Gözden kaçırmayın

Hemen indir takip etHemen indir takip et

Çocuk istismarı nedir, Nasıl önlenir, Nasıl anlarız, Aile ne yapmalı?..

AFSEM (Afyonkarahisar Sosylojik ve Eğitim Merkezi Derneği) Başkanı ve Aile Danışmanı Müjgan GÖLÇÜK YAĞCI; ülkemizde sıklıkla yaşanan ve tartışılan çocuk istismarı, nedenleri, ailenin yapması gerektikleri ile ilgili basın açıklamasıdır…


Çocuk istismarı bir çocuğa bir yetişkin tarafından fiziksel ya da psikolojik olarak kötü davranılmasıdır. Ayrıca çocuklara kötü muamele, çocuk istismarı ve ihmali ile çoğu zaman aynı anlama gelir.

Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını şöyle tanımlar: "Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir.”  2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe giren Çocuk Hakları Sözleşmesi`ne göre; "Ulusal yasalarca daha genç bir yaşta reşit sayılma hariç, 18 yaşın altındaki her insan çocuk sayılır"

Cinsel istismarı önlemenin en etkili yolu çocuk ve ebeveynler arasında güçlü bir "güven bağı" kurmaktır. Araştırma sonuçlarına göre, ailesinde baskı ve şiddet, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, sevgi ve denetimden uzak aile ortamında yetişen çocukların cinsel istismara uğrama oranı oldukça yüksek. 


Kendisine yönelik rahatsız edici davranışı ailesine anlatabilen çocukların istismardan korunma şansları ise diğerlerine oranla daha yüksek. Ayrıca ebeveynler, istismarcıların çocukları "seni ailene söylerim" diye tehdit ettiklerini hatırlamalı ve bu riski ortadan kaldıracak şekilde bir güven bağı kurmalıdır.

 Birçok sebepten çocuklar cinsel istismara maruz kaldıklarını açıklamak istemezler şunlar dahil:

·         Fiziksel zararla tehditler (çocuğun kendisine ve(ya) çocuğun ailesine)
·         Evden atılma korkusu
·         Kendisine inanılmaması korkusu
·         Utanma veya suçluluk
İstismarcı çocuk için ya da aile için önemli biri ise çocuk istismarcının problem yaşamasından endişe eder. Ayrıca çocuklar çoğunlukla cinsel istismara maruz kalmalarının kendi hataları olduğuna inanırlar, dolayısıyla bu açığa çıktığında başlarının derde girmesinden korkarlar. Çok küçük çocuklar istismara uğradıklarını anlatabilecek kadar dil becerisine sahip olmayabilir, ya da  özellikle seksüel istismar oyun içinde oluyorsa failin eyleminin istismar olduğunu anlayamayabilir.


Çocuğu istismar ile karşılaşan, ya da bundan şüphelenen aile öncelikle çocuğu ile güven bağını yeniden kurmak zorunda. Duygusal olarak kendini güvende hisseden çocuk, hem yaşadıklarını daha kolay anlatacaktır hem de travmayı daha kolay atlatabilecektir.


Bunun dışında ailelerin ikinci sorumluluğu yaşanan durumu hemen yetkili mercilere bildirmektir. En yakın polis karakolu ya da Cumhuriyet Savcılığına başvurmak istismarı ihbar etmek durumundadır aileler. 


Buna ek olarak tecavüz ile sonuçlanmış istismarda ilk 24 saat kritik öneme sahip. Bu süre içerisinde çocuğun mutlaka tıbbi ve adli kontrolden geçmesi gerekir. Tacize ve tecavüze uğradığı sıradaki kıyafetleri yıkanmamalı, çocuk yıkanmamalı, bütün deliler ile adli ve tıbbi kontrolden geçirilmelidir. 

 
 
Çocukları cinsel istismardan korumaya yönelik tavsiyeleriz;
 1- Çocuklarınıza vücudun özel bölgelerinin doğru adlarını öğretin.
 2-Sadece yabancıların tehlikeli olduğuna odaklaşmayın. Unutmayın ki çocukların çoğunluğu tanıdığı ve güvendiği kişiler tarafından istismar edilmektedir.


        3- Çocuklarınıza fiziksel güvenlik ve hangi dokunmanın normal hangisinin normal olmadığını öğretin.

        4- Çocuklarınızı vücutları hakkında kararların kendilerine ait olduğunu konusunda bilinçlendirin. Başkalarının kendisine dokunmasını istemediğinde hayır demeye yüreklendirin, istismar amaçlı olmasa bile ve başkalarına dokunmamalarını söyleyin.


      5-Yetişkinler ve büyük çocukların asla vücutlarının parçaları ile ilgili yardıma ihtiyaçlarının olmayacağını bildiklerinden emin olunuz (banyoda ya da tuvalete giderken).

      6-Çocuklarınıza kendi bedenlerinin bölgelerine kendilerinin bakmalarını öğretin (Tuvalete, banyoya giderken, tuvalet kağıdı kullanırken vs). Böylece diğer yetişkin ve çocukların yardımına bağımlı olmazlar.


         7- Çocuklarınızı iyi sırlar (sürpriz partiler gibi- bunun sakıncası yok çünkü uzun zaman sır tutmak zorunda değiller) ve kötü sırlar (onlar çocuğun sonsuza kadar tutmak zorunda olduğu sırlardır, ki bu kabul edilemez) arasındaki fark konusunda eğitin.

          8-İç güdünüze güvenin. Eğer çocuğunuzu birine bırakmanın kolay olmadığını düşünüyorsanız, bırakmayın. Cinsel istismar konusunda kaygılanıyorsanız, sorular sorun.

Cinsel İstismar ile İlgili Çok Önemli Bazı Doğrular ve Yanlışlar 




YANLIŞ


DOĞRU




Çocukların hayal güçleri çok geniştir. O nedenle, cinsel istismarı uydururlar.


Çocuklar bu konuda yalan söylemezler. İlk kural çocuğa inanmak olmalıdır.




Sadece düşük sosyo-ekonomik düzeyden gelen, evden kaçan, ihmal edilen çocuklar cinsel istismara uğrar. 


Her sosyo-ekonomik düzeyden ve her sosyo-kültürel gruptan gelen çocuklar, cinsel istismara maruz kalabilir. 




Parklar, ıssız sokaklar, karanlık yerler, boş inşaat alanları tehlikeli bölgelerdir ve istismar buralarda gerçekleşir.


İstismarın olduğu yer, genellikle ev, mahalle, okul, ev ile okul arasındaki yol gibi çocuğun içinde bulunduğu yakın çevredir.




 
            Konu ile ilgili geniş bilgi ve destek için ailelerimizi derneğime bekleriz…