Gözden kaçırmayın

Zafer kartını alan vatandaşlar kullanamıyorZafer kartını alan vatandaşlar kullanamıyor

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Kamil Miras Anadolu Lisesi bahçesine yapılması düşünülen yeni Milli Eğitim Müdürlüğü binası ile ilimizdeki bazı okulların depreme dayanıklı olmamaları dolayısıyla yıkılması konuları ekseninde yeşil alanların korunması gerektiği konusunda değerlendirmeler yapıldı.


Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

“Yıkmak yerine güçlendirme çalışmaları yapılabilir”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yeni binasının Kamil Miras Anadolu Lisesi okul bahçesine yapılması planlandığının basında yer aldığını anımsatan Gazeteci İsmail Akar, “Burası ağaçların olduğu önemli bir yeşil alan. Birçok kimse buranın korunması gerektiğinde birleşiyor.


Diğer yandan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından halk arasında Sanat Okulu olarak bilinen Endüstri Meslek Lisesi’nin yıkıldıktan sonra buranın yeşil alan olarak kalacağı açıklandı. Ayrıca Gedik Ahmet Paşa İlköğretim okulunun da yıkılıp yerine otopark yapılması düşünülüyor.


Bu konuda alanında uzman kişiler yıkılmaları yerine güçlendirme çalışmaları yapılabileceğini belirtiyorlar. Konuyla ilgili görüştüğüm bir uzman ise Gedik Ahmet Paşa Okulu eğer depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılacaksa oranın alt katına otopark, üst katına ise Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yapılabileceği fikrini söyledi. Bu öneri bence de oldukça mantıklı” şeklinde konuştu.

“Birçok okulda maalesef çocuklara oyun alanları bırakılmıyor”

Kamil Miras Anadolu Lisesi bahçesinin şehrin nefes alabildiği, yeşil alanlardan biri olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Buraya İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının planlandığı söyleniyor. Okul bahçesi bence yeşil alan olarak kalmalı. Ben buraya Müdürlük binasının yapılmasını doğru bulmuyorum.


Birçok okulda maalesef çocuklara oyun alanları bırakılmıyor. Her yere bina dikiliyor. Aslında çocuk başına hesaplanarak yeşil alanlar, oyun alanları bırakılmalı. Çocuk başına en az on metrekare yeşil alan olmalı. Çocuklar okul bahçesinde teneffüslerde koşup oynayacak, yeni bir derse daha motive olmuş şekilde girecektir. Çünkü teneffüsün amacı dinlenmedir.


Örneğin Matematik dersinden çıkıp, Türkçe dersine girecek. Çocuk robot değil ki hemen bir sonraki derse adapte olabilsin. Arada yeşil alanda zaman geçirmeli ve sonraki derslere motivasyon kazanabilmelidir. Maalesef bunlar düşünülmüyor. Binalar yapılırken üzerine yeni katlar çıkılabilecek şekilde planlanmıyor ve okul bahçelerinde yeni binalar yapılarak yeşil alanlar yok ediliyor” diye değerlendirmede bulundu.

“Kendi dönemlerini anımsatan eserler bulunmalarını istiyorlar”

İktidar partisinin yaptığı belediyecilik ve şehirleşme çalışmalarını başarılı bulduğunu kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Son dönemlerde devlet kurumlarının yapımında getirdikleri mimari tarzı da olumlu buluyorum. İktidarda Osmanlı’ya olan bir özlem ve yeni Osmanlıcılık hareketi var.


Osmanlı’da belirli dönemlere damgasını vurmuş padişahların ciddi eserleri vardır. İktidarda bu yoldan hareket ediyor. Bütün şehirlerde kendi dönemlerini anımsatan eserler bulunmalarını istiyorlar. Kendi mimari tarzlarında devlet kurumları yapıyorlar. Afyon’da mesela çok başarılı yaptıkları okullar da var. Selçuklu tarzına benzer bir tarz geliştiriliyor.


Yeni yapılacak okullarda da benzer düşünce ile hareket ettiklerini düşünüyorum. Erdoğan dönemini tüm şehirlere kazımak istiyorlar. Ben yapılanlarda tamamen ranta dayalı olaydan ziyade döneme imzasını atmak isteyen bir siyasi irade görüyorum. Bu amaçla hareket ettiklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Programda ayrıca 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile her yıl Mart ayının son Pazartesi günü başlayan hafta kutlanan Kütüphaneler Haftası dolayısıyla okumanın önemi konuları da değerlendirildi.

Gazeteci Polat Yılmaz il dışında olması nedeniyle bu hafta programa katılamadı.