Gözden kaçırmayın
Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi ve Afyonkarahisar Özel Ayza Eğitim Kurumları, ‘Sağlık Olsun’ projesi kapsamında ‘Kalp Sağlığı’ konulu bir program düzenlendi.
Rehberlik Araştırma Merkezi’nde yapılan geceye hastane yöneticileri, okul yöneticileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Ayza Eğitim Kurumları Okul Müdürü Muharrem Günay, insanı yaşatmanın önemine değindi: “İster eğitimci olalım, ister sağlıkçı olalım hepimizin muhatabı insan.
Mevlana Hazretleri diyor ki, ‘Cenab-ı Hakk kendi gücünü ve kudretini görmek isteyince dünyayı yarattı. Kendi zafını yani şahsını görmek isteyince insanı yarattı. İnsan yaratılmışların en şereflisidir. Ve yüce kitabımızdan öğrendiğimize göre yeryüzünde Allah’ın halifesidir. Bu yüzden çok değerli ve kıymetlidir.
Biz eğitimcilerin mesleği insan yetiştirme sanatıdır. Biz insan yetiştiririz. Sağlıkçıların ise apayrı yeri ve önemi var. Nitekim bu öneme ayeti kerime de şöyle dikkat çekiliyor. ‘Bir insanın hayatını kurtarmak veya hayatının kurtuluşuna vesile olmak, bütün insanlığı kurtarmak gibidir.
’ Demek ki sağlıkçıların eğitimcilerin yanı sıra bir insanı yaşatmak, bir de kurtarmak gibi iki ayrı önemi var.”
KORUYUCU SAĞLIK ADINA EĞİTİM ÇALIŞMALARINI DEVAM ETTİRECEĞİZ
Fuar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Yücel konuşmasında, program da emeği geçen Ayza Eğitim Kurumları yetkililerine ve Fuar Hastanesi yetkililerine teşekkür etti ve şunları söyledi: ‘Sağlığı korumak, tedavi etmekten çok daha ucuz. Çok daha kolay. Dolayısıyla koruyucu sağlık adına olan eğitim çalışmalarını bundan sonra da önem verip devam ettireceğiz.
” Özel Ayza Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Turan Demir de konuşmasında, “Tüm çabamız ve gayemiz mutlu toplumlar inşa edebilmektir. Oysaki bu yoğun çaba içerisinde daha mutlu olmak adına yapmış olduğumuz o yoğun iş hayatı trafiği içerisinden mutluluğun temel taşı olan sağlığı ihmal etme alışkanlığı kazanmış durumdayız. Mutlu bir toplum için sağlıklı bir toplum inşa edilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
1900’LÜ YILLARDAKİ 6.2’LİK KALP HASTALIĞI ORANI 2015’TE ‰47
Özel Fuar Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Ercüment Ayva iki bölümde bir sunum gerçekleştirdi. Birinci bölümde ülkedeki kalp sağlığının durumu hakkında bilgiler veren Ayva, ikinci bölümde ise kalp sağlığında neler yaptıklarını anlattı. Ayva konuşmasında şunları kaydetti: “Kalbe nelerin faydalı ve zararlı olduğunu birçoğumuz biliyoruz.
Sorunumuz bilmek değil, bildiklerimizi kendi yaşantımıza geçirememek. Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünya da ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında hala kalp hastalıkları var. Türkiye’de yaklaşık 200 bin kişi kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybediyor.
Kalp hastalıklarında değiştirilebilir risk faktörlerinin azalttığımızda yıllık ölüm sayısının yüzde 80 oranında azaltmak mümkün. Yani tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yoksunluğundan kurtulduğumuzda kalp rahatsızlıklarına bağlı ölümleri yüzde 80 oranda azaltabileceğimizi biliyoruz. TÜİK verilerinde 2015 yılındaki ölüm oranı kalp hastalıklarından yüzde 47 oranında bir rakam mevcut.
1900’lü yıllara baktığımızda ölümlerin büyük kısmı ülkemizde enfeksiyon hastalıklarına bağlıydı. Kalp hastalıklarındaki oran yüzde 6.2 oranındaydı. 2000’li yıllara geldiğimizde ise ölüm oranı başları yüzde 31 enfeksiyon hastalıklarında ciddi anlamda azalma görülüyor.”
FAZLA KİLOLARINIZDAN KURTULAMIYORSANIZ, SEVDİKLERİNİZİ ÜZMEMEK İÇİN BUNU YAPIN
Op. Dr. Ercüment Ayva, sigara kullanımında azalma olduğunu belirtti ve konuşmasında, “Tedavi sürecindeki yeni gelişmeler yaşam süresini uzatmış oldu. Yaşam süresinin uzamasıyla daha modern, daha uygar toplumlar haline geldik. Fakat teknolojik gelişmelerden faydalanarak, ek olarak yaşam şartları ve koşullarımız değişti.
Obezite hasta sayımız arttı, insanlar daha çok sigara kullanır oldu. Daha az hareket eden, daha az stresli bir yaşam sürer oldu. Bu da insanların kronik hastalıklara yakalanma sürecini artırdı. İşte bu nedenle kalp hastalıklarında ölüm oluyor. Hepimiz geliştik, tıp ilerledi, yaşam kolaylaştı.
Ama fiziksel hareketlerimiz daha çok azaldı. Beslenme alışkanlıklarımız değişti. Hepimiz çok yoğunuz. İş stresinden yakınıyoruz. Daha çok şehirlerde yaşıyoruz. Bunun sonucunda da daha şişman bir toplum, daha çok tansiyon hastası, şeker hastası ve kolesterolü yüksek hastalar çoğaldı.
2007 yılından itibaren uygulamaya giren kapalı ortamlarda sigara kullanım yasağıyla beraber yaklaşık yüzde 33 olan sigara kullanım oranı 2015 verilerinde bugün yüzde 23’lere kadar geriledi. Kalp hastalıklarıyla ilgili sağlayabildiğimiz tek olumlu gelişme budur. Ülkemizde önceki yıllara göre sigara kullanım oranında belirgin olarak gerileme sağlandı.
Kendiniz için sigaradan, hareketsizlikten, fazla kilolarınızdan kurtulamıyorsanız, sevdiklerinizi üzmemek için bunu yapın” dedi. Ayva, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Program Ayza Eğitim Kurumları öğrencilerinin pankartlı mini gösterisiyle sona erdi.
Yorumlar
Yorum Yap