Gözden kaçırmayın
Haksız Fiyat Etiketi Denetimleri SürüyorGün FM’de yayınlanan ve Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu Gündem programına Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Belgin Abacı ile meme kanserini yenmiş olan Meryem Gülderen Türkaslan ile Nazik Arseven konuk olarak katıldı.
“Taramalar şikâyetlere göre değil, yaş gruplarına göre yapılır”
KETEM’in Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bir birim olduğunu belirten Dr. Abacı, “KETEM’de yapılan işlemlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. KETEM’de meme, rahim ağzı, bağırsak ve prostat kanserleri taramaları yapılmaktadır.
Taramalar şikâyetlere göre değil, yaş gruplarına göre yapılır. Meme kanseri için 40–69 yaş bayan nüfus mamografi, klinik meme muayenesi ve ultrasonla meme kanseri açısından değerlendirilmektedir. Biz 20 yaşından sonra her bayana kendi kendine meme muayenesini öğretiyoruz.
Özellikle ayda bir kez yapmalarını vurguluyoruz. Adet gören bayanlar adet sonrasında, adet görmeyen bayanlar ise unutmayacakları bir günü temel alarak ayda bir kez kendi kendilerine meme muayenelerini mutlaka yapmalıdırlar. Meme muayenesi bakmakla başlar.
Meme kanseri, memeden kaynaklanan süt bezleri ya da süt kanallarınca bir hücrenin kontrolsüz bir biçimde çoğalmasıyla oluşan bir kanser tipidir. Biz kadınlarımıza bakarsanız görürsünüz, dokunursanız hissedersiniz diyoruz. Bunun için mutlaka ayda bir kez bakmalarını ve kendi kendilerine meme muayenesi yapmalarını istiyoruz.
Muayene sırasında ele gelen kitle bulabilirler. Bizim için bu durum incelenmesi gereken bir noktadır. Ancak ele gelen her kitle kanser değildir. Ama mutlaka doktora gitmek gerekir. Ele gelen kitlenin dışında memedeki şekil değişikliği de bizler için önemli bir bulgudur.
Özellikle meme ucunda içeri çökme, sağa, sola kayma gibi bulgular varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yine meme cildinde, özellikle meme başında bir kızarıklık, kalınlaşma, portakal kabuğu gibi bir görünüm varsa yine doktora müracaat etmeleri gereklidir. Meme başında akıntı olması da bir bulgudur” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Meme kanserinde erken teşhis çok önemli”
Kanserde erken teşhisin önemine vurgu yapmak adına kendi yaşadıklarını kamuoyu ile paylaşmak istediğini söyleyen Meryem Gülderen Türkaslan, “Meme kanserine yakalandığımı öğrendiğimde dünya başıma yıkıldığını zannettim. Ameliyat olup tedavimi olarak kanseri yendim.
Bu süreçte yanımda olan ailemin ve komşularımın desteği benim için çok anlamlıydı. Bana büyük moral verdiler. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Kadınlarımız kontrollerini ihmal etmesinler” şeklinde konuştu.
“Sağlığımızı ihmal etmeyelim”
Sağlığın da hastalığın da insanlar için olduğunu vurgulayan Nazik Arseven, “Başka bir nedenle hastaneye gittiğimde KETEM’in broşürlerini gördüm ve kontrol olmaya karar verdim.
Çünkü bir kitle hissetmiştim. Ardından kanser olduğumu öğrendim. O andan itibaren korkmadım ve Allah’a sığındım. Çok şükür ki ameliyat olup tedavi gördüm ve iyileştim. Bizler bu hastalığa yakalananların asla pes etmemeleri gerektiğiyle ilgili örneğiz. Bunun için kendi yaşadıklarımızı anlatmak istedik. Erken teşhis çok önemli. Lütfen sağlığımızı ihmal etmeyelim” diye konuştu.
Kanserde erken teşhisin önemine değinmek amacıyla düzenlenen program yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap