından Ali Osman Emirosmanoğlu katıldı. Serginin hafta sonuna kadar ziyaret edilebileceği belirtildi.
Serginin ardından Rehberlik ve Araştırma Merkezi`nde düzenlenen panelde, Yücel Çakmaklı`nın hayatı, eserleri ve Türk Sinemasına kattığı değerler anlatıldı. Panele, Gazeteci-Yazar Galip Leblebicioğlu, Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkanı Yönetmen Yılmaz Atadeniz, Sinema Tarihçisi-Yazar Vadullah Taş, Elif Film kurucularından Ali Osman Emirosmanoğlu ve Doç. Dr. Turan Akkoyun konuşmacı olarak katıldı.



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.