Gözden kaçırmayın

Görevi Kötüye Kullandı ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettiGörevi Kötüye Kullandı ve özel hayatın gizliliğini ihlal etti

AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Gün FM`de yayınlanan Sağlık Olsun programının bu haftaki konuğu AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof Dr Alpagan Mustafa Yıldırım oldu. 


Programda yara tedavisi konusu işlendi.

“Deri, altındaki dokuları korur”
Yaranın doku bütünlüğünün bozulması olduğunu kaydeden Yıldırım, “Dokumuz deriyle kaplıdır. Deri, altındaki dokuları korur. Bu doku bütünlüğünün bozulması ile yara oluşur. Bu bir kesilmeyle, düşmeyle olabilir. Bunun her bir şekline yara denir. Yara genel bir kavramdır. Yaralar kazalara, silahlara, trafik kazalarına, kesilmeye, düşmeye, kimyasal maddelere, elektriğe ve benzeri etkenlere bağlı olabilir.


Vücudumuzun herhangi bir yerinde yara oluşmuşsa mutlaka doktora başvurmalıyız. Yaralar ihmale gelmez” dedi.
 
“Yarayı gözlemlemek lazımdır”
Yaranın temiz tutulması gerektiğini belirten Yıldırım, “Yarayı çok fazla kapatıp günlerce açmamak doğru değildir. Yarayı gözlemlemek lazımdır. Tüm yaralar iltihaplanabilir. Hatta hiç kanamayan yaralar bile iltihap kapabilir. Bu nedenle yarayı temiz tutmalıyız. Yaralanan bölgeyi suya tutup temizledikten sonra ütüyle ısıtılıp steril edilmiş bir tülbentle sarabiliriz.


Hemen ütüden sonra değil biraz bekledikten sonra sarılabilir. Yoksa yanık oluşur. Bu durum doktora ulaşma ihtimali yoksa yapılabilir. Ama doktora başvurulması daha doğrudur” diye bilgi verdi.
 
Yanık dolayısıyla oluşan kabarcıkların patlatılmaması gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Mutlaka uzmana başvurulmalıdır. İhmal edilmemelidir” dedi.
 
 
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.