12 yıldır aranıyordu Mars`ta bulundu

12 yıldır aranıyordu Mars`ta bulundu

İngiltere’nin 2003 yılında uzaya fırlattığı ancak kendisinden bir daha haber alınamayan kayıp uzay aracı Beagle-2, Mars’ta bulundu.
 


Mars’ta hayat olduğuna dair bulgularla dönmesi beklenen Beagle-2’nin Kızıl Gezegen’in yüzeyinde tek parça halinde yattığı tespit edildi.


Uzun süredir gizemini koruyan Beagle-2’nin iniş sırasındaki yüksek hız nedeniyle parçalandığı tahmin ediliyordu.


Avrupa Uzay Ajansı’nın “Mars Express” adlı uzay aracı ile 19 Aralık 2003 tarihinde Mars’a gönderilen Beagle-2’nin Kızıl Gezegen’e ilerleyişini gösteren bir görüntü alınmıştı.


Daha sonra radyo sinyalleri kesilen uzay aracından haber alınmamıştı. Beagle-2, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) görevli bilim adamlarının, Mars Yörünge Kaşifi’nde bulunan yüksek çözünürlüklü kameraların gönderdiği görüntüleri incelemesiyle bulundu.


Görüntülere göre, Beagle 2’nin, planlanan konumun 5 kilometre uzağına indiği ortaya çıktı. ‘Mars Express’ projesi menajeri Rudolf Schmidt, “Uzay aracı için endişeleniyordum. Bulunması mükemmel bir haber.


” diyerek sevincini paylaştı. İngiltere Uzay Ajansı Genel Müdürü David Parker, uzay aracının bulunmasının Avrupa’nın Mars’taki araştırmalarına devam edecekleri anlamına geldiğini dile getirdi. Yaklaşık 80 milyon dolara mal olan Beagle-2, Mars’ta hayat olmadığına dair araştırmalar yapacaktı.
 



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.