Gözden kaçırmayın
Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışının önemi konuşuldu.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu Sağlık Olsun programına Kamu Hastaneler Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Serkan Türel ile Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Uzm. Dr. Yücel Erdoğan konuk olarak katıldılar.
“Yaşayan veya ölen bir kişinin organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesi organ bağışıdır” diyen Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Uzm. Dr. Yücel Erdoğan, “Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organ ve dokularının ihtiyacı olan hastalar için kullanılmasına izin verebilir veya hayatta iken bu konuda bir beyanda bulunmamışsa yine tıbben yaşamı sonar erdikten sonra yakınları tarafından organ ve dokuları bağışlanabilir.
Bu işlem ölüden (kadavra) canlıya organ bağışıdır. Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile bir böbreğini veya karaciğerinin bir kısmını ihtiyacı olan bir hasta için bağışlayabilir. Bu işlem de canlıdan canlıya organ bağışıdır” şeklinde konuştu.
“Organlarınızı bağışlamak için hastanelerin organ bağış ünitelerine başvurabilirsiniz”
Canlı vericiden organ bağışı için alıcı adayının hasta ile bir organ nakli merkezine başvurmanın yeterli olacağını belirten Erdoğan, “Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz.
Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir. Bu konuda ailenizi de bilgilendirmek daha sonradan çıkacak karışıklıkları önlemek açısından faydalı olacaktır. Dilediğiniz zaman organ bağış ünitesi olan bir hastaneye başvurup organ bağış kartınızı iptal ettirebilirsiniz” diye değerlendirmede bulundu.
“Kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur”
Organ nakli yasasına göre canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmadığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Serkan Türel, “Ancak, kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur. Ölen bir yeni doğan bebeğin bağışlanan organları kullanılacağı gibi doksanlı yaşlardaki bir vericinin de organları kullanılabilir” dedi.
“Tıpkı canlı bir insana ameliyat yapıyormuş gibi multidisipliner bir yaklaşım ile işlem yapılır”
“Yaygın inanışın tam tersine ölen bir kişinin bağışlanan organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılabilmesi için organ çıkarım ameliyatının normal ameliyathane koşullarında ve normal ameliyat tekniklerine göre göre yapılması gereklidir” diyen Türel, “Tıpkı canlı bir insana ameliyat yapıyormuş gibi multidisipliner bir yaklaşım ile işlem yapılır. Eğer karın içi organlar çıkarılacaksa göbek üstü ve altı bir orta hat kesisi ile, kalp ve akciğerler çıkarılacak ise göğüs kafesi ön duvarından yapılacak bir orta hat kesisi ile organlar çıkarılır.
Yine normal ameliyat teknikleri ile gayet özentili bir şekilde cilt kapatılarak cesede bir saygı içerisinde temizliği yapılarak morga gönderilir. Görüldüğü gibi burada cesedin parçalanması veya vücut bütünlüğünün bozulması gibi bir durum söz konusu değildir” şeklinde bilgi verdi.
Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programında konuşmacılar tarafından herkese organ bağışında bulunma çağrısı yapıldı.
Yorumlar
Yorum Yap