Tarih: 26.07.2014 15:07

Fasülye çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattı

Facebook Twitter Linked-in

Afyonkarahisar`a bağlı Şuhut İlçe çiftçisi bir ayı aşkın süredir hasadına başladığı fasulyeden umduğunu bulamadı.


İlk hasatta kilogram fiyatının 1 lira 80 kuruşu gördüğü fasulye, bu hafta 50 kuruşa alıcı bulmakta güçlük çekti.



Üretici maliyeti kurtarma hesabında


İlçenin önemli tarım ürünleri arasında yer alan yaş fasulye bu yıl umulanı vermedi.


Kilogram fiyatı 50 kuruştan komisyonculara satılan fasulye, işçilik masrafını dahi karşılayamayınca çiftçiyi hasattan vazgeçirdi.


Çiftçiden 50 kuruşa alınan fasulye İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Zonguldak gibi metropollerin hallerine ulaşıncaya kadar 1 lira 50 kuruş ile 2 lira arası zamlanıyor.


Fasulyenin hallerden sofraya kadar uzanan macerası ise vatandaşa en düşük 50 kuruşluk farka mal oluyor. Yani tarladan 50 kuruşa kalkan fasulye 3 ila 6 lira arasında değişen fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor.



“ÇİFTÇİ BİRLİK OLMAYA TEŞVİK EDİLMELİ”


Çiftçilerden Ali Kaymak şu ifadeleri kullandı; “50 kuruş ile çiftçi ancak maliyetini kurtarıyor. Çiftçinin kar edebilmesi için burada mutlaka bir birlik kurulmalı.


Çiftçi mahsulün pazarlamasını tek elden yapmalı. Pazarlama tek elden yapılamasa bile fiyat tesbiti tek elden yapılmalı. Bunun da tek yolu kooperatifleşmeden geçiyor. Burada fiyatı belirleyen 3-5 komisyoncu var.


Üreticinin emeği bu kişilerin vicdanına bağlı. Ayrıca çuval başına 1 kilogram fire düşülerek direkt olarak üreticinin hesabına yansıtılıyor.


Bunu da anlayabilmiş değilim. Çiftçimiz sivil toplum örgütlerinden nedendir bilinmez kaçıyor.


Bence İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ya da şuan kurulu bulunan Şuhut Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatifi yöneticileri kooperatifleşmenin faydalarını anlatarak çiftçiyi birleşmeye teşvik etmeli.


Çiftçimiz yönlendirilmezse örgütlenemez. Bu işin önüne yerel yöneticilerimiz geçmeli. Mesele sadece pazarlamada örgütlenme değil. Üretimde de bilinçlenmeli ve örgütlenmeliyiz.


Mesela fasulyenin şerif, romano, bulgarni, berlant gibi çeşitleri var. Hepsinin ayrı piyasası ve ederi var. En iyi neticeyi veren tohumluğu almalıyız. Kalitesiz tohumla üretilen ürün, kaliteli mahsulünde fiyatını düşürüyor” dedi.



“ÇUVAL FARKI BİLE FİYATLARI ETKİLEYEBİLİR”


Fasulye komisyonculuğu yapan tüccarlardan Recep Yetgin ise ortalama günlük 8 kamyon fasulye sevk eden ilçemizde mahsülün hak ettiği değere ulaşabilmesi için en büyük sorumluluğun çiftçiye düştüğünü kaydetti.


Pazarlama yöntemlerinin üretim yöntemleri kadar önemli bir konu olduğuna değinen Yetgin, “Biz malı alıyoruz fakat pazarlamasını yaparken sıkıntı yaşıyoruz.


Fasulye türünden ambalajlamaya kadar pazarlamayı etkileyen faktörler var. Örneğin Şuhutlu çiftçi fasulyeyi normal çuvala koyup satıyor. Oysa talepçiler kırmızı fileli çuval istiyor. Ambalajlamadaki sistemsizlik yani çuval farkı bile satışı ve fiyatları etkileyebiliyor.


Bu konuda ziraat yetkilileri fasulye hasadı öncesinde üreticiyi toplayıp bilgilendirmeli. İlçemize mutlaka hal yapılmalı” dedi.



“PAZAR YERİNDE DÜZENSİZ BİR ALIM-SATIM SÖZ KONUSU”


para sayarken ali kaymakBir başka tüccar Münir Karakaya ise ilçemizde mutlaka ama mutlaka bir kapalı sebze ve meyve toptancı hali yapılması gerektiğini kaydetti.


Şuan ki satış yerinin hayvan pazarını andırdığını kaydeden Karakaya, “Şuan düzensiz Pazar yerinde düzensiz bir alım satım söz konusu. Birçok tarım ürününde başlı başına marka olan ilçemizde bir hal yapılması şart.


Pazar yerinin tamamının üzerinin kapalı olması ve Pazar yerine küçük bürolar yapılarak en azından şimdilik satışın düzenli yapılması mümkün hale gelir.


Böyle olursa buraya fasulye almak üzere dışarıdan gelen yabacı tüccarlar fasulye kaça alınıyor kaça satılıyor bilecek. Örneğin ben 60 kuruşa satıyorsam diğer arkadaşlarda 60 kuruşa satacak.


Ben 60 kuruşa satarken bir başkası 55 kuruşa satarsa benim malım elimde kalır ya da bende 50 kuruşa düşürmek zorunda kalırım.


Buda bize, Şuhutlu çiftçiye zarar verecek bir rekabet olur.” dedi. Fasulye piyasasında fiyatların düşük olması gözleri S.S. Şuhut Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatifi’ne çevirdi.


Kâğıt üzerinde varlığını koruyan S.S. Şuhut Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatifi’nde önümüzdeki günlerde yeni ve aktif bir yönetimle faaliyete başlaması bekleniyor.Şuhut Anayurt






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —