Gözden kaçırmayın
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi asansörleri yenileniyorGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun yeni sezonun ilk programıyla dinleyicileriyle buluştu.
Gün FM Genel yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayına Afyonkarahisar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden Uzman Diş Hekimi Zeynep Yeğin konuk olarak katıldı. Yeğin programda koruyucu diş hekimliği konusunda bilgi verdi.
“Koruyucu diş hekimliği önemlidir”
Koruyucu diş hekimliğinin diş ve dişeti sağlığının bozulmadan önce korumaya yönelik alınabilecek önlemlerin tamamını içeren bir kavram olduğunu belirten Yeğin, “Ağızda ilk dişin sürmesiyle başlayıp yaşam boyu devam eden bir kontrol ve tedavi süreci olarak da tanımlayabiliriz.
Erkenden alınacak önlemler ve koruyucu amaçlı küçük müdahaleler, özellikle çocukların ileri yaşlarda sorunsuz gülümsemelerini sağlamakta, bu açıdan da günümüzde koruyucu diş hekimliği son derece önem taşımaktadır. Kısaca bebeklikte dişlerin sürmesiyle başlayan ve ömür boyu devam eden bir süreçten bahsediyoruz. Bu kavrama çocuklarda, hamilelerde, altmış yaş üstü yaşlılarda ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerde özellikle önem verilmelidir” şeklinde konuştu.
“Kontroller sürekli ve düzenli olarak yapılır”
“Oluşabilecek problemleri erken zamanda tespit edip bunlara önlemler alınmasını hedeflemekteyiz” diyen Yeğin, “Bu amaçla kontroller sürekli ve düzenli olarak yapılır. Gerekli durumlarda müdahalelerde bulunulur ki günümüz teknolojisi gerek çürük tespiti gerekse oluşan küçük çürüklerin minimal müdahaleler ile tedavisi konusunda oldukça ilerledi.
Ayrıca bu uygulamalar, tedavi edici diş hekimliği uygulamaları ile yani ileri tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında daha az kapsamlı, daha düşük maliyetli, daha kolay ve kısa süreli olması bakımından avantajlıdır” diye değerlendirmede bulundu.
“Diş fırçalamada macun kullanımına 3 yaştan sonra başlanır”
Ağız hijyeninin öneminin çocuğun ilk dişlenmeye başladığı altıncı ayda önem kazandığını kaydeden Yeğin, “Bu dönemde bebeğin ağız hijyeni ihtiyacını anne karşılamalıdır. Anne her beslenme veya emzirmeden sonra nemli ıslak tülbent veya pamukla bebeğinin dişlerinin yüzeyini temizleyerek ağız hijyenini sağlamalıdır. Çocuklar için ağız hijyeninin önem kazandığı bir diğer dönem ise süt dişlerinin tamamlandığı 2,5-3 yaşa kadar ki süredir.
Bu dönemde biberon çürüklerine sık rastlanır. Biberon çürüklerinin temel nedeni her beslenme sonrasında annenin ihmal ettiği ağız hijyeninden kaynaklanmaktadır. İdeal olarak motor gelişimini tamamlayan çocuk, yaklaşık olarak 3 yaşından itibaren ağız hijyeni ihtiyacını anneden devralır. Bu yaş çocuğu sadece fırça ve suyla bir yetişkin denetiminde dişlerini fırçalamaya başlamalıdır.
Diş fırçalamada macun kullanımına 3 yaştan sonra başlanır. Çocuklarda ağız hijyeni için bir diğer dönüm noktası da 6 yaştır. 6 yaş dişi olarak da bilinen kalıcı diş olan birinci azı dişini aileler süt dişi zannedebilirler, çok dikkatli olunmalıdır” diye konuştu.
Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap