Gözden kaçırmayın

Köylülerin su  kavgasına Valilik son noktayı koyduKöylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koydu

Büyükkalecik Belediye’sinde KOSGEB Afyonkarahisar İl Müdürü Mustafa Çanakçı ve Büyükkalecik Belediye Başkanı Mustafa Çıngırak tarafından 25 kişiye girişimcilik belgeleri verildi.

 
Büyükkalecik Belediye’sinde Girişimcilik Belgeleri verilmek amacıyla bir program düzenlendi. Bu programa KOSGEB Afyonkarahisar İl Müdürü Mustafa Çanakçı da katıldı. Büyükkalecik Belediye Başkanı Mustafa Çıngırak ile birlikte düzenlenen bu programda, 25 kişi girişimcilik belgelerini almaya hak kazandı.


Büyükkalecik Belediye Başkanı Mustafa Çıngırak,

“ Arkadaşlardan talep üzerine biz bu kursu açtık. Hamdolsun 30 kişi başvurdu 25 kişi belgeyi almaya hak kazandı. Yaklaşık 4 gün süren seminer sonrasında arkadaşlar başarı göstererek bu belgeyi almaya hak kazandılar.


İnşaallah bundan sonra bu belgeyi almaya hak kazanan arkadaşlar özellikle belgenin hakkını vererek gerçekten devletimizin vermiş olduğu desteklerden dolayı yani faydalanıp kendine yeni bir iş yeri açarlar.


Temel arzumuz tamamen ekonomiyi kalkındırmak ve yeni iş sahaları açmak düşüncesiyle biz bunu açtık. Hamdolsun arkadaşlar da gereken başarıyı gösterdi. Bu belgeleri almaya hak kazandılar. Hepsine ben ayrı ayrı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. İnşaallah haklarında hayırlı olur. 


Projelerin gerçekleşmesini arzuladığını ve kadınların da girişimcilik kurslarına katılmasını söyleyen Mustafa Çanakçı,


“ Girişimcilik tüm dünyada ekonomik istihdam yaratma ve sosyal ilerlemenin temel faktörü olarak kabul edilir. Türkiye’de de bu böyle. Dolayısıyla istihdam olan bu projede bizimle birlikte hareket eden belediye başkanımıza öncelikle teşekkür ediyorum.


Türkiye’nin istihdam ile ilgili sorunları var. Sorunun en büyük çözüm anahtarı da girişimcilik. Yani bireylerimizi kendi işini kurmaya yönlendirmek. Benim kursiyerlerin içinde gençleri görüp mutlu olmamın temel nedeni de bu. Çünkü genç işsizlerde Türkiye’nin rakamları oldukça yüksek.


Yüzde 15 ila 25 arasında işsizlik var. Genel işsizlik yüzde 9 civarında ama gençlerde işsizlik oranı çok fazla. O yüzden özelikle kendi işini kurmaya yönlendirilmesi önemli bir insiyatif. Ondan dolayı başkanım size de teşekkür ediyorum. İnşaallah bu arkadaşlarımız içinden 3-5 kişi de olsa kendi işlerini kurarlar, ekonomiye katkı sağlarlar. Kadınların da bu anlamda girişimcilik projelerini dahil edilmesi önemli.


Çünkü kadınların ekonomiye katılma oranları Dünya’ya yüzde 50 civarında Avrupa birliği ülkelerinde yüzde 58 civarında bizde yüzde 25. Yani her yüz kadınımızdan 75 tanesinde evde tutuyoruz. Ekonomiye dahil etmiyoruz. Ki kadınların girişimcilikle ilgili çok önemli özellikleri var. Bilmediğimiz faktörleri var.


İşte Avrupa’nın da ekonomik anlamda güçlü olmasının nedeni de bu zaten. Gençleri ve kadınları ekonomiye dahil etmeleri ve üretime dahil etmeleri de. Gençlerimizi ve kadınlarımızı ekonomiye dahil edersek ekonomiyle ilgili 2023 deki hedefleri yakalamak adına bir adım atmış oluruz. Çünkü onun altında artık somut hedefler var.


İşte kişi başına milli gelirin 25 bin dolara çıkartılması , işsizliğin yüzde 5 in altına düşürülmesi gibi hedefler aslında doğrudan girişimcilikle ilgili hedefler. Her açılan işletme küçük de olsa yanında bir istihdam gerektiriyor. Şahıs işletmesi de olsa en azından kendini istihdam ediyor.


Yanında bir kişi daha istihdam etse bu küçük işletmeleri üst üste koyduğumuzda ekonomide bir zincir gibi. Zincirin halkaları vardır. Bu uzun yolculuğumuzda bu küçük işletmelerin bize katkısı olacağını düşünüyorum. Afyon’da bu projeyle 300’ün üzerinde kendi işini kuran küçük işletme var. Millet kendi işletmesini kurmuş, çalışıyorlar. Bunların her birinin ortalama 3 işçi çalıştırması sonucunda 1000 tane istihdam demek.


1000 tane istihdam da nerden baksanız 100 tane fabrikanın yapmış olduğu istihdama eşittir. Zaten Türkiye’nin işletme profiline de baktığımızda yüzde 95.5’ini mikro küçük işletmeler oluşturuyor. Yani bünyesinde en fazla 10 kişiye kadar işçi çalıştıran yıllık 1 milyon TL’ye kadar bilanço değeri olan satış yapan işletmelerden oluşan bir profilim var.


Ama bu işletmelerimizin ekonomiye de ciddi anlamda katkıları var. İnşaallah bu projeden de 2-3 tane işletme çıkarsa biz çok mutlu oluyor. Temel amacımız burada görüştüm birkaç tanesi ile potansiyeli olan arkadaşlarımız var. Çünkü bu projenin en büyük çıktısı istihdam yaratmak. Yani her kurulacak işletme istihdamın da önünü açacaktır. Temel amacımız burada devamlılığı olan işletmelerin kurulmasını sağlamak. Bu eğitim onu öğretiyor aslında.



İş kurmasını öğretiyor. Eğitimi özümseyerek almışlar ise 3 yıllık projeksiyonunu görecek iş planı hazırlayacaklar. KOSGEB’e onaylatıp zaten öyle destek alacaklar. Dolayısıyla 3 yıllık projeksiyonu görecekler. Kaç liraya ihtiyaç duyduklarını, KOSGEB’den ne kadar para alacaklarını, bu işe ne kadar para koyacaklarını.. Hepsini görecekler. Sürdürebilir başarılı olmaları bizim için önemli.


Çünkü Türkiye’de maalesef kurulan her 100 işletmede yaklaşık 60 ile 70 tanesi ilk 5 yıl içinde kapanıyor. 5 yıldan sonra kendilerini idame ettiremiyorlar. Sebebi nedir gelişi güzel kurulması. Afyon Yeşilyol’a gidin her yerde cafe var bistro var. Niye biri açıyor tutuyor öbürü de ona özeniyor ben de açayım mantığıyla açılıyor. Hiçbir planlama yapılmadan. Bu eğitimde işte biz bunları öğretiyoruz. Mesela diyoruz nerde açacaksın? Yeşilyol’da cafe açıağım.


Git diyoruz rakiplerini bir araştır. Kaç tane cafe var, bunların özellikleri ne? Onlar ürettiği hizmeti kaça satıyor, sen kaça satacaksın? Bunları hakikaten özümseyerek öğrenirse bir bakıyor ki maliyet yüksek, rakipleri fazla. Bu işten vaz geçiyor ya da farklı bir yere açmayı düşünüyor. Bir çıktısı da bu aslında.


Gereksiz kaynak israfının önüne geçmek. Yani adam işletmesini açıp sonradan kapatacağına, bunu öncesinden görüyor. Aslında kafasındaki projenin ve cebindeki finansmanın yeterli olmadığını görüyor. Bir müddet sonra kapatmak zorunda kalacağını görüyor. Bu da bir çıktı eğitim. Baştan bu önlemi alıyoruz. Bu proje önemli. Teşekkür ediyoruz. Buradaki gençlerimize de hayırlı olsun.

Konuşmaların ardından program sona erdi.