Gözden kaçırmayın

2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?2025 yılı için Asgari ücret ne kadar olacak ?

MANİSA Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, tarım arazilerinde bilinçsiz yapılan ilaçlamaların milyonlarca bal arısını telef ettiğini söyledi.



Üreticiler ise her yıl aynı sorunla karşılaştıklarından ve yetkililerin zehirli ilaç kullanımının önüne geçememesinden yakındı.



Çiftçilerin tarım arazilerinde zararlılarla mücadele ederken; bazılarınca bilinçsiz kullanılan ilaçlar son iki günde bal arılarını telef etti. Kovanların önünde ölü arı yığınları oluştu. Üreticiler, bu durumun bilinçsiz ilaçlamadan kaynaklandığını belirterek, bu sorunun çözümü için yetkililere çağrı yaptı. 
REKOLTE DÜŞEBİLİR
Kentte 750 arıcının bulunduğunu ve geçen yıl 710 ton bal elde ettiklerini belirten Manisa Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut şunları söyledi:
 
"İlaç muhakkak atılacak. Ama çiftçi kardeşlerimizden ilaçlarını akşam atmasını istiyoruz. İlaçlar geç atıldığı zaman arı ölümlerinin bu kadar etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Çiftçilerimiz muhakkak ki tarlarını, bağlarını korumak mecburiyetindeler; bunu kabul ediyoruz.



Ama bilinçli ilaç atılırsa bu sorunlarımız ortadan kalkacaktır. Arının şuan gelişme dönemi. Gelişme döneminde arı zehir aldığı zaman maalesef işçi arı ölüyor ve bunun tekrardan geliştirilmesi zaman alıyor. Bu da rekolte düşüklüğüne neden oluyor."


YETKİLİLERE ÇÖZÜM ÇAĞRISI
 
Şehzadeler`in Selimşahlar Mahallesi Beydere Mevkisi`nde 32 yıldır arıcılık yapan Selehattin Günger, son yıllarda bu tür durumla sık sık karşılaştığını söyledi. Günger şöyle dedi:
 
 
"Bir arıcı olarak her sene tarım ilaçlarından dolayı arılarımızın ölmesinden bıkıp usandık. Her sene aynı. Hiçbir sorumlu da bu sorunumuzun çözüme kavuşması için neşter vurmuyor. Arılarımız ölüyor, kovanlarımız hastalığa kapılıyor. Bu sorunun yetkililer tarafından bir çözüme kavuşmasını istiyoruz. En azından tarım alanlarında arılarımızı zehirlemeyen ilaçların kullanılmasını istiyoruz." DHA