Gözden kaçırmayın

Öğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdiÖğrenciler tatbikata yoğun ilgi gösterdi

Afyonkarahisar`ı ve bölgeyi kültür ve turizm anlamında daha ileriye taşımak adına temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar`a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Profesör Doktor Nabi Avcı gün içerisindeki programları dâhilinde turizm sektöründe Afyonkarahisar`a katkı sağlayan yatırımcı ve işadamlarıyla bir araya geldi.



 
Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın ilimizdeki programlarına Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Milletvekili Ali Özkaya, E. Milletvekili Sait Açba, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İGM Başkanı Salih Sel, Kültür ve Turizm Bakanlığı üst düzey yöneticileri, İl Müdürleri, İl Genel Meclisi üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile turizm sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılar eşlik ettiler.


 
Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl de bulunan Özgül Termalde, Gazlıgöl Yaylabağı Turizm Havzası yatırımcı ve işadamları ile bir araya geldi.


 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Avcı; “Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlamıyorum. 3 aylara girdiğimiz bu günlerin hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim. Bu organizasyonu düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Uzun zamandır Afyonkarahisar’da böylesine bir toplantı planlıyorduk.



Bugüne nasip oldu.  Afyonkarahisar’ın her ne kadar bugünkü geldiği noktadan memnun olsak ta, bu durum gerçek potansiyelinin altındadır. Afyonkarahisar kültür ve turizm alanında çok ciddi hamleler yaptı. Bugün 5 yıldızlı oteller sıralamasında Türkiye’de ilk 6 ilden biridir. Afyonkarahisar kaplıca, termal ve sağlık turizmi alanında çok ciddi hamleler yaptı.



Sadece il sınırı içerinde 4 tane turizm alanımız var. Hem tesis sayımız, hem de hizmet kalitemiz arttı. Ama Afyon bundan daha iyisini yapabilecek potansiyele sahiptir. Aynı zamanda kendini daha ileriye taşıyacak girişimci ruhuna da sahiptir. Dolayısıyla inşallah önümüzdeki 10 yıl içerisinde Afyonkarahisar sadece Türkiye’de tanınan kaplıca, termal ve gastronomi merkezi olmanın ötesinde tüm dünyada tanınan ve dünyanın her tarafından misafir ağırlayan bir turizm merkezi olmaya aday ilimizdir.



Şu anda 4 termal havzamızda 20 bin yatak kapasitemiz var. Bu rakam daha hedefimizin başında olduğumuzu göstermektedir. Yani hedefimize ulaşmış değiliz, hedefimizin başındayız. Beldelerimizde 13 bin yatak kapasitemiz var. Bunların hepsi 2 ye 3’e katlanabilecek rakamlardır. Burada başka alanlarda neler yapabiliriz konusunda düşünmeliyiz. 2002 yılında 311.000 yerli ve yabancı turisti Afyonkarahisar’da ağırlamışızdır.



Bu rakamdan 308.000’ yerlidir. 2.600’sıda yabancı turisttir. 2015 yılına baktığımızda yerli turist 674 bindir. Yani 13 yılda bu rakam 2’ye katlanmıştır. Yabancı turist sayısı da 2.600’den 17.500’e çıkmıştır. Buda aşağı yukarı 4 kattır. Demek ki yabancı turistte artış potansiyelimiz daha yüksektir. 2017 yılına geldiğimizde 692.000 yerli ve 12.000 yabancı misafir ağırlamışız. Ağırladığımız misafir sayımız toplam 704.000 olmuştur. Bizim bu tesislerimizle, bu hizmet kalitemizle, bu misafirperverliğimizle, bu kültür ve anlayışımızla Afyonkarahisar’da bu rakamların çok çok üzerinde yabancı turist ağırlamamız gerekmektedir.



Bu yabancılarda da hedef turist kitlemiz Arap vatandaşlarıdır. Çünkü Araplar, kaplıca, termal, sağlık ve gastronomi turizmine düşkündürler. Son zamanlarda batıda, Avrupa’da Müslümanlara yönelik negatif tutumlar arttıkça oralara olan rağbet düşüyor. Buralar onlarla müşterek kültürü paylaştığımız, yemede, içmede sıkıntı yok. Adabımuaşerette sıkıntımız yok.



Araplarda bizim hedef kitlemizdir. Onlar da Türkiye’ye gelmek istiyorlar.  Afyonkarahisar’da bu bakımdan onlar için biçilmiş kaftandır. Balkanlarda da aynı durum söz konusudur. Bizim geleneksel son 25-30 yılda turizmimiz daha çok deniz, güneş, kum üzerindeydi. Bu yönde de epeyce yol aldık. Bu turizmde de klasik müşterilerimiz var. Bunların başında Rusya gelmektedir. Almanlar ve İngilizler. Yani Avrupa’dan ve Rusya’dan gelen misafirlerimiz kıyı turizmine gelmektedir. Türkiye’de deniz, kum ve güneşin dışında Afyonkarahisar’da da gördüğümüz gibi sağlık ve tarih turizmi mevcuttur.



Bunların içerisinde henüz değerlendirilmemiş ve kapağı açılmamış pek çok imkânlarımız var. Türkiye arkeoloji bakımından baştanbaşa açık hava müzesidir. Afyonkarahisar’ımız termal, sağlık, kaplıca ve gastronomi potansiyelimiz olmasa bile arkeoloji turizmi bakımından çok zengindir ve mevcut durumun üzerine çıkması gerekmektedir. Yani yerelde çok büyük imkânlarımız var. Bu değerlerimizle birlikte termal turizmde Afyonkarahisar’ın ön plana çıkması gerekmektedir. Yurt dışında bu tür durumlar çok iyi kullanılıyor.




Ama Türkiye’de bundan daha iyi bir potansiyel var. Bizim burada il demiyorum herhangi bir kasabaya gitseniz orada yurt dışındaki imkânlardan daha fazlası vardır. Demek ki bu iş, ambalaj, tanıtma, pazarlama ve sahiplenme meselesidir. Afyonkarahisar’da elimizdeki bu rakamlar Afyonkarahisarlılar tarafından sahiplenildiğini göstermektedir. Ülkemizde yeni yeni turizm alanları açılıyor. Mesela düğün turizm çıktı. Şimdi Hindistan’dan belli bir kesimin düğününü Antalya’da, Alanya’da yapması bir gösteriş ve prestij haline geldi.



Bazıları da İstanbul’da Çırağan’da yapıyor. Afyonkarahisar bu bakımdan da ciddi bir potansiyeldir. Dolayısıyla el birliği ile bilhassa 16 Nisan’dan sonra çok hızlı bir şekilde koşacak yapılanmayı Afyonkarahisar’da sadece sağlık, kaplıca ve gastronomi alanında değil, sadece iç turizme yönelik değil, yabancılara yönelik çalışma ve faaliyetleri arttıracağız. Bu alanda personel eğitimlerine ağırlık vermemiz lazım.



Şimdi Antalya’da mesela Rusça bilen personeller aranıyor. Burada da hangi milletten insanlar gelecekse onların dilini bilen, donanımlı ve eğitimli kişiler yetiştirmemiz gerekmektedir. Bu konuda üniversitemizin desteğini alacağız. Afyon Kocatepe Üniversitesi şehir meseleleriyle uyumlu bir çalışmalar sergiliyor. Şehrimizi ilgilendiren konularda Valiliğimiz, Belediyemiz, Üniversitemiz ve farklı yönetim birimleri arasında nasıl yol alınabildiğine örnek bir ildir. Bu anlamda Afyonkarahisar’ın 10 yıllık planına yönelik olarak önümüzdeki seneden itibaren çalışma ve faaliyetlere başlamamız gerekmektedir. Ben katılımcılara teşekkür ediyor, kandilinizi tebrik ediyorum.” dedi.


Toplantı Gazlıgöl Yaylabağı Turizm Havzası yatırımcı ve işadamları tarafından yöneltilen soruların Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından cevaplandırılması ile son buldu.