Gözden kaçırmayın
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi asansörleri yenileniyorAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi 5 Kasım 2015 Perşembe günü Organ Bağışı etkinliği düzenledi.
3-9 Kasım arası organ ve doku bağışı haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte öğrencilere organ bağışının önemi ve yolları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Gülsüm Emirik ile hemşire Özlem Yıldız ve Yasemin Savaş’ın yer aldığı etkinlik kapsamında gönüllü öğrenciler organ ve doku bağışında da bulundu.
Beyin ölümü ve bitkisel hayat farklı kavramlar
Özlem Yıldız organ naklinin kan ve doku gruplarına uygunluğuna ve hastanın tıbbi açıdan aciliyet göstermesine bağlı yapıldığını belirtti. Nakil işlemlerinde cinsiyet, ırk, din ya da zengin-fakir ayrımının yapılmadığını vurgulayan Yıldız, 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını ya da bir bölümünü bağışlayabileceğini söyledi.
Beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organ nakli yapıldığını belirten Yıldız, beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramlarının birbirlerine karıştırıldığına dikkat çekti.
Yıldız konuyla ilgili şunları söyledi:
“Beyin ölümü kararı, dört ayrı branştan oluşan hekimler kurulu tarafından yapılan klinik muayene ve laboratuvar incelemelerinden sonra verilir. Tüm beyin, beyincik ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapı denilen özel beyin bölgesinin fonksiyonlarının geri dönülemez şekilde kaybolduğu ve mutlak ölümle sonuçlanan bir süreçtir. Bu bakımdan bitkisel hayattan farklıdır.
Bitkisel hayattaki hastalar kendi kendilerine solunuma devam ederler. Bitkisel hayattaki hastalar aylarca hatta yıllarca yaşarlar ve bazı durumlarda iyileşebilirler. Ancak beyin ölümü gerçekleşen kişiler hayata dönemezler.”
Organ bağışı konusunda diyanet cevaz veriyor
Organ bağışının dini yönden de sakıncasının olmadığını belirten Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun organ naklinin caiz olduğunu açıkladığına vurgu yaptı. Bu kararda “organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” dendiğini hatırlatan Yıldız, her bağışın yeni bir hayat olduğunu sözlerine ekledi.
Organ naklinde vücut bütünlüğünün bozulmadığını ve cenazeye saygıyla yaklaşıldığını ifade eden Yıldız, son yıllarda başlayan yüz, kol, bacak gibi bağışlarda alınan uzuvların yerine protez eklendiğini, iç organların vücuttan çıkarılması sonucunda ise karnın orta hattında bir ameliyat izi olduğunu ve cerrahların yaşayan hastalara davrandıkları gibi özenle davrandığını belirtti.
Yıldız organ ve doku bağışında bulunmak isteyen gönüllülerin sağlık müdürlüğü, hastaneler, ilgili dernek ve vakıflar, organ nakli yapılan merkezler ya da ehliyet alımı sırasında emniyet müdürlüklerine başvurabileceklerini de sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum Yap