Gözden kaçırmayın
Karataş Şahin'e sitemde bulunduSaadet Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Adaylarından Halit Kuş , Hüseyin Uğurlu ve beraberindeki ziyaret heyeti ile Çay esnafı ve köyleri ziyaret ettiler.
Ziyarette vatandaşlarla hasbial eden milletvekili adayları Halit Kuş ve Hüseyin Uğurlu şunlara değindi ;
Tarım, Hayvacılık , Sanayi Ve Teknolojiyi Geliştirmek
Stratejik Önceliklerimiz Arasında
Tarım alanlarının amaç dışı kullanılmasında ilk sırayı yerleşim alanları ve sanayi alanları almakta olup bu alanların seçim kriterleri iyi saptanarak ülke toprağından maksimum seviyede yararlanılacaktır.
Topraklarımız, iklimimiz, sahip olduğumuz bitki çeşitliliği, su potansiyeli ve yetişmiş insan gücü en büyük güç kaynağımızdır. Ülke insanının dengeli ve yeterli beslenmesi, kendi gücüyle ayakta durabilmesi için olmazsa olmaz bir sektör olan tarım, stratejik öneme sahiptir.
Ancak, uygulanan yanlış tarım politikaları neticesinde, topraklarımız, ülkemizde yaşayan nüfusu besleyemez duruma getirilmiştir. Düne kadar yeryüzünde kendini besleyebilen yedi ülkeden biri olduğumuz halde, bugün tarım ürünleri ithalatımız ihracatımızı geçmiş durumdadır.
Tarım sektöründe süregelen verimlilik sorunlarının aşılması ve sektörden ayrılması muhtemel işgücünün ekonominin daha üretken sektörlerinde istihdam edilmesi önem taşımaktadır.
Saadet Partisi İktidarında
Tarımsal sanayinin en önemli unsuru olan şeker fabrikaları özelleştirme kapsamından çıkarılarak, şeker sektörü ülke ihtiyacının yanında ihracat odaklı olarak yeniden yapılandırılacaktır.
Tarımda şu düzenlemeler yapılacaktır
Tarım ve hayvancılık stratejik bir sektör olarak ilan edilecek ve aşağıda belirtilen hususlar süratle gerçekleştirilecektir.
“Türkiye Tarım ve Hayvancılık Kurumu” kurulacaktır. Bu kuruma bağlı bir “Tarımsal Destek Fonu” oluşturulacak ve bu fon vasıtasıyla çiftçiye faizsiz tarım ve hayvancılık kredileri verilecektir.
Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı engellenecektir.
Güney sınırımızda 85 yıldır hiç kullanılmayan mayınlı araziler temizlenerek organik tarıma elverişli hale getirilecektir.
Şehir planları yapılırken 1. derece tarım alanları kesinlikle imara açılmayacaktır.
Ayrıntılı toprak etütleri yapılacak ve ülke bütününde arazi kullanım planı hazırlanacaktır.
AB`nin dayattığı, tarım ve hayvancılığımızı olumsuz etkileyen uygulamalar, kotalar, kaldırılacaktır.
Tarım ve hayvancılık alanları "Stratejik Sektör" olarak özel korumaya ve desteğe tabi tutulacaktır. Bu konudaki Ar-Ge çalışmaları yaygınlaştırılacak ve desteklenecektir.
Tarım ve hayvancılıkta arz fazlası oluşturularak ihracatçı konuma geçilecektir.
Tarımsal sanayinin en önemli unsuru olan şeker fabrikaları özelleştirme kapsamından çıkarılarak, şeker sektörü ülke ihtiyacının yanında ihracat odaklı olarak yeniden yapılandırılacaktır.
Tarımda teknoloji kullanımı yaygınlaştırılacaktır.
Tarım-sanayi işbirliği ve entegrasyonu artırılacaktır.
Sulanabilir tarım arazilerinin sulama ve drenaj hizmetleri hızla tamamlanacaktır.
Teknik ve ekonomik bakımdan sulanabilir durumda olan 8,5 milyon hektarlık tarım arazisinin tamamı, makul olan en kısa sürede sulanır duruma getirilecektir.
Son yıllarda yapımı yavaşlatılan GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) ve KOP (Konya Ovası Projesi) bir an önce tamamlanacaktır.
Verimliliği arttıran ve toprağı koruyan sulama yöntemleri uygulanacaktır.
Yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızın tarımda kullanabilmesi için gerekli proje ve yatırımlara öncelik verilecektir.
Organik tarım yaygınlaştırılacak ve desteklenecektir.
Yerli tohum üretimi teşvik edilecektir.
Tohum geliştirme ve koruma enstitüleri kurularak tohumculukta dışa bağımlılığın önüne geçilecek ve organik ürünlerin üretilmesi özendirilecektir.
Tohumculuk sektöründe asıl katma değer hibrit sebze tohumlarındadır. Türkiye bu konuda çok zayıftır. Tohumculuk yabancı tohum firmalarının tekelindedir. Yerli tohum firmaları dış rekabet karşısında devlet tarafından desteklenecektir.
GDO’lu ürün imalatı ve ithalatı sıkı bir denetim altına alınacaktır.
Helal gıda üretimi desteklenecek ve gerekli tüm tedbirler alınacaktır.
Tarım destekleri, girdiler ve ürün üzerinden yapılacak ve destekler yeterli seviyeye çıkartılacaktır.
Türkiye’nin markaları hak ettiği değeri görecek
Türkiye’nin markası haline gelen Antep fıstığı, fındık, üzüm, kayısı, incir, narenciye, ceviz, pamuk, zeytin gibi tarım ürünlerinin hak ettiği değeri görmesine özel önem verilecek; aynı bakışla sebze ve meyve üreticiliği desteklenecektir.
Üniversite-çiftçi işbirliği sağlanacak; tarımda eğitim, özellikle üreticilerin talepleri ve iş durumları göz önüne alınarak, sürekli hale getirilecektir.
Mera ve otlaklar amacı dışında kullanılmayacaktır
Mera ve otlaklar ıslah edilecek, aşırı otlanma önlenecek, meralardan ve otlaklardan çiftçi ücretsiz yararlanacaktır. Mera ve otlaklar amacı dışında kullanılmayacaktır.
Yorumlar
Yorum Yap