Gözden kaçırmayın

Sirenler çaldı saygı duruşunda bulunulduSirenler çaldı saygı duruşunda bulunuldu

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Özgecan Aslan`ın ölümünün birinci yıl dönümü nedeniyle yayınladığı anma mesajında, kadın cinayetlerinin aradan geçen bir yılda yüzde 1400 arttığını söyledi.

 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Mersin’in Tarsus İlçesi’nde hunharca katledilen üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan`ın, ölümünün birinci yıl dönümü nedeniyle anma mesajı yayınladı.

1,5 AYDA 11 KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ

Özgecan`ın vefatının üzerinden tam bir yıl geçtiğini ancak bu bir yılda kadın cinayetlerini önleme yolunda ilerleme kaydedilemediğini ifade eden Köksal, "Kadın cinayetleri yüzde 1400 arttı. 2015 yılında 303 kadın cinayete kurban gitti. 2016 yılında bu bir buçuk aylık süreçte bile 11 kadın cinayeti işlendi.


Türkiye`nin ev sahibi olduğu Kadına karşı şiddetle mücadelede önemli bir kazanım olan İstanbul Sözleşmesinin hükümleri uygulamada ne yazık ki hala yasa uygulayıcılar tarafından uygulanmıyor.


Hatta bazıları tarafından bilinmiyor bile. Adalet Bakanlığı İstanbul Sözleşmesinin Kadına karşı işlenen şiddet cinayet vb. suçlarda uygulanması için ne yazık ki hala yeteri kadar bir çalışma ve bilgilendirme yapmamıştır İstanbul sözleşmesinde yeralan ısrarlı takip gibi bazı suçlar hala TCK kapsamında suç sayılmamaktadır" dedi.

KAÇ ÖZGECAN`I DAHA TOPRAĞA VERECEĞİZ!

Adalet Bakanlığı`nın İstanbul Sözleşmesinin uygulanması tanıtım ve bilgilendirmeye yönelik ciddi çalışmalar yürütmesi gerektiğinin önemle altını çizen Milletvekili Köksal, "Öte yandan hakimlerce haksız tahrik hükümlerinin uygulanıyor olması, faile verilen cezayı azaltarak kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti önleme konusunda verilen mücadeleyi etkisiz kılmaktadır.


Adalet Bakanlığı`nın hakim ve savcılara İstanbul Sözleşmesinin bu tür davalarda uygulanması yönünde tanıtım ve bilgilendirmeye yönelik ciddi çalışmalar yürütmesi ve iç hukuktada İstanbul Sözleşmesi ile çelişen ya da İstanbul Sözleşmesinde suç sayılıp iç hukukta suç olarak tanımlanmayan suçlarla ilgili yasal düzenlemeler yapması gerekmektedir.


AKP iktidarında Kadın cinayetlerini önlemek adına ciddi ve etkin çalışmalar yapılması için daha kaç tane Özgecan’ı toprağa vermemiz gerekiyor. Kadınlar Yaşamak istiyor" ifadelerini kullandı.
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan Avrupa Konseyi Sözleşmesi olup, 1 Kasım 2015 tarihine kadar 40 devlet tarafından imzalandı.


Sözleşmeyi 12 Mart 2012’de ilk imzalayan ülke Türkiye olurken, Türkiye’yi Andora, Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Karadağ, Malta, Monako, Polonya, Portekiz, Sırbistan, Slovenya gibi ülkeler takip etti. 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe giren sözleşme, Almanya’da henüz uygulanmıyor.