Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, son dönemde yaşanan su kesintileri ile ilgili olarak, basın mensuplarını ve kamu oyunu bilgilendirdi.

Başkan Çoban yaptığı basın toplantısında şu ifadelere yer verdi;


"Bilindiği üzere 15 Nisan 2009 tarihine kadar şehrimiz içme ve kullanma suyu ihtiyacı Küçük Çobanlı mevki sondaj kuyularından sağlanmakta idi.


Küçük çobanlı kuyularından verilen sularda Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği oranlardan 10 kat daha fazla arsenik bulunması nedeniyle bu sular hakkında içilemez raporları mevcuttu.


Hal böyle iken yıllarca içilemez raporu bulunan bu sular, şebekeye verilerek halkımız kullanmıştır.


Akdeğirmen Barajı, isale hatları ve içme suyu arıtma tesisleri 2008 yılı Aralık ayında D.S.İ tarafından tamamlanmış Belediyemize teslim edilmek istenmiş ancak bizden önceki yönetim tarafından teslim alınmamıştı. Gerekçe olarak da isale hatlarında ki patlama riski nedeniyle şehrin susuz kalması endişesi gösterilmiştir.


3 Nisan 2009 tarihinde göreve başladığımda önümde 2 seçenek vardı. Ya Halka Dünya sağlık örgütünün belirlediği orandan 10 kat daha fazla Arsenik olan suyu içirmeye devam etmek , yada riski üslenerek halka Türkiye ve Dünyanın en kaliteli sularından birini içirmek.


Biz 2ncisini tercih ettik. Böylelikle halkımız 2009 yılından beri gerçekten sadece Türkiye`nin değil Dünyanın en kaliteli arıtılmış Sularından birini içiyor, kullanıyor.


2009 yılına kadar her market alışverişimiz de Çamaşır, Bulaşık Makinesi için kireç çözücü alırken, artık almıyoruz. Çaydanlıklarımız kireç bağlamıyor. Vatandaşlarımız ekstra içme suyu için para ödemiyor yada başka yerlerden su taşımak zorunda kalmıyor.

Bizim içme suyu sistemimiz şu şekildedir. Akdeğirmen de biriken yağmur ve kar sularımız,saniyede 500 litre olarak 800 lük CTP borularla 22 Km hat boyunca içme suyu arıtma tesislerimize geliyor. Burada son teknoloji ile arıtılan sular 17 km. lik hat boyunca yine CTP 800 lük borular la Hıdırlıkdaki toplam 11.000 ton kapasiteli 3 tane Su depolarımıza geliyor. Yine Konya yolu Beşler mevkiindeki kuyularımızda ihtiyaç halinde saniyede 170 litre su üreterek motorlarla bu depolara basılıyor.


2009 yılı Nisan ayından bu yana yukarıda bahsettiğimiz 39 km. uzunluğundaki CTP boru hatlarında bugüne kadar toplam 33 adet boru patlağı meydana gelmiştir. Bu patlaklar normal bir arıza gb. algılanmamalıdır. Önce depolara yada arıtmaya su gelmeyince nerede patlak olduğu 22km. hat boyunca kırsal arazi gezilerek patlama alanı tespit edilmektedir.


Hemen tam donanımlı ekiplerimiz patlak yerine sevk edilmekte, vanalardan yada barajdan su kapatma işlemi yapılmakta ve borulardaki su tahliye edilmektedir. Sadece borulardaki su tahliye işlemi en az 5 saat sürmektedir. Su tahliye işleminden sonra arızanın tamiri işlemine geçilmekte, tam başarı sağlanırsa bu tamir işlemi de yaklaşık 5 saat sürmektedir.


Tamir bitince hemen teknik olarak su verilememektedir. Verildiği takdirde içerdeki su çarpışmakta, hava yapmakta ve böylelikle yeni arızalara ve patlaklara sebep olunmaktadır. Yavaş yavaş su verilerek suyun arıtma tesisine gelmesi sağlanmaktadır. Son arızada bu su verme işleminden sonra barajdaki su arıtma tesislerimize 3 saat te gelmiştir.


