Gözden kaçırmayın

Öğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdiÖğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdi

4+4+4`ten sonra kız çocukları okulu bırakmaya başladı.


Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, son yıllarda kız çocuklarının lise ve yükseköğrenim aşamasına geçmeden eğitim sürecini terk etmeye başladığını belirtti. Köksal, bu konuda Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını talep ettiğini kaydetti.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, kız çocuklarının eğitim süreçlerini terk etmeleri ile ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi. Köksal, "Eğitimde reform olarak sunulan kesintili 12 yıl eğitim planlamasından sonra kız öğrencilerin eğitim süreçlerini terk ettiği ortaya çıkmıştır. Her 100 kız öğrenciden 40`ının eğitimin ileri aşamalarından yoksun kaldığı, Avrupa`da Eğitimi Terk Durumu raporu ile kanıtlanmıştır" dedi.
 
4+4+4`ÜN OLUMSUZ SONUÇLARINDAN BİRİ
Köksal, "Kız çocuklarının eğitime katılımı açısından özellikle ilkokulda sayısal olarak bir ilerleme olmasına rağmen yeni eğitim sisteminin kız çocuklarının eğitim dışına itilmesinde çok büyük payı vardır. Zorunlu eğitim yerine 4+4+4 uygulamasının getirilmesi ile eğitimin yarıda bırakılması kolaylaştırılarak eğitimi terk konusunda Türkiye`nin Avrupa`da birinci sırada yer almasına neden olunmuştur" ifadelerini kullandı.
EĞİTİMDEKİ OLUMSUZLUKLAR RAPORLARADA YANSIDI
Eğitimdeki olumsuzluğun raporlara da yansıdığının altını çizen Köksal, "Eğitim Reformu Girişimi’nin 2014-2015 eğitim izleme raporuna göre, 2014 yılı itibariyle orta öğretimden erken ayrılan öğrencilerin oranı Türkiye’de yüzde 38 iken AB ülkelerinde ise yüzde 11`dir. Yine aynı rapora göre Türkiye’de 18-24 yaş arasında orta öğrenimi tamamlamadan eğitim sisteminden ayrılan genç kadınların oranı erkeklerden daha yüksektir.


2014 itibariyle genç kadınların yüzde 41’i, genç erkeklerin ise yüzde 35’i orta öğrenimini tamamlamadan bırakmıştır. Türkiye Öğretmenler Sendikası, MEB 2014 İdare Faaliyet Raporu’nda okula, 2013 yılında 174.625 öğrenci ilköğretim kurumlarını terk ederken 2014 yılında ilköğretim kurumlarında eğitim gören 234.932 öğrencinin okulu terk ettiği bildirilmiştir" dedi.
 
OKULU BIRAKMANIN OLUMSUZ SONUÇLARI TÜM TOPLUMU ETKİLİYOR
Okulu bırakmanın olumsuz sonuçlarının kişileri, aileleri ve de tüm toplumu değişik yollarla etkilediğini belirten Köksal, "Düşük eğitim düzeyi, kız çocuklarını ev içindeki en temel roller için bile hazırlıksız kılmaktadır. Çalışma yaşındaki kadınların yüzde 75’inin kayıtlı işgücüne dahil olmadığı Türkiye’de, bu durumun etkileri çok daha büyüktür.


Temel eğitimin dışında kalma motifi, yetişkinliğe eriştiklerinde ülkenin kadın nüfusunun çok büyük bir bölümünü çalışma hayatının dışına itmekte ve bunun sonucunda ekonomi değerli insan kaynaklarından mahrum kalmaktadır. Okulu bırakmanın olumsuz sonuçları kişileri, aileleri ve de tüm toplumu değişik yollarla etkilemektedir.


Bu durumun en önemli olumsuz sonuçları ise, düşük gelir, düşük vergi ve düşük meslek statüsü, işsizlik, suçlu, uyumsuz ve anti-sosyal davranışlar, depresif ruh hali, intihar, toplumla bağın kopuk olması, düşük özsaygı ve olumsuz sağlık göstergesidir" diye konuştu.
 
MECLİS ARAŞTIRMA YAPMALI
Köksal, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılması gerektiğini, bu konuda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için başvurduğunu aktardı.