Gözden kaçırmayın
6 doktor var 4 ü aynı gün izinli vatandaş serzenişteGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında 22 Kasım Diş Hekimliği Günü dolayısıyla ağız ve diş sağlığı konuşuldu.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden Uzman Diş Hekimi Zeynep Yeğin konuk olarak katıldı.
22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nün tarihçesiyle ilgili bilgiler veren Uzman Diş Hekimi Zeynep Yeğin, “Ülkemizin ilk diş hekimliği yüksekokulu, Tıp Fakültesi bünyesinde 22 Kasım 1908 tarihinde kurulmuştur. 1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım günü, Diş Hekimliği Günü, 22 Kasım’ı içine alan hafta ise Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.
Ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekilen bu gün ve hafta boyunca sağlığımızın önemli bir parçası olan ağız diş sağlığı bakımının özellikle küçük yaşlardan itibaren verilecek eğitimlerle kazandırılmasında ebeveynlere ve diş hekimlerine büyük görevler düştüğünü vurgulamak isterim.
Halkımızın ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesi yönünde büyük bir özveri göstererek fedakarca çalışan tüm diş hekimi meslektaşlarımın Diş Hekimliği Gününü kutluyor ve sağlıklı günlere hep beraber ulaşmak dileğiyle başarılar diliyorum” diye konuştu.
“Ağzımız aynı zamanda vücudumuzun aynasıdır”
Ağız ve diş sağlığının yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Yeğin, “Dünya Sağlık Örgütü günümüzde diş ve dişeti rahatsızlıklarını, yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri olarak tanımlamaktadır. Ağzımız aynı zamanda vücudumuzun aynasıdır.
Pek çok hastalık dişetlerini, tükürüğün miktar ve kalitesini etkiler. Diş hekimi muayenesi sırasında görülen ağız bulguları ve testler sonrasında ilk kez diyabet olduğu fark edilen ve Dâhiliye kliniğine yönlendirilen diyabet hastası sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Kısacası genel sağlıkla ağız diş sağlığı birbirini etkilemektedir. Bazı durumlarda da mevcut hastalık ağız diş sağlığını bozabilir.
Yapılan araştırmalar kötü ağız hijyeninin, bireylerde kardiyovasküler sorunlar, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, diyabet ve endokardit riskini, gebelerde ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğum riskini arttırdığını göstermiştir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Yorumlar
Yorum Yap