Gözden kaçırmayın

İsrail ve Lübnan arasında ateşkesİsrail ve Lübnan arasında ateşkes

Batı Şeria`daki tansiyonun yeni bir intifadaya yol açacağı yorumları yapılırken, uluslararası toplum soruna kalıcı bir çözüm bulmanın uzağında bulunuyor.


Daha önce Filistin sorunuyla yakından ilgilenen bir profil çizen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Mescid-i Aksa`da statüko değişmeyecek.” demekle yetiniyor.


Batı Şeria`da haftalardır devam eden şiddet olayları dün de devam etti. İsrail ordusu Batı Şeria`da iki ayrı vakada askerlerine bıçakla saldırdığını öne sürdüğü 3 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.


Gazze sınırında, taş atan Filistinlilere mermilerle cevap veren İsrail askeri, 1 Filistinlinin ölümüne neden oldu. Ayrıca İsrailli bir kadını öldürdüğü için vurulan Mahir Haşlamun isimli Filistinlinin kentteki üç katlı evi İsrail askerleri tarafından yıkıldı. İsrail ordusu, El Halil kentinde Filistinliler tarafından arabayla çiğnenen bir Yahudi`nin öldüğünü açıkladı.


Filistinlilerin taş atması üzerine arabasını Filistinlilerin üzerine süren ve daha sonra inerek civardaki arabalara sopayla vuran adam Filistinli bir sürücü tarafından çiğnendi.


İsrail askerinin Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa`ya düzenlediği baskınlar sonucu Filistin`de yükselen şiddet dalgasında şimdiye dek 40`tan fazla Filistinli hayatını kaybetti. Tansiyonun düşeceğine dair bir belirti gözlemlenmezken, dün de Hamas`ın kurucu liderlerinden Hasan Yusuf, ‘terörü teşvik ettiği` suçlamasıyla tutuklandı.


Filistinliler, İsrail`in artan baskıları nedeniyle Mescid-i Aksa`daki mevcut durumun değişeceğinden korkuyor. Uzmanlar, zeminin yeni bir intifadanın (ayaklanma) patlak vermesine müsait olduğunu belirtirken, tarafları müzakere masasında tutmayı başaramayan uluslararası toplumdan halkı teskin edecek somut bir tepki gelmedi.


Hamas sözcüsü Gazi el Hamad, Hamas liderlerinden Hasan Yusuf`un tutuklanması hakkında, bunun İsrail`in Filistinliler üzerindeki baskısının yeni bir örneği olduğunu ve Filistinlilerin intifadasını (ayaklanma) engellemeyi amaçladığını söyledi. Zaman`a konuşan Ortadoğu Enstitüsü`nün İsrail-Filistin uzmanı Dr. Ilan Peleg, “Özellikle de devam eden bir barış süreci olmadığı için dört başı mamur bir intifadanın çok muhtemel olduğunu düşünüyorum.” diyor.


Gergin ortamın önceki intifadalardan 1987 ve 2000 yıllarındaki ortama benzediğini söyleyen Peleg, “İntifadanın tabiatı plansız olmasıdır. O bir öfke patlamasının sonucu olarak ortaya çıkar.” dedi.

Dünya çözüm üretemiyor

Göreve geldiği 2013 yılında Filistin sorununa ciddi anlamda eğileceği sinyalini veren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry önceki gün yaptığı açıklamada Mescid-i Aksa`da yalnız Müslümanların ibadet etmesini öngören statükonun değişmeyeceğini söylemekle yetindi. Kerry, Fransa`dan gelen ‘Bölgedeki statükoyu BM sağlasın.` teklifini ise net bir dille reddetti.


Hafta içinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu görüştükten sonra bölgeye gelerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve statüko anlaşmasının tarafı olan Ürdün`ün lideri Kral Abdullah`la temaslarda bulunacak.


Ancak görüşmelerden de somut bir netice beklenmiyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da kriz nedeniyle dün sürpriz bir şekilde geldiği Kudüs`te tarafları müzakere masasına davet etti. Zaman.com.tr