Gözden kaçırmayın

Öğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdiÖğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdi

Afyonkarahisar Şuhut İlçe Emniyet Müdürlüğü ilçede son dönemde revaçta olan elektrikli bisikletler ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada yapılan yeni yasal düzenlemelerle 25 kw ve üzeri elektrikli bisikletler için plaka tescili ve sürücüleri için A1 sınıfı ehliyet zorunluluğu getirildiği duyuruldu.

Bu haber elektrikli bisiklet sürücülerini üzecek

Yapılan düzenleme sonrası elektrikli bisiklet sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları için yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Karayolları Trafik Yönetmeliğinin “Tanımlar” kenar başlıklı 3/d- 1 maddesinde elektrikli motorlu bisikletlerin tanımı yapılarak sınıfları belirlenmiştir. Düzenlemeye göre; ‘L sınıfı elektrikli motorlu bisiklet (moped) ya da elektrikli motosiklet/er güçlerine ve hareket kaynaklarına göre (elektrik motorlu-içten yanmalı motorlu) ayrıma tabi tutularak sınıflandırılmış” hükmü bulunmaktadır.


Yine Yönetmeliğin 3/d- 10 maddesinde “Bisiklet” tanımı; “Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır” şeklinde yapıldıktan sonra maddede devamla, “Azami sürekli anma gücü 0,25 kW (kilovatı) geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıkları sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra, gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletlerin de bu sınıfa girdiği” şeklinde tanımlanma yapılmıştır.


Buna göre anma gücü/güç çıkışı 0.25 kW’ den fazla olan ve yine 25 km/saatten daha fazla hıza ulaşabilen iki veya üç tekerlekli, elektrik motorlu ya da içten yanmalı motorlu taşıtların tescili zorunludur.”
 
ELEKTRİKLİ BİSİKLETİN DÜZENLEME KAPSAMINA GİRİP GİRMEDİĞİ NASIL ANLAŞILACAK?

Trafik kontrollerinde durdurulan iki tekerlekli taşıtın, tescili zorunlu “L” sınıfı veya tescil zorunluluğu bulunmayan elektrikli bisiklet olup olmadığı, aşağıdaki teknik bilgiler dikkate alınarak anlaşılacaktır.

1. Pedalı olmayan,

2. Elektrik motorunun üzerindeki etikette veya faturasında motor gücü 0,25 kW’ den yüksek olan,

3. Elektrik motorunun bataryası çıkarıldığında veya gücü kesildiğinde pedal çevirme ile hareket etmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar, elektrikli motorlu bisiklet (Moped) ya da elektrikli motosikletler
 
ELEKTRİKLİ BİSİKLETLERE MUAYENE VE KASK MECBURİYETİ

Tescile tabi olmasına rağmen, tescil belgesiz (ruhsatsız) olarak trafiğe çıkan bu kapsamdaki elektrikli motorlu bisiklet ve elektrikli motosiklet sahip ve/veya sürücülerinin, uyması gereken hususlar:


a) Tescil belgesi ve plakası almadan karayolunda kullanılmaktan Kanunun 25′inci maddesinden 199,00 TL, ayrıca, aracın tescil süresinin de geçirilmesi halinde aynı Kanunun 20/1-al maddesinden 199,00 TL. İdari Para Cezası verilerek, taşıt tescil edilinceye kadar “Trafikten Men” edilecektir.

b)Uygunluk Belgesi-Fatura veya Sahiplik Belgesi bulunmayan, yasal yoldan Ülkeye girişi yapılmayan ya da merdiven altı tabir edilen yöntemlerle montaj edilen bu kapsamdaki taşıtların tescili yapılamayacağından doğrudan trafikten men edilecektir.


c) Servis freni, lastikleri ve ışık donanımı başta olmak üzere, teknik şartlara uygun olup olmadığı,

ç)  Koruma başlığı ve gözlüğü kullanılıp kullanmadığı,(Kask)

d)Tescil plakalarının mevzuatta belirtilen standartlarda ve araç üzerinde uygun durumda bulunup bulunmadığı,

e) Sürücü ve araç tescil belgeleri, fenni/teknik muayene ve zorunlu olanlarda geçerli sigorta olup olmadığı,

f) Yine bu tip taşıtlara monte edilen harici müzik ve benzeri ses sistemleri de, Kanunun 30/1 -a maddesi kapsamında değerlendirilecek ve söktürülecektir.
 
0.25 KW VE 25 KW/SAAT’TEN DAHA SÜRATLİ ELEKTRİKLİ BİSİKLET SAHİPLERİ NE YAPACAK?

0.25 KW’ den fazla olan ve yine 25 KW/Saat ten daha fazla hıza ulaşabilen Elektrikli motorlu taşıt sahiplerinin yapması gereken yasal işlemler;

1-Elektrikli Bisikletin Faturası  (Bayiden temin edilir. 5 veya 10 yıl bayi saklamak zorunda)

2- Elektrikli Bisikletin Uygunluk Belgesi (Bayiden temin edilir.)

3- Elektrikli Bisikletin ÖTV makbuzu (Bayiden temin edilir.)

4- Elektrikli Bisikletin Sigortası (Sigorta bayilerinden)

5- Bayinin yetki belgesi (Bayiden temin edilir)

6- Alıcının Kimlik fotokopisi

İle alıcının adresinin bulunduğu Trafik Tescil kuruluşuna müracaatta bulunarak tescil ettirebilir.
 
EHLİYETSİZ ELEKTRİKLİ BİSİKLET KULLANANA BİN 753 LİRA CEZA

a)  Elektrikli Bisiklet kullanıcılarının A1 (M ve A1) veya A2 ( M,A1,A2 VE B1) sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Sürücü belgesi almadan araç kullananlara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 36/3-a maddesine istinaden 1.763.00 TL idari para cezası düzenlenir. Yetersiz sürücü belgesi ile aracın kullanılması halinde de 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 39/2 maddesine istinaden 876 TL idari para cezası düzenlenir.