Gözden kaçırmayın
Başkan Şahin açıkladı doğalgaz geliyor.Genel Merkezi Ankara’da bulunan Afyonkarahisar’ın en büyük ilçelerinden Kadim Kent Bolvadin’in köklü ve büyük vakıflarından birisi olan Bolvadinliler Dayanışma Vakfı(BOLDAV); Kültür hizmetlerine bir yenisini daha ekledi.
2009 yılında Kurucular Kurulu Üyemiz, Yönetici, Yazar, Romancı ve araştırmacı aynı zamanda Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı 2.Başkanı değerli büyüğümüz İbrahim Ulvi YAVUZ tarafından hazırlanan, ”Bolvadinli Bilim, Sanat, Siyaset, Din Adamı ve Yöneticiler” adlı eseri ve 2014 yılında “İlimden İrfana, Sanattan Siyasete Bir Kültür Beldesi-Bolvadin Ansiklopedisi” eserinden sonra da şimdi de Geçmişi bilmeyenlerin ve ondan yeterli derdi almayanların, geleceği kuramayacakları gerçeğinden hareket ederek, değerli hemşehrimiz, emekli öğretmen yazar N.Sait Ekici hocamızın yıllarını vererek bin bir emekle ve gayretle hazırladığı “Bolvadin’in Asırlık Çınarları” isimli eseri Bolvadinlilerin ve Bolvadin’i sevenlerin beğeneceğini düşündüğümüz bir eseri daha Bolvadin`imize kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Emekli,Öğretmen,Yazar N.Sait Ekici hocamız tarafından uzun yıllar bin bir emekle üzerinde çalıştığı “Asırlık Çınarlar” adlı eserine önceleri kendisinin yönettiği www.bolvadinsevgisi.com adlı internet sitesinde fotoğraflarını yayımlamaya başlayan Sn.Ekici uzun yıllar tefrika halinde yayımlayarak ”Çınarlarımızın” Bolvadin kamuoyuna tanıtılmasında katkıları olan Bolvadinli hemşerimiz Sadık Bosnalı yönetimindeki Bolvadin 24 Eylül Gazetesi’nden sonra, Vakfımızca değerlendirilerek Kendileriyle yapılan mülakattan sonra ahirete intikal etmiş 10 civarında hemşehrimizle birlikte 77 büyüğümüzün, yaşadıkları dönem itibariyle tam olarak Bolvadin’in yaşantısını yansıttıkları hayat hikâyelerini bu değerli eserde bulacaksınız.
Çekilen sıkıntılar, yokluklar ve eziyetler, yaşanan zorluklar, edilen mücadeleler ve sonunda göz açıp kapanıncaya kadar kısa bir süre gibi algılanan ömür içinde hatasıyla-sevabıyla yapılabilenler, yapılamayanlar ,”keşke” ler,”iyi ki…”ler,..Özetle, içinde yaşadıkları milli ve mahalli kültürü, manevi değerleri hayatına yansıtan, belli bir okul yüzü görmese de gönül gözü ile hayatı anlamlandıran arif ve bilge insanlarımızın bilgisinden, görgüsünden, terbiyesinden ve kişiliğinden kısaca, anlattıklarından alınacak o kadar çok ders ve ibret var ki… Bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
Bu hemşehrilerimizin anlattıklarını ve başından geçenleri, hatıra ve tecrübelerini dikkate almazsanız Bolvadin tarihine ve kültürüne ilişkin bilgi seviyeniz yetersiz demektir.
Bolvadin’li esnafın, İstanbul tüccarları arasındaki itibarı ve saygınlığını, Eber Gölünün kuş ve balık cenneti olduğu dönemleri,1952 yılında “Gümüş Motor” adıyla kurulan fabrikayı, fakirler gibi zenginlerin de tasarruflu ve iktisatlı yaşamaya özen gösterdiği devirleri, insanların yetişkin oluncaya kadar cinsiyet ayırımı olmadan “fistan” tabir edilen elbise giydiğini, bazı erkek çocukların askere gidene kadar mahallede “çom” oynadığını, azımsanmayacak sayıda yoksulun, Konya Lezzet Lokantasında her gün ücretsiz karnını doyurduğunu ve önlerine konulan çeşitli yemeklerden sadece birini yediklerini, İngiltere’ye tiftik ihracı yapıldığını,150’ye yakın esnafın çarşıda dükkanı bulunduğunu, Çarşı Cami Müezzini merhum Hafız Ali Osman Karaer’in okuduğu ezan sesinin Develi’den duyulduğunu, Emirdağ’da mecburi ikamete mahkum edilen merhum Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin, geliş-gidişlerde Bolvadinlilere olan ilgisini, alakasını ve talebelerinin hatıralarını, Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunan Komutanı General Trikopis’i esir alıp,M.Kemal Paşa’nın çadırına getiren iki askerden birinin merhum Hopban Hoca (Fahrettin Koçak) olduğunu, çıraklıkları dahil 42 sene kavga-niza etmeden ortak fırıncılık yapan esnafı, beş çocuğu varken şefkat kahramanı hanımının arzusuyla Yetiştirme Yurdu’ndan koruyucu aile olarak bir çocuk alan, yetiştiren okutan ve memur ettikten sonra evlendiren büyüğümüzü, Bolvadin’de 9 farklı spor kulübü ve futbol takımı olduğu dönemleri, Afyon’da bulunan Zafer Anıtı’nın Atatürk’ün emriyle yapıldığını ve bu anıtta Yunanlıyı altına alarak öldüren askerin Bolvadin’li Kekecin Hasan’ı temsil ettiğini, kefen parası bulamadığı için küçük bir tarlasını satmak zorunda kalan yoksulu,1941 yılında savaş hazırlığı kapsamında Bolvadin’de toplanan atların İmaret Camiine doldurulduğunu 1950’lerde lokantadan çok helvacı olduğunu, detaylarıyla öğrenmek istiyorsanız hemen okumaya başlayın.Bundan başka, ahirete uğurladığımız kimi asırlık, kimi yarım asırlık, kimi de çeyrek asırlık çınarlarımız da var. Sayıları 1000’i bulan bu çınarlarımızın fotoğraflarını sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Bugüne kadar Bolvadin’de Belediye, Milli Eğitim ve diğer resmi kurumlarda memurluk, öğretmenlik gibi kamu görevi yapanların dışında, arabacılık, aşçılık, helvacılık, ayakkabıcılık, pastacılık, bakkallık, berberlik, celepcilik, kasaplık, çiftçilik, demircilik, tamircilik, bisikletcilik, fırıncılık, hasırcılık, inşaatçılık, kahvecilik, manavlık, manifaturacılık, marangozluk, sütçülük, şoförlük, tenekecilik, terzilik, tuğlacılık, yağcılık ve zahirecilik yapmış ve vefat etmiş her çeşit esnaf hemşerimize, fotoğraflarına erişebilme durumuna göre yer vermiş bulunuyoruz.
Bolvadin’in Asırlık Çınarları adlı eserimizde isimleri olup ta hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler, vefat edenlere ve yakınlarına ise Allah`tan rahmet ve sabırlar dileriz. Ayrıca eserimizde yayınlamak için ulaşamadığımız yada temin edemediğimiz için fotoğrafına yer veremediğimiz rahmetli hemşerilerimizin yakınlarından özür diliyoruz.
Saygılarımızla,N.SAİT EKİCİ ÖZGEÇMİŞ1955 Yılında Bolvadin’de doğdu. Babası, Hacımuratlar’ın Ekmekçi Şevki’nin oğlu Fotoğrafçı Tacettin; annesi, Hacıabdürrahim zâde Ahmet’in kızı Makbule’dir. İlkokulu Atatürk İlkokulu’nda, ortaokulu ve liseyi ise, Bolvadin İmam Hatip Lisesi’nde bitirdi.
Yükseköğrenimini Eskişehir Eğitim Enstitüsü’nde bitirerek, Türkçe öğretmeni olarak göreve başladı. Sultandağı İmam-Hatip Lisesi, Yakasenek Ortaokulu, Tınaztepe Lisesi, Diyarbakır- Bismil Lisesi, Özburun Ortaokulu’nda görev yaptı. Son olarak görev yaptığı Bolvadin İmam-Hatip Lisesi’nden, 2007 Yılında emekliye ayrıldı.
Gençlik yıllarında “Üçhüyük” ve “Kurtbaba” gazetelerinde yöneticilik yaptı. Bolvadin’in mahallî gazetelerinde şiir ve yazıları yayımlandı. Emekli olduktan sonra “www.bolvadinsevgisi.com “ adlı site kurarak, “Bolvadin folkloru” üzerine yaptığı çalışmaları burada yayımladı. Bolvadin’de vefat eden esnafların fotoğrafını araştırdı. Bin iki yüz vefat eden esnafın fotoğrafına ulaşarak; sitesinde yayımladı. Babası rahmetli Fotoğrafçı Tacettin’in zengin arşivinde bulunan, Bolvadin’e ait nostaljik fotoğrafları sitesinde yayımlayarak; tarihe ışık tuttu.
2011 Yılında, “Hacc Günlüklerim” adlı kitabı ve 2015 yılında "Bolvadin’in Asırlık Çınarları" isimli eseri Bolvadinliler Dayanışma Vakfı(Boldav) katkılarıyla yayımlandı. Evli olup, bir oğlu bir kızı vardır.
Yorumlar
Yorum Yap