Gözden kaçırmayın
Uymayanlara büyük ceza varAkdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bu yıl turizm sektöründe 4- 4.5 milyon kişi kayıp beklentisinin yanı sıra kişibaşı turizm gelirinde de düşüş olacağını ve toplamda 10 milyar dolar veya daha üstü bir kayıptan söz edilebileceğini söyledi.
AKTOB yöneticileri, turizm sektörü temsilcileri, Muratpaşa, Aksu ve Serik ilçelerinin kaymakamları ve turizm sektöründen sorumlu Vali Yardımcısı Hüseyin Ece`nin katılımıyla toplantı yaptı.
Toplantıda turizmcilere seslenen AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya olunduğunu belirterek, “Karşı karşıya kaldığımız durum uluslararası ama Antalya`yı özelinde çok fazla etkileyecek bir durum. İki ana pazara dayandığımızın farkındaydık ve Almanya ve Rusya toplam pazarın yüzde 55`i yapıyor. Bunun tehlikeli bir durum olduğunun farkındaydık ama biraz da rehavete kapılmadık değiliz" dedi.
Geçen yıl 11.3 milyon misafirin 2.7 milyonun Rusya`dan geldiğini belirten Hacısüleyman, bugün için Rusya`dan gelecek misafir hesaplaması içinde olunmaması gerektiğini kaydetti.
AVRUPA`DA İMAJ VE TERÖR SORUNU
Batı Avrupa pazarında özellikle terör algısı, siyasi imaj, mülteci sorunu ve dünya gündeminde Türkiye`nin yer alışıyla ilgili çok ciddi olumsuz gelişmelerden söz eden Yusuf Hacısüleyman, “Çünkü Avrupa`nın bazı değerlerine, kavramlarına erişemediğimiz, yetirince ayak uyduramadığımızdan dolayı bu konuda oldukça fazla eleştiri alan bir ülke durumundayız" dedi.
İSTİHDAMLA İLGİLİ ADIM ATILMADI
Krizin istihdama olan ektisinin de herkesi düşündürdüğünü kaydeden Hacısüleyman, “Çünkü şu günlerde işe davet etmemiz gereken çalışma arkadaşlarımızın çoğunu işe davet edemiyoruz. İstihdam sadece insanların iş bulmasıyla ilgili değil aynı zamanda sosyal konumuyla ilgili.
Bu nerenle turizm, ekonomi ve diğer bakanlıklardaki tüm dosyalarımızda, müracaatlarımızda muhakkak istihdama yönelik bir paketin çıkması gerektiğini hep vurguladık. İstihdamla ilgili paketimizi 3 aydır dillendirmemize rağmen bir adım atılmamış olmasından dolayı üzüntülerimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
SEZON AÇILDI AMA PERSONEL ÇAĞRILAMADI
`Sezon` kelimesi kullanılacak olursa sezonun başladığını da belirten Hacısüleyman, şöyle konuştu:
“Ama bakıyoruz ki askıdaki personelimizi henüz çağırma fırsatımız olmadı. Sosyal barış ancak bir şehirde herkesin mutlu olmasıyla sağlanabilir. Yüzde 100 mutluluğu veremeyiz ama temel şartları sağlamak bütün toplumun görevi olmalı. Çalışanlarımızın geçen yıldan konut, tüketici gibi kredi ve kredi kartı borçları tüm bunlar bu sezon iş bulamayacak insanları düşündürdüğü kadar bizleri de düşündürüyor."
EK DESTEK PAKETİ ACİL ÇIKARTILMALI
Hükümetin ek destek paketini bir an önce çıkarmasını beklediklerini vurgulayan Yusuf Hacısüleyman, "İlk paket çıktığında, istihdam dahil yapısal düzenlemeler bir sonraki pakete bırakılmıştı. Bu ek paketin çok hızlı çıkması lazım. Konaklamada her şey dahil nedeniyle giderleri çok artıran ÖTV`nin iadesi, emlak vergisinin bu yıl alınmaması, turizm sektörüne devlet yapılarında, kanun ve yönetmeliklerinde özel bir statü getirilerek koruma altına alınması gerektiğini tekrar vurgulamak istiyoruz" dedi.
ÜRETİM SEKTÖRÜNÜN LOKOMOTİFİ
Bu yıl turizm sektöründe 4- 4.5 milyon kişi kayıp beklentisinin olduğunu, turizmin 60`a yakın sektöre kaynak ve tüketici sağladığını dile getiren Hacısüleyman, şunları söyledi:
"Dolayısıyla Türkiye`nin her ilini ilgilendiriyor. Üretim sektörünün de lokomotifi durumunda, çünkü biz yerli malı tüketiyoruz, ithalat payımız sadece yüzde altı. Yediğimiz yemekten tabağımızın markasına kadar yerli malı. 28 milyarlık turizm gelirinin mümkün olduğunca az kayıpla kapatılması gerekiyor. Kişibaşı turist geliri bu yıl bir miktar daha azalacak diye düşünüyoruz.
Toplamda düşünürsek de belki 10 milyar dolarla yaklaşan veya geçebilecek olan bir kayıptan söz edebiliyoruz. Yurtdışındaki her görüşmede ülkemizin imajıyla ilgili sorun olduğunun farkındayız ve bunun çok hızlı bir şekilde Türkiye`nin tekrar eski seviyelerine gelmesini arzu ediyoruz."
Yorumlar
Yorum Yap