Gözden kaçırmayın

İşte Afyondaki vergi yüzsüzleriİşte Afyondaki vergi yüzsüzleri

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında ekonomideki son durum değerlendirildi. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
 
 
2017 yılında dünya ekonomisinin parlak bir yıl yaşamayacağının görüldüğünü kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Yeni yılda eski risk unsurlarının devam edeceği ve yenilerinin de bunlara katılacağı görülüyor.



Bu nedenle artacak olan belirsizliğin genelde riskten kaçışa ve temkinli bir kaynak kullanımına yol açacağını düşünüyorum. Bu tablodan dünya ekonomisinin yine yavaş olacağı, büyüyememe sorununun devam edeceği anlaşılıyor. Türkiye ekonomisinin de benzer bir yıl geçireceğini öngörmek mümkün. Yeni yılda önceki yıllardan sarkan olumsuzluklar etkili olmayı sürdürecek.


Bunlara yenileri de katılacak. Merkezi yönetim bütçesinden 2003-2016 döneminde yapılan toplam faiz ödemesi 707,2 milyar TL’ye ulaştı. Buna göre devlet, bu dönemde iç ve dış borçlar için yılda ortalama 50 milyar TL’nin üzerinde faiz ödedi” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Ülkemizde 2 trilyon dolar da vergi toplandı”
Hükümetin 2002 yılından bu yana topladığı verginin 2 trilyon dolar olduğunu belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “3 milyar dolara yap-işlet-devret yöntemiyle köprü, 3 milyar dolara alt geçit yapıldı deniyor. Övünülen miktar 20 milyar doları bulmuyor. Ülkemizde 2 trilyon dolar da vergi toplandı.


Ekonomimiz maalesef iyi durumda değil. Ekonomi dibe vurmuşken, piyasada yaprak kıpırdamıyor derken başkanlık gelecek, güneş doğacak diyenler bunun mantığını izah edebiliyorlar. Bu da bir algı operasyonudur. Ben bunu söyleyenlere şapka çıkarıyorum. Bugün dolar ve euro adeta eşitlendi. ABD’de yeni başkanın göreve gelmesiyle doların biraz daha düşebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
 
“Yatırımlarla, ekonomimizin yükselişiyle gündemde olmamız lazım”
Afyon ekonomisinin de iyi durumda olmadığını söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “İlimiz için Ege’nin parlayan yıldızı gibi yakıştırmalar yapılsa da ilimiz ekonomisinin durumu belli. Gerçekleri çarpıtmaya gerek yok. Maalesef turizm şehri olamadık. İhracat yeterli seviyede değil. İlimizde yeni bir yatırım maalesef yok.


Bunlar hep eksilerimizdir. Son yıllarda ilimizin her yerinde durmadan marketler açılıyor. Benim bulunduğum mahallede 18 tane market var. Bunlar otomobil dışında her şeyi satıyor. Dolayısıyla neredeyse 30 ayrı kalemde satış yapan işyerlerinin kapanmasına neden oluyorlar. Bir çantacı, bir kasap, bir bakkal kapanmak zorunda kalıyor. Bunların açılmalarının gerekçeleri nedir anlamıyorum.


Kış gelince Afyon Türkiye’nin aklına geliyor. Kar yağıyor kazalar oluyor. Hâlbuki yatırımlarla, ekonomimizin yükselişiyle gündemde olmamız lazım” şeklinde görüşlerini açıkladı.
“Türk ekonomisini bozma girişimleri sanırım durmayacak”
Ekonomiyle ilgili açıklanan rakamların Türk ekonomisi üzerinde bir baskı olduğunu gösterdiğini kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bu baskıya Türkiye’de de Merkez Bankası faizleri arttırarak ve yerli paraya geçerek önlem almaya çalışıyor. Bu baskı bir müddet daha süreceğe benziyor. Ayrıca terör saldırılarıyla da Türkiye’ye turistlerin gelmemesi için başka bir tezgâhla da karşı karşıyayız.


Bazılarınca bu olayların sorumlusu olarak siyasi iktidar gösteriliyor. Ama bana göre uluslar arası sermayenin ve bazı batılı ülkelerin ülkemizin gelişmesini önlemek için bazı taşeron örgütlere yaptırdığı olaylardır. Türk ekonomisini bozma girişimleri sanırım durmayacak. Oysa biz nüfusu genç bir ülkeyiz. Bu olaylar yaşanmasa iyi duruma gelebiliriz” diye konuştu.