Arıtma tesisinde arıtılan sular 1,5 saatlik sürede Hıdırlık daki depolara akıtılmaktadır. Buradan hemen şehre su verilmekte ancak şebekedeki su boşaldığı için sistem hava yapmakta bazı şehir içi içme suyu borularını patlatmaktadır. Bu arada Su işleri ekiplerimiz şehir içersindeki yangın hidratlarından havayı atmak için seferber olmaktadırlar.


Bu nedenle Hıdırlık depolarına gelen suların evlerde akması belli bir zaman almaktadır. Herhangi bir patlamada yukarıda izah edildiği gibi bazı mahallerimiz 12 saat içersinde su alabilirken, yukarı katlarda oturan yada yukarı kodlu mahallelerde oturan vatandaşlarımız suya en erken 24 saat de kavuşabilmektedir. Örneğin Kanlıca Mahallerimiz yüksek kodlu olmasından dolayı şehir içersinde en son suyu almaktadır.


Bunun yanında herhangi bir arızada saniyede 170 litre kapasiteli Beşler Kuyularımız hemen devreye girmekte kesintisiz olarak depolarımıza su basılmaktadır. Bu nedenle aşağı kodlardaki bazı mahallerimiz de SU KESİNTİSİNDEN ETKİLENMEMEKTEDİR.


Afyon `un günlük su ihtiyacının 500 lt/sn. olduğu göz önüne alındığında şehrimizin yaklaşık 1/3 ünde SU KESİNTİSİ OLMAMAKTADIR. Örneğin Sahipata, Uydukent gibi bazı mahallelerimiz de zemin katlarda su kesilmesi yaşanmayabilmektedir.


Geçen dönem Sayın Bakanımız Veysel EROĞLU beyin talimatı ile "yedek çelik isale hatları" yapılması yine yeni 25.000 ton kapasiteli ilave depo yapılması talimatı üzerine 2013 yılında çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmaların 2016 yılı başı itibariyle tamamlanması planlanmaktadır.


Bu çalışmalar bittiğinde Şehrimiz toplam 36.000 ton kapasiteli depolara kavuşacağı için herhangi bir ana isale hattı arızasında depolardaki su şehrin 24 saatlik ihtiyacını karşılayacağı için vatandaş arızayı hissetmeden bu 24 saatlik süre içersinde tamirat yapılabilecektir. Bu amaçla yapılan yatırım 100 milyon TL yi geçmiştir. Bundan dolayı Orman Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel EROĞLU`na huzurlarınız da Afyon halkı adına teşekkürü bir borç biliyorum.

Bizim 2009 yılından beri Afyon için neler yaptığımızı ve ilerde neler yapacağımızı Afyon halkı biliyor ve görüyor. Yaşanan bu su kesintileri elbette bizleri de üzüyor. Nihayetinde bizde insanız , evimiz de su kullanıyoruz. Kesintiden bizde mağduriyet yaşıyoruz. Bundan dolayı da bir süreliğine daha vatandaşımızın anlayışına sığınıyoruz.


İnşallah 2016 yılının yarısından itibaren bu sıkıntıları Allahın izniyle yaşamayacağız . Muhalefet yada bazı art niyetli kişiler bizi eleştirmek için çok uğraşıyorlar bir şey bulamıyorlar. Su kesintileri onlar içinde ilaç oldu. Bunu da saygı ile karşılıyorum. Ancak bizim suya yaptığımız yaptırdığımız yatırımlar hangi ilde var muhalefetin bunu açıklamasını istiyorum.


Ağustos ayına kadar son 1,5 yıl içersinde hiç ana hat arızamız olmamıştı. Tabi vatandaşımız da su kesintilerini unutmuştu. Ne diyelim herhalde Nazar değdi, ama şu bilinsin ki böyle bir durumda ekiplerimiz kırsal arazide 24 saat esasına göre çalışıyorlar. Biran önce suyu vermek için adeta çırpınıyorlar. Onlara da teşekkür ediyorum. Halkımızdan tekrar anlayış ve biraz daha sabır beklediğimizi ifade ediyorum".