Gözden kaçırmayın
Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?İçinde bulunduğumuz Yeşilay Haftası dolayısıyla Gün FM ve Afyonkarahisar Halk Sağlığı işbirliğinde özel bir yayın gerçekleştirildi. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayının konuğu Sağlıklı Yaşam Merkezi’nden Psikolog Merve Gündoğan oldu.
“Bağımlılık alışkanlıktan ötedir”
Bağımlılığın bir şeyin kişiye zarar vermesine rağmen kullanmaya devam etmesi olduğunu belirten Gündoğan, “Bağımlılık alışkanlıktan ötedir. Bağımlılığın birçok çeşidi vardır ve bunlardan en yaygınları tütün, alkol, uyuşturucu, internet, uçucu madde, kumar ve kafein bağımlılığıdır.
Bağımlılığın ne hızda gelişeceği birçok etmen tarafından belirlenmektedir. Genetik yatkınlık, kişinin kendi biyolojik özelliklerinin de dâhil olduğu birçok etmen bağımlılıkta rol oynar. Tüm uyuşturucu, uyarıcı maddeler potansiyel olarak zarar vericidir ve kullanımları ile ilişkili olarak yaşamı tehdit edici olabilirler. Bu maddelere karşı bireysel duyarlılıklar da söz konusudur.
Bir kişi birkaç kullanımdan sonra bağımlılık belirtileri göstermezken, bir diğeri bağımlılık belirtileri gösterebilmektedir. Bir kişinin nasıl tepki vereceğini önceden kestirmenin bir yolu bulunmamaktadır. Ama alkol, uyuşturucu, sigara gibi maddelere hiç başlamamak en güvenli yoldur” şeklinde konuştu.
“Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır”
Sigara bağımlılığının dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Gündoğan, “Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır.
Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar. 6 saat sonra kalp atışı hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.
2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2–12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3–9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi yarı yarıya azalır.
10 yıl sonra akciğer kanseri yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer” diye değerlendirmede bulundu.
Sigara içenleri sigarayı bırakmaya davet eden Psikolog Gündoğan, “İçinde bulunduğumuz Yeşilay Haftasında sigarayı bırakmanız çok daha anlamlı olacaktır. Kendi başıma bırakamıyorum diyenler Sigara Bıraktırma Polikliniklerine müracaat ederek bırakabilirler. Hem kendi sağlığınızı, hem de etrafınızdakilerin sağlığını düşünün, sigarayı bırakın” dedi.
Yorumlar
Yorum Yap