Gözden kaçırmayın

Garnizon Komutanı Afyon Eğitim Vakfını Ziyaret EttiGarnizon Komutanı Afyon Eğitim Vakfını Ziyaret Etti

Antalya Akdeniz Üniversitesinde, Türkiye`nin ilk 60 yaş üstündeki öğrencilerden oluşan üniversitesi açıldı. Aktif yaşlanma ve ömür boyu öğrenme teorilerini hayata geçirmek üzere "GeroAtlas 60+ Tazelenme Üniversitesi Antalyada" hayata geçirildi.


2000 yılından beri Prof.Dr.İsmail Tufan tarafından ülkemizin yaşlılık profilinin çıkarıldığı GeroAtlas araştırması meyvelerini vermeye başladı, 2023 yılına kadar eğitim verilecek olan "GeroAtlas 60+ Tazelenme Üniversitesinin (GATÜ)" akademik açılış törenine Dinar Belediye Başkanı ve Ulusal Yaşlılık Konseyi Başkanı Saffet Acar, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek, Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan, Çallıoğlu Holding Yönetim kurulu başkanı ve hayırsever işadamı İbrahim Şencan, Antalya Mavi Ev Personeli ve çok sayıda 60 yaş üstü öğrenci katıldı. 


Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dinar ve Ulusal Yaşlılık Konseyi Başkanı Saffet Acar " Ulusal Sosyal ve Uygulamalı GerontolojiDerneği’nin hayata geçirdiği “GeroAtlas60 plas Tazelenme Üniversitesi” çağdaş, anlamlı ve akıllı bir inisiyatiftir. Dinar Belediye Başkanı ve Ulusal Yaşlılık Komitesi Başkanı olarak bu girişimlerin her zaman destekçisi oldum, Bugün sadece bilgi çağı değil, aynı zamanda yaşlıların da çağıdır. 

 
Tarihin hiçbir döneminde bu kadar çok yaşlı insan bir arada yaşamamıştır. Türkiye’de bugün 60 yaş ve üzeri nüfusun sayısı 9 milyonu aşmıştır. Yaşlı sayısı her geçen gün artmakla kalmayıp, aynı zamanda yaşlılık dönemi uzamaya devam etmektedir. Yasal çocukluk dönemi 14 yıl iken, yaşlılık 20 yıl, hatta daha uzun süreyi kapsamaktadır. Bu uzun sürenin birey ve toplum açısından kazançlı hale getirilmesi son derece önemlidir. 


Sağlıklı, zinde ve aktif yaşlıların ne kadar çoğalırsa, gençlere ve topluma faydası o kadar artmaktadır. Prof. Dr. İsmail Tufan’ın 2000 yılından bu yana yürüttüğü Türkiye Gerontoloji Atlası Araştırma Projesinin (GeroAtlas) bir ürünü olan GeroAtlas60+ Tazelenme Üniversitesi, sağlıklı ve başarılı yaşlanma açısından yeni bir olanaktır.


Binlerce yıllık şanlı tarihimizde ilk defa yaşlılıkta eğitim Cumhuriyet döneminin yaşlılarına nasip olmuştur. Bu açıdan bakıldığında GeroAtlas60+ Tazelenme Üniversitesi şüphesiz bir paradigma değişimi, yeni bir dönem, yeni bir devir anlamına gelmektedir.

 
Öğrenmenin yaşı yoktur diyoruz. Ama ilk defa GeroAtlas60+ Tazelenme Üniversitesi bunu ciddi şekilde uygulamaya koyan bir girişim olmuş ve ülkemizde ilk defa bu konuyu üniversiteleştirmek için son derece önemli bir girişimde bulunmuştur.

 
GeroAtlas60+ Tazelenme Üniversitesi (GATÜ) 60 yaş ve üstü bireylere geragojikeğitim verir. Geragoji, Pedagojiden (çocuk eğitimi) esinlenerek geliştirilmiş bir kavram olup, “yaşlı eğitimi” demektir. Yaşlı eğitimi çocuk ve genç eğitiminden farklı, dikkate alınması gereken bir dizi hususları kapsamaktadır. 


Geragoji, bunun teorik çerçevesini çizer ve bu çerçevede sunulacak eğitim programları hakkında teorik ve pratik bilgileri kullanıma sunar. Ben Gerontolojibilimi ile tanıştığımdan beri bu konularda çok şeyler öğrendim, bulunduğum şehirde bu bilgilerimi faaliyete geçirici işler yaptım, vatandaşlarımın da öğrenebilmesi amacıyla Türkiye’de daha önce hiç yapılmamış “Bugün Yarın ve Gelecekte Bakım İhtiyacı konulu sempozyum, Türkiye Gerontoloji Ödüllerine 2 kez ev sahipliği ve son olarak da yaşlılarımıza hizmet etmeye çalışan yerel yönetimlerimizi tek çatı altında buluşturarak daha neler yapabiliriz, bu konuda çalışmaların örnekleri neler gibi soruların cevaplarını bulabilmek için geçtiğimiz hafta sonu Uluslararası Yaşlı Bakım Ağı ve Yerel Yönetimler sempozyumunugerçekleştirdim.

 
Bu işin ruhuna ve ülkemiz için gerekliliğine inanan ender politikacılardan biri olduğumu düşünüyorum, İsmail hocamla birlikte Ulusal Yaşlılık Konseyi Başkanı olarak bir çok kimse ile görüştük ülkemizin yetkili kurumlarını uyanmaları için uyarılarda bulunduk, nüfusunhızlı ve sessiz bir şekilde yaşlandığını belirttik gelin el ele verelim ve demografik sürecimizin daha pozitif ilerlemesi için çalışalım dedik ancak bir çoğu sadece dinledi.


Bugün burada gördüğüm bu ilgili kalabalık ise ülkemizin aktif yaşlılığı için birilerinin de benimle birlikte hareket ettiğini görmek benibu konuda yalnız olmadığımı gösterdiği içinmutlu etti, sizlere teşekkür ederim. Bu konuya inancım sonsuz ve bu konulardaki çalışmalarım sürecektir. 
 
 
Öğrenme artık bizim de ülkemizde “ömür boyu öğrenme” kavramıyla anılacaktır. Bu vesileyle GeroAtlas60 plas Tazelenme Üniversitesi’nin ülkemize, toplumumuza ve insanımıza hayırlı olmasını, GeroAtlas60plasTazelenme Üniversitesi’nin “ilk kuşağına” başarılı bir öğretim yılı geçirmelerini dilerim" dedi.


Üniversitenin açılışında konuşan GATÜ Öğrenci Temsilcisi Mustafa Cengiz Çöpelli ise öğrenmenin yaşının olmadığını vurgularken emekli insanların bir köşeye oturup kendilerinden sadece torunlarına bakmalarını istemelerinin artık tarihe gömüleceğini aktardı burada şimdilik 135 arkadaşı ile eğitim alacaklarını ve kayıt sayısının 450leri bulduğunuda aktardı bu konuda en büyük destekçileri olan Saffet Acar ve İsmail Tufan`a da teşekkürlerini sundu. GATÜ`Nün kurucusu olan ve Türkiyede yaşlılık alanında yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekleyen Prof.Dr.İsmail Tufan GATÜ Öğrencilerini tebrik ederek bu işe gönül vermiş gönüllü akademisyenlere şükranlarını sundu.

 
Öğrenci kartlarının dağıtıldığı ve oryantasyon eğitiminin verildiği ilk dersten sonra 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinden sonra ilk örgün eğitimin verileceği bilgisi alındı.