Tarih: 21.06.2014 11:50

Öğle saatlerinde güneşli havaya çıkmayın

Facebook Twitter Linked-in

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun isimli programa Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seval Doğruk Kaçar konuk olarak katıldı.



AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programında güneş yanıkları konusu işlendi.
 

“Kişiyi özellikle enfeksiyondan korumak lazımdır”


Güneşin ultraviyole ışınlarının güneş yanıklarını oluşturduğunu kaydeden Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seval Doğruk Kaçar, “Güneşin etkileri neticesinde kişide önce kızarıklık, yanma ve ateşlenme meydana gelir. Daha sonra su toplaması olur ve kabarcık oluşur.


Su toplayan kabarcıklar belli bir süre sonra birleşip kabuklanır ve gerileyebilir. Bu dönemde bazı şeylere dikkat etmek gerekir. Kişiyi özellikle enfeksiyondan korumak lazımdır. Çünkü su toplayan kabarcıklar mikroplara da açık hale gelir. Bu kabarcıkları ya çok fazla patlatmamalı veya uygun steril koşullarda patlatarak müdahale edilmelidir” diye konuştu.



“Her ten tipi güneşin ışınlarından farklı sürelerde etkilenir”


Derinin renklerine göre 1’den 6’ya kadar derecelendirildiğini belirten Kaçar, “Birinci sırada en açık, beyaz ten, en son altıncı sırada ise zenci ten vardır. Her ten tipi güneşin ışınlarından farklı sürelerde etkilenir. Güneş yanığının oluşması için güneş ışığına maruz kalınan saat de önemlidir. Özellikle öğlen saatleri güneş yanıkları için en riskli saatlerdir” şeklinde bilgi verdi.
 

“Kortizonlu kremler kullanmak doğru olacaktır”


Güneş yanığına maruz kalındığında kişinin öncelikle güneş ışığından uzaklaşması gerektiğini kaydeden Kaçar, “Oluşan kızarıklığa soğuk uygulama yapılabilir. Buzu direkt koymak yerine soğuk uygulama yapılmalıdır. Kortizonlu kremler kullanmak doğru olacaktır. Hastayı rahatlatmak gerekir. Genelde iyileşme bir hafta sürecektir.


Bir sağlık kuruluşuna müracaat etmek en doğru yönetmedir” dedi.


AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları Sağlık OIsun yaklaşık bir saat sürdü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —