Gözden kaçırmayın
İsrail ve Lübnan arasında ateşkesSuriye`de Esed güçlerinin kuşatması altındaki Madaya kasabasında çocuklar, anne-babalarının gözleri önünde açlıktan ölüyor.
Yemek için artık ot bile bulamayan insanlar, kedi ve köpekleri kesiyor. Bölgede 40 bin kişinin hayatı tehlikede. Muhaliflerin kuşattığı Fua ve Keferya köylerinde de durum kötüleşiyor.
Dünya ve bölge güçleri, nüfuz mücadelesi sebebiyle Suriye`de barış için gerekli adımları atmakta gecikirken, beş yıldır süren iç savaşın insani faturası ağırlaşıyor. Ülkeyi terk eden Suriyeliler, Avrupa yolunda Ege`de can veriyor. Suriye`de kalanlar ise bombalara ve mermilere hedef olmama çabasının yanında bir de Açlıkla imtihan oluyor.
Özellikle kuşatma altındaki bölgelerde insanlık için utanç verici manzaralar yaşanıyor. En büyük sıkıntı, altı aydır Esed rejiminin muhasarası altındaki Madaya ve Zabanadi kasabaları ile Türkiye sınırı yakınlarındaki İdlib`e bağlı muhaliflerin kuşatmasındaki Fua ve Kefraya köylerinde. Suriye`nin Lübnan sınırında yer alan 40 bin nüfuslu Madaya`da insanlar açlıktan ölüyor.
Esed güçlerinin 4 aydır hiçbir yardım konvoyunun girmesine izin vermediği kasabada, yiyecekleri tükenen insanlar, ot veyaprak yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor. Sivillerin artık kedi ve köpekleri kestiği haberleri geliyor.
Kasabadaki yardım gönüllülerinin sosyal medyada paylaştığı fotoğraf ve videoda da birçok Madayalının yürüyemeyecek kadar zayıf düştüğü görülüyor. BM Dünya Gıda Programı sözcüsü Bettina Luescher, Madaya`daki insani durum için çok endişelendiklerini, kuşatmanın 40 bin kişinin hayatını tehdit ettiğini vurguluyor.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü`ne göre Madaya`da son haftalarda en az 10 kişi açlıktan hayatını kaybetti. Bölgedeki aktivistler ise çoğu çocuk, kadın ve yaşlı onlarca kişinin öldüğünü söylüyor. El Cezire televizyonuna telefonla bağlanan Ebu Abdurrahman adlı bir Suriyeli, bölgedeki trajik tabloyu, “Kasabada artık kedi ve köpek kalmadı. Ağaç yaprağı da artık zor bulunuyor.” sözleriyle anlatıyor.
BBC`ye bilgi veren Abdullah isimli bir Suriyeli ise, “Yiyecek bulamıyoruz. Çocuklar, kadınlar, herkes ölmeye başladı. Bazen ağaç yapraklarını, çimenleri, bazen de kedileri yiyoruz.” diyor. Kıtlık nedeniyle kalan bazı gıda maddelerinin karaborsaya düştüğü, unun kilosunun 100 doları bulduğu, pirincin gramla satıldığı bildiriliyor.
YARDIM KONVOYU İÇİN İZİN ÇIKTI
Yarım metre karın yağdığı Madaya`dakiler soğukla da mücadele ediyor. Elektrik ve yakıtın tükendiği bölgede insanlar evlerindeki kapıları ve mobilyaları yakarak ısınıyor. Kasabadaki dramın dünya gündemine oturmasının ardından Şam yönetiminin, önümüzdeki günlerde Madaya`ya yardım gönderilmesine izin verdiği açıklandı. Açıklama Madaya için Şam ile görüşen BM`den geldi.
Açlık ve susuzluğun teslim olunması için silah olarak kullanıldığı Suriye`de Esed rejiminin, Şii Fua ve Kefraya köylerindeki muhasaraya misilleme için Madaya`yı kuşatma altında tuttuğu ifade ediliyor. Bu iki köydeki 330 kişi, Lübnan sınırındaki Zabadani`de muhalif 126 kişiyle geçen ay takas edilmişti.
Ancak Fua ve Kefraya`da halen 30 bin civarında insan yaşıyor. Buradaki durumun da Madaya`dan farksız olduğu belirtiliyor. Kızılhaç sözcüsü Pawel Krzysiek, “Sadece Madaya`dan değil, Fua ve Kefraya`dan da oldukça endişe verici haberler alıyoruz.” dedi. Zaman.com.tr
Yorumlar
Yorum Yap