Gözden kaçırmayın

Maver Kemal Arsoy Ortaokulu 3. olduMaver Kemal Arsoy Ortaokulu 3. oldu

Afyonkarahisar Doğa Sporları Kulübü (AFDOS) sporcuları Afyonkarahisar ve bölge için son derece önemli olan Frig Yolu’nda yürüyerek tarihe tanıklık ettiler.
 
Güneşli ve güzel bir havada Frig Yolu’nun İhsaniye ilçesine bağlı Üçlerkayası Köyü etabını yürüyen AFDOS’lu sporcular Friglerden kalan kaya yerleşim yerlerini hayranlıkla izleyerek bol bol fotoğraf çektiler.


Frig Yolu Rehberi Tanju Tetik’in rehberliği eşliğinde bölgeyi gezen doğaseverler herkesin bu bölgeyi görmesi gerektiğini kaydederek faaliyet dolayısıyla AFDOS Yönetimine teşekkür ettiler.
 
Yaklaşık 15 km Frif Yolu’nda yürüyen AFDOS sporcularına Frig eserleri ile ilgili bilgilendirme Arkeolog-Eğitimci Mehmet Bozdağ tarafından yapıldı. Yürüyüş boyunca kral mezarları, ikili altar, mitolojik şarap deposu, mitolojik zindan, peri bacaları ve asma Frig yerleşimleri gibi birçok eser AFDOS sporcularınca gözlemlendi.
 
Faaliyet sonrası değerlendirmede bulunan AFDOS Kulüp Başkanı Mehmet Bilgiçer, AFDOS’un misyonlarından birinin Afyonkarahisar’ın tarihi değerlerini tanıtmak olduğunu kaydederek faaliyete katılan sporculara teşekkür etti.
Frig Yolu
Frig Yolu, antik dönemde Friglerin hüküm sürdüğü, günümüzde Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan bölgede, antik yürüyüş yollarına dayalı ve Frig eserlerinin görülebileceği yürüyüş parkurları esas alınarak oluşturulmuş ve uluslararası standartlara uygun işaretlenmiş uzun yürüyüş ve bisiklet yoludur.
 
Yürüyüş Yolu`nun toplam uzunluğu yaklaşık 506 km’dir. Üç noktadan; 1-Gordion (Polatlı, Ankara), 2-Seydiler (Afyonkarahisar) ve 3-Yenice Çiftliği (Ahmetoluğu Köyü-Kütahya) başlayıp Frig Vadilerine giren yol, Friglerin kalbi Yazılıkaya’da birleşir. Yolun ana parkurlarının yanısıra parkurları birbirine bağlayan bağlantı yolları ve alternatif yollar da bulunmaktadır.
 
Proje, bölge valiliklerinin eşgüdümünde kurulan Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) tarafından desteklenmektedir. Yol ayrıca, bölgenin özgün dokusundan dolayı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından da tanınmaktadır.