Gözden kaçırmayın
Akarçay temizleniyorAfyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği (AFSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özerdem, Hazine Müsteşarlığının almış olduğu kararın yürürlüğe girmesinin sigortacılık sektöründe bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Merdiven altı sigortacılığın tarihe gömüldüğünü belirten Özerdem, “ Mesleğimiz statü kazandı. İlerleyen yıllarda sigortacılıkta güzel gelişmeler yaşanacak” dedi.
Hazine Müsteşarlığının Sigortacılık için almış olduğu kararın yeni olmadığını ifade eden Afyonkarahisar Sigorta Acentecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özerden, dün yürürlüğü giren kanun maddesi hakkında şunları kaydetti; “Hazine Müsteşarlığının almış olduğu karar en az iki yıldır sektörde Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK), Sigorta Acentelerinin İzleme Komitesinin, Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonunun üstünde durduğu kangren olmuş bir hadisedir.
Ülkede kayıtlı 15 bin 600 tane sigorta acentesi var. Her sigorta acentesinin de 3-4 veya 5 tane sigorta acentelikleri var. Yaklaşık 2013 yılı itibariyle serbest piyasa serbest fiyat tarifesi denen ucube bir sistem trafik sigortalarındaki fiyatın dengesizliğini ortaya çıkardı.
Araç sigortası yaptırmak isteyen vatandaşa sigorta şirketinin bir tanesi 100 lira dedi. Öbürkü 1000 lira dedi. Şirketin bir tanesi 700 lira dedi. Bir tanesi 300 lira dedi. Olan müşteriye olmadı. Olan işini profesyonelce götüren sigorta acentelerine oldu” dedi.
“ANADOLU’YA AÇILIM OLDU”
Türkiye’de 39 tane aktif sigorta şirketinin bulunduğunu belirten AFSAD Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özerdem, “ Bu 39 tane sigorta şirketinin acenteliğini alamayan sigorta acentelerinin durumu artık zora girdi. Bu arada da şubeler patladı. İnterneti iyi kullanan, piyasada iyi dostlukları olan sigorta şirketi, sigorta acenteliği nedir? Ne değildir?
Bilen. Yapılanma özelliğine sahip olan her şube sigorta şirketlerine yatırmış olduğu farklı teminatlarla ekranındaki sigorta şirketi sayısını fazlalaştırdı. Ben 3-5 tane sigorta acenteliyle çalışırken o şube en az 20 sigorta şirketinin acenteliğini aldı. Bu acentelikleri alan şirketin doğal olarak büyümesi gerekir.
Evet, Anadolu’ya açılım oldu. Anadolu’da sigortacılıkta alakası olmayan herhangi bir üniversite mezunu veya lise mezunu bilgisayar kullanmasını bilen, iyi kötü konuşma sanatına hakim, insanları bularak benim şuben ol dedi. Sigortacılıktan bihaber ve sektörün kanayan yaralarını, artılarını, eksilerini bilmeyen insanları bu şubecilik yapan arkadaşlar piyasaya otomatikman soktu” dedi.
“FİYAT ENDEKSLİ SİSTEM YANLIŞTI”
2013 yılında trafik sigortasında serbest fiyat tarifesine geçilmesiyle benim 3-5 tane sigorta acentesiyle piyasaya hitap etme ve gücüm şubenin gelmesiyle sona erdi diyen Bekir Özerdem, “İnsanlarda haklı olarak işi yapan insanın bilgi birikiminin, donanımlı olup olmadığını, işinin ehlimidir değimidir hiç bakmaksızın direkt olarak fiyat endeksli oldukları için ucuz sigorta poliçesi aramaya başladılar.
Bu arada da bizim gibi 3-5 sigorta acentesiyle çalışan acentelerin pabucu dama atılmış oldu. Bu herkes için geçerli oldu. Benim 300 lira dediğimi başka bir acente 175 lira deyip yapıyor. İnternetten bas bas bağırıyorlar. Ve de vatandaşlar gidip oradan trafik sigortasını yaptırıyorlar. Aslında şubeye yaptırıyorlar. Normal anlamda profesyonel sigorta acentesi var şubede.
Ona gitmiyor. Ona gitse yine sorun yok. Adam yazmış 20 tane sigorta şirketinin fiyatını yazmış. Fiyat veren yanlış ve yasak bilgisayar programları var. Bu programlar yasal değil. Koymuş o programı ekranına TC kimlik numarasını gir, plakayı gir, araç ruhsatını gir, 30 saniye sonra tüm sigorta şirketlerinin fiyatları ekranında. Bu yasal değil. Piyasa bu şekilde çalışmaya başlayınca profesyonel acentelerin işi zora girdi” dedi.
“SEKTÖRÜMÜZ HER GEÇEN YIL BÜYÜYOR”
AFSAD olarak her toplantıda Şubelerin acentelere zararı olduğunun altını çizdiklerini belirten Bekir Özerdem, “Bunu Sigortacılık Genel Müdürüne, Hazine Müsteşar Yardımcısına, TOBB Başkan Vekili Ender Yorgancıoğlu’na bu tarz uygulamaların sektöre zararı olduğunu, sektörün bu anlamda yara aldığını söyledik. Çoğu şubede istihdam edilen personelin sigortacılığın ne demek olduğunu da bilmiyor. Bu anlamda yara alacağını söyledik.
Çünkü direkt fiyat odaklı çalışıyorlar. 4 bin 500 tane ülkede sigorta şubesi var. Bunların çoğu da nizami değil gayri nizami olarak çalışıyor. Ve bunlara bir kıstas getirildi. Ey sigorta camiası, şube olarak çalışacak arkadaşlar varsa, her şubede 4 yıllık üniversite mezunu bir müdürü olacak. Bunun yanında da SEGEM belgeli personeli olacak. Bu ikisinin de tamamladıktan sonra 25 bin lira bankaya teminat yatırılacak. Şube kanadı bu şekilde olacak.
Haksız kazanç elde edenlerin şubelere de gereklerini yerine getirirken 150-300 bin lira arasında teminat olarak hazineye para yatıracaksınız. İç yapılanmanız da bir tane genel müdürünüz, 3-4 departmana ayrıldığınız halde işte hasardır, tekniktir, bireyseldir, kurumsaldır şeklinde de genel müdür yardımcılarınız olacak. Bunları yapabiliyorsanız Türkiye kocaman bir coğrafyadır. Sektör her geçen yıl büyüyen bir sektördür. Biz şubeleri de şubecilik yapan insanları da bunların yanında sektörün içerisine girmiş meslektaşlarımızı da! Biz içimize hazmederiz” dedi.
“VASIFSIZ İNSANLARLA BU İŞ YAPILAMAZ”
Hazine Müsteşarlığının katkılarıyla sigorta sektöründe muhteşem bir olaya imza atıldığının altını çizen Bekir Özerdem, “Artık işi bilenler işi bilmeyenler arasında ayrılma noktasına gelindi. Bu sektör elbette para kazanılması gereken bir sektör ama işi bilmeyen sıradan vasıfsız insanlarla yapılacak bir sektör değildir.
Sigortacılık yapacaksan işin ehli, mevzuata hakim, donanımlı insanlarla yapacaksınız. Önüne gelenle sigorta poliçesi kestirmek için zaman kaybetmeyeceksin” dedi.
“SİGORTACILIK MESLEĞİ STATÜ KAZANDI”
Uygulamaya giren kanunun sigortacılık mesleği için geç kalındığını belirten Özerdem, “Normalde ilgili kanun maddesi 4 ayda devreye girecekti. Hazine Müsteşarlığı bu anlamda sektöre biraz daha zaman tanıdı. Evraklarını yetiştiremeyen normalde acente olmak için müracaat eden ama farklı evrakları yetiştiremeyen sektörde bulunan insanlara biraz daha zaman kazandırmak için olayı esnetti.
Bunu AFSAD’ın toplantısında Hazine müsteşarı Ahmet Genç söylemişti. Hatta kesinlik geri adım atılmayacak tavrını koyduktan sonra sadece 4 ayda yapılması gereken uygulama bugün devreye girdi. Zaten yapılması gereken de buydu. Şubecilik yapan insanların canı yanmış gibi bağırmasına anlam veremiyorum. Bedavadan para kazanan insanlar çoktu. Artık bu işin belli bir standardı oldu.
Sigortacılık mesleği biraz daha kurumsallaşacak. Statüsü olan meslek grubuna dahil olacak. Bu anlamda AFSAD olarak yapılan uygulamayı sonuna kadar haklı buluyoruz. İlgili kanun maddesini destekliyoruz ve de arkasındayız. Merdiven altı sigortacılık sona erecek inşallah. Bundan sonraki dönemlerde de sigortacılık meslek olarak daha iyi noktalara gelişerek geleceğini umut ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